Notes de premsa
El curs arrenca amb 16.000 alumnes en l’etapa obligatòria, la creació d’una nova escola i l’estrena de 3 equipaments
rs escolar arrenca a Reus aquest 7 de setembre amb 15.908 alumnes escolaritzats en l’etapa obligatòria (11.059 a infantil i primària i 4.849 a secundària). Un curs marcat per l’estrena dels nous edificis de l’Institut Escola Pi del Burgar, de l’Escola La Vitxeta i de l’Escola Sant Bernat Calbó, i per la creació i entrada en funcionament de l’Escola Reus 21.
El nombre d’alumnes creix lleument, ho fa en un 1,53% en relació al setembre passat. Reus compta aquest curs amb 21 centres d’educació infantil i primària pública, 9 centres concertats i 8 instituts de secundària, és a dir, un centres escolar més que el curs passat.
Pel que fa a l’educació postobligatòria, el curs comença amb 5.026 alumnes al Batxillerat, 707 als Cicles Formatius de Grau Mitjà i 819 als Cicles Formatius de Grau Superior. El conjunt de la Formació Professional creix aquest en 209 alumnes, un 14,74% respecte el curs passat. En total, doncs, a la Zona Educativa de Reus hi haurà un total de 22.460 alumnes.
D’altra banda, la plantilla de docents en els centres públics de Reus és aquest curs 2010-2011 de 520 a l’educació infantil i primària i 560 a l’educació secundària.
Inversió en equipaments
L’inici del curs està marcat per l’estrena dels nous edificis de l’Institut Escola Pi del Burgar, de l’Escola La Vitxeta i de l’Escola Sant Bernat Calbó, així com la creació de l’Escola Reus 21, que provisionalment s’ubica als espais encara no ocupats del nou Pi del Burgar. Es tracta d’un començament de curs històric. Per primera vegada a les comarques de Tarragona obre portes un institut escola, una nova modalitat de centre educatiu que abasta tot el període d’escolarització obligatòria (dels 3 als 16 anys).
L’Ajuntament de Reus, gràcies als acords de coresponsabilització en matèria educativa signats amb el Departament d’Educació de la Generalitat, ha fet possible la construcció d’aquest nou equipament escolar i de la nova Escola La Vitxeta en un termini relativament curt, després d’haver avançat la inversió i l’execució econòmica a través de la societat municipal Innova.
Institut Escola Pi del Burgar,
Situat al Camí de Valls, 84, la construcció ha costat uns 7,2 milions d’euros. Té capacitat per a 690 alumnes, 450 d’educació infantil i primària i 240 de secundària. L’edifici té 6 aules d’infantil, 12 aules de primària i 8 aules de secundària. Per als alumnes d’infantil, el nou centre té una aula de psicomotricitat; per als alumnes de primària, una aula de suport, una aula de plàstica i dues més per a activitats per a grups petits; per a secundària, es disposa d’una aula complementària i una aula d’atenció individualitzada. Al nou equipament hi ha una zona de jocs infantils diferenciada de la zona de jocs de primària, així com dues pistes poliesportives i un hort de 100 m2. El nou edifici, dissenyat pels serveis tècnics municipals d’Arquitectura, té també una gran sala de gimnàs, un escenari, un magatzem, vestidors, així com aules de música, dibuix, informàtica, laboratori, biblioteca i una aula taller de 100 m2. El centre té també menjador i cuina. En total, són 5.377 m2 de superfície construïda.
Escola La Vitxeta
La Vitxeta estrenarà les instal·lacions definitives, ubicades al passeig del Nord, 120. Després d’uns anys d’activitat als mòduls prefabricats de la plaça del Nucli, la comunitat educativa de La Vitxeta ocuparà un centre de disseny molt novedós que s’ha construït en un temps rècord (un any aproximadament). Es tracta d’un centre d’educació infantil i primària de dues línies (dues aules per curs), amb un total de 18 aules ordinàries, a més de les específiques per a psicomotricitat per a nens d’infantil, música, informàtica, plàstica i suport, i 4 aules per a petits grups. El centre compta amb una biblioteca amb accés directe des del carrer, per tal que es pugui utilitzar fora de l’horari escolar, i un gimnàs de 240 m2. La superfície construïda és de 3.307 m2 i s’ha edificat de manera que es pugui ampliar amb facilitat si les futures necessitats d’escolarització del municipi així ho requereixen. L’edifici ha estat dissenyat pels serveis d’Arquitectura de l’Ajuntament de Reus i l’obra l’ha executat la societat municipal Innova.
