Notes de premsa
EL CPNL amplia l'oferta de cursos presencials per fomentar l'ús oral del català
El Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) obre el període per a fer les proves de col·locació que permeten assignar als futurs alumnes el nivell adient segons els seus coneixements. Aquestes proves, que són un requisit per a la inscripció, ja es poden sol·licitar aquest mes de novembre i fins al 10 de desembre. La inscripció dels cursos d'hivern tindrà lloc del 17 al 21 de desembre i estarà marcada per l'ampliació de l'oferta dels cursos presencials (també de nivell Intermedi i de Suficiència). L'objectiu és facilitar l'ús oral del català entre els alumnes dels primers nivells d'aprenentatge.
La prioritat del CPNL en aquesta inscripció és la continuïtat dels alumnes que van començar el seu itinerari el mes de setembre (amb una inscripció de més de 21.000 alumnes). La resta de persones interessades a fer un curs de català caldrà que acreditin el nivell com a requisit essencial per preparar la inscripció.
Amb una validesa de dos anys, la prova de col·locació és gratuïta i es pot fer en línia. En queden exemptes les persones que acreditin el nivell amb una titulació oficial de la Secretaria de Política Lingüística o les que hagin fet un curs al CPNL a partir de l'any 2005. Tampoc han de fer prova de col·locació les persones que han de començar l'aprenentatge des del nivell més bàsic.
Un cop sol·licitada la prova de col·locació o acreditat el nivell, es podrà formalitzar la inscripció en línia a través del portal d'inscripcions. Les persones que hagin fet un curs al CPNL en els darrers 12 mesos s'hi podran inscriure el 17 de desembre, com a alumnes preferents. La resta de persones interessades tindran accés a la inscripció general, els dies 20 i 21 de desembre.
Els cursos que s'ofereixen en aquesta inscripció, amb una durada de 45 hores, començaran el 10 o 11 de gener i acabaran el 16 o 17 de març. També a través del web, els alumnes disposen de totes les indicacions necessàries per accedir a l'aula virtual, un cop formalitzada la inscripció.
Tota la informació necessària per preparar la inscripció, formalitzar-la i accedir a l'aula virtual és a l'espai "Inscriu-te a un curs" del web del CPNL.
Més cursos presencials
Un cop superades les mesures més restrictives imposades a causa de la COVID-19, i sempre d'acord amb les indicacions del PROCICAT, el proper període de cursos ve marcat per la voluntat de reforçar la presencialitat, sobretot amb la finalitat de fomentar l'ús oral del català en els cursos de nivells més bàsics.
Així, el CNL de l’Àrea de Reus Miquel Ventura oferirà cursos a Reus, Cambrils, l’Hospitalet de l’Infant i Falset, i n’hi haurà de presencials de nivell Inicial, Bàsic, Elemental i per primer cop des de la pandèmia d’Intermedi 1 i de Suficiència 1. També es podran continuar fent en línia cursos de tots els nivells.
Els cursos de català del CPNL són gratuïts per als nivells inicials i bàsics per facilitar al màxim la introducció de nous parlants a l'aprenentatge de la llengua. Així mateix, els cursos de nivells més avançats disposen de reduccions del 50% i del 70%, d'acord amb determinats supòsits.
En qualsevol cas, caldrà acreditar la documentació que ho certifiqui durant el procés d'inscripció.
Cursos homologats i amb certificació oficial
El CPNL posa a disposició de la ciutadania una àmplia oferta de cursos generals i homologats, amb certificació oficial, des dels nivells inicials i bàsics, adreçats a les persones sense cap coneixement o amb pocs coneixements de la llengua, fins als nivells més avançats, per a aprenents que volen millorar o perfeccionar les seves habilitats comunicatives orals i escrites en català.
Els cursos de català s'adapten al màxim a les necessitats dels aprenents: hi ha cursos arreu del territori que s'ofereixen en diverses franges horàries, en el cas dels cursos presencials, i amb un sistema innovador i modern, en el cas dels cursos en línia.
Tant la modalitat presencial com la virtual disposen de propostes complementàries per practicar la llengua fora de l'aula, com el Voluntariat per la llengua, els clubs de lectura o les pràctiques lingüístiques en establiments col·laboradors.