Notes de premsa
El Consorci del Teatre Fortuny proposa Ferran Madico com a director general i Lluís Graells com a gerent
missions gestora i la Comissió executiva del Consorci del Teatre Fortuny han aprovat aquest matí proposar Ferran Madico com a director general del Consorci. La proposta, resultat del concurs públic dut a terme, es farà arribar ara al conseller de Cultura, Ferran Mascarell, que, com a president de l’ens, és qui n’ha d’aprovar el nomenament.
Amb aquest nomenament, el Departament de Cultura, l’Ajuntament de Reus i la Diputació de Tarragona han simplificat les estructures de les diferents entitats d’arts escèniques de Reus. D’aquesta manera, allà on hi havia tres estructures de gestió diferents (Teatre Fortuny, Centre d’Arts Escèniques de Reus i Festival Trapezi) passarà a haver-ne una de sola, sota la direcció de Ferran Madico.
Amb aquesta nova configuració i concentració de la gestió de totes les entitats d’arts escèniques de la ciutat, es vol també concentrar els esforços i fer més operativa l’estructura teatral per poder fer un salt d’escala en la consolidació de Reus com a pol teatral i escènic, amb una especial dedicació al circ. És per això que properament és previst de nomenar el director artístic del Festival Trapezi.
El Consorci ha valorat l’àmplia experiència de Ferran Madico en tasques de direcció artística així com en la gestió d’equipaments escènics (inclòs el Teatre Fortuny de Reus, del qual ja va ser director).
Igualment, les comissions han destacat el seu coneixement profund de les arts escèniques, a nivell nacional i local, i la seva estreta vinculació amb Reus.
El Consorci del Teatre Fortuny està integrat per la Generalitat de Catalunya (52%), la Diputació de Tarragona (33%) i l’Ajuntament de Reus (15%). Aquest ens gestiona les activitats que es duen a terme al Teatre Fortuny, el Centre d’Arts Escèniques de Reus (CAER) i els festivals Trapezi i COS.
Contracte- programa: objectius i indicadors
En la mateixa reunió celebrada aquest matí, les comissions han aprovat el contracte-programa del Consorci que estableix els objectius estratègics per als propers 4 anys, lligats a uns indicadors que permetran avaluar el seu compliment un cop es compleixi el període establert. Aquest contracte haurà de ser signat properament pel conseller Ferran Mascarell com a president del Consorci, i pel nou director un cop sigui nomenat.
Aquest contracte-programa es marca com a objectius una programació diversa (amb una especial incidència del teatre i el circ, juntament amb la dansa, la música i altres disciplines), i un alts nivells d’excel·lència com a eix fonamental tant del Teatre Fortuny de Reus, com del CAER-Centre d’Arts Escèniques de Reus i dels festivals Trapezi i COS. El contracte-programa faculta el director general a proposar el nomenament dels directors dels festivals que se celebrin a la ciutat de Reus, tant Trapezi com Cos.
En aquest sentit, el contracte-programa estableix deu objectius bàsics que el director general haurà d’impulsar. Són els següents:
- Garantir la diversitat de la programació amb el patrimoni teatral i d’arts escèniques en general, tant catalans com universals d’excel·lència com a eix fonamental.
- Incentivar la creació i la innovació en les arts escèniques, tenint en compte i obrint portes a les noves tendències musicals i a complicitats amb festivals i sectors.
- Promocionar els artistes (autors, actors, ballarins, directors, companyies, etc.) del Camp de Tarragona i de Catalunya del màxim nivell de qualitat i incorporar-los a la programació.
- Facilitar la descentralització i les gires pel territori de les produccions i coproduccions dels equipaments i festivals que gestioni el Consorci.
- Promoure la projecció internacional del Teatre Fortuny i dels altres espais escènics així com els festivals on es desenvolupi l’activitat que gestioni el Consorci, per aconseguir que el públic de Catalunya tingui accés a les millors produccions internacionals.
- Captar nous públics, tot vetllant per la seva diversitat, així com mantenir i fidelitzar els públics actuals.
- Fomentar la tasca pedagògica dels equipaments i festivals que gestioni el Consorci com el projecte CAER familiar, tot posant especial èmfasi en les produccions per famílies, joves, escoles i persones que segueixen algun tipus de formació en arts escèniques.
- Relacionar-se activament amb tot l’àmbit de les arts escèniques del país, privat i públic, i especialment amb els altres centres d’arts escèniques i les institucions pedagògiques de referència en l’àmbit escènic.
- Fer ús intensiu de les noves tecnologies, la digitalització i les xarxes socials, per incrementar el públic potencial i interactuar amb ell.
- Millorar l’eficàcia, l’eficiència de la gestió i la qualitat del servei, previ acord al respecte de les tres administracions consorciades.
Lluís Graells, proposat com a gerent del Consorci
Per altra banda, s’ha escollit Lluís Graells com a nou gerent. Amb el nomenament d’un director general i un gerent s’ha volgut donar la màxima solidesa i estabilitat a la programació i la gestió del Consorci.
El Consorci ha valorat l’experiència de Lluís Graells en els camps de la gestió i la direcció artística com a director del COS - Festival Internacional de Moviment i Teatre Gestual de Reus i el seu coneixement del sector, fruit de la seva activitat professional i docent. S’ha seleccionat especialment un perfil artístic per assegurar l’entesa i el suport mutu amb el director general.
Currículums
Ferran Madico
Ferran Madico és actor, director i creador teatral. Nascut a Reus l’any 1963, és llicenciat en interpretació per l’Escola Superior d’Art Dramàtic de l’Institut del Teatre de Barcelona. Madico ha realitzat el projecte de creació del Centre d’Arts Escèniques de Reus (CAER), encarregat per l’Ajuntament de Reus, entre 2003 i 2005. Posteriorment, entre gener de 2005 i gener de 2009, va ser director del Centre d’Arts Escèniques de Reus.
Madico ha dirigit més d’una vintena d’obres de teatre i diverses òperes. Ha estat director escènic de XXV del Festival Internacional de Poesia al palau de la Música Catalana (2009); de l’Homenatge a Teresa Rebull (2006); i del V Festival de Poesia Catalana a Sant Cugat (2002). Ha exercit d’ajudant de direcció i ha participat com a actor en una quinzena d’obres, i en diverses pel·lícules i sèries de televisió.
En l’àmbit docent, ha estat professor universitari del Màster en Producció i Comunicació Cultural a la Universitat Blanquerna-Ramon Llull (2006-2008); del curs d’Especialista Universitari en Gestió Cultura, els cursos 2007-2008 i 2008-2009, del Màster de Gestió d’Indústries creatives Culturals de la Universitat Pompeu Fabra (2009); docent i coordinador en l’àrea de direcció d’actors del Màster de Direcció de Cinema i TV a la Universitat Blanquerna-Ramon Lull (entre 2009 i 2012); del Màster de Presentadors de TV de la mateixa universitat (2011-2012), i director i docent del Màster Direcció d’Actors: Ficció Dramàtica de Cine i TV a Gestmusic-Endemol (2011-2012). Ha estat professor a les escoles de teatre El Timbal, Aula Municipal de Teatre de Lleida, Escola Municipal La Tarima d’Igualada, i a l’Escola Eòlia.
Lluís Graells
Lluís Graells és director i actor teatral, i professor d’interpretació. Des de 1998 és el director del COS, Festival Internacional de Moviment i Teatre Gestual de Reus.
Ha treballat com a director o actor en una seixantena de produccions teatrals en companyies de titelles, teatre de carrer o clown com Grappa Teatre, Companyia El Sidral, Companyia Pa Succat sccl, Companyia La Treppa i en diverses produccions a Ulldecona.
En l’àmbit docent, actualment és director del Departament de Tècniques d’Interpretació de l’Institut del Teatre i professor d’aquest mateix centre en l’especialitat de teatre de gest. També ha col·laborat com a professor en tallers de màscara a l’Studio Philippe Genty (París, França) i a l’Académie Internationale Des Arts du Spectacle (Montreuil, França).