Escola Sant Bernat Calbó
És un projecte executat directament pel Departament d’Educació. S’obre al carrer dels Velers, 83, molt a prop del que fins ara era l’edifici d’aquest centre educatiu. L’escola és de dues línies i es troba en una zona de la ciutat que en els darrers anys ha experimentat un important creixement demogràfic i urbanístic. El total de superfície construïda és de 3.730,16m2. El nou edifici s’organitza en dos cossos, formant una “T”. Un dels cossos de l’edifici s’organitza amb planta baixa i dues planes. En aquest cos i en la zona de la planta baixa s’hi troba l’accés principal, així com el menjador, la cuina, el gimnàs, els vestidors, la biblioteca i el despatx de l’AMPA. A les plantes superiors hi ha tot l’àmbit de primària. L’altre cos de l’edifici on només hi ha una planta baixa hi ha l’àmbit d’educació infantil i administració.
El centre disposa de 6 aules d’educació infantil i 12 aules d’educació primària, a més de biblioteca, gimnàs i aules de plàstica, informàtica, música-àudiovisuals i psicomotricitat. A tot això cal sumar-hi els espais complementaris de tipus administratiu, educatiu i de serveis que són habituals en tots els centres educatius. L’escola té un porxo de 180 m2, dues zones de jocs de 600 m2 cada una, una zona d’hort i dues pistes poliesportives.
Escola Misericòrdia
El nou curs també porta novetats importants a l’Escola Misericòrdia, on el Departament d’Educació ha executat durant aquest estiu la construcció d’un nou edifici que donarà cabuda a l’etapa d’infantil d’aquest centre educatiu. L’edifici disposa de diferents aularis i serveis adaptats a l’atenció dels més petits i ha tingut una inversió aproximada de 500 mil euros.
Futurs equipaments
El nou curs escolar arrenca amb anuncis: Una nova escola entra en funcionament i el segon institut escola reusenc ja disposa de dotació econòmica. Aquest curs entra en funcionament l’Escola Reus 21, que inicia la seva activitat a les dependències encara lliures de l’Institut Escola Pi del Burgar. Es tracta d’una escola de dues línies d’infantil i primària amb la qual s’ha donat el cas que fins i tot abans d’haver entrat en funcionament ja ha tingut aprovat el projecte de construcció del nou edifici definitiu per part del Consell de Govern de la Generalitat, el passat 31 d’agost, per un import de 5,4 milions d’euros. L’edifici definitiu de l’escola s’aixecarà al terreny del carrer Fuster Valldeperes que fins fa poc ocupaven els mòduls del Pi del Burgar.
En el mateix acord del Govern es va aprovar la construcció de l’edifici definitiu del que serà el segon institut escola de la ciutat de Reus, l’Institut Escola Els Ganxets, amb un import de 7 milions d’euros. Aquest centre estarà ubicat en un terreny adjacent a l’actual espai provisional proper a la carretera de Castellvell.
Reformes, a escoles durant tot l’estiu
Una altra de les novetats és el reguitzell d’obres de reforma, millora i ampliació que han dut a terme tant l’Àrea d’Educació i Formació de l’Ajuntament com el Departament d’Educació de la Generalitat. Per part de l’Ajuntament, s’ha continuat executant el pla de modernització, reforma, adequació i millora de les escoles públiques previst en el Pla d’Acció Municipal 2008-2011, que s’executa a través d’Innova i que durant tot el mandat preveu una inversió de 6 milions d’euros. Els treballs realitzats en escoles aquest estiu han suposat una inversió superior als 1,8 milions d’euros en 7 centres educatius de primària. Els projectes de més volum inversor han rebut el suport del Fons Estatal per a l’Ocupació i la Sostenibilitat Local (FEOSL) 2010. Les accions que s’han dut a terme aquest estiu han estat les següents:
- Escola Marià Fortuny: 791.000 euros de pressupost. S’han fet millores a les façanes orientades al sud dels diferents edificis de l’escola, amb la substitució de persianes i fusteria de ferro i tancaments de lamel·les d’alumini. S’ha reformat tot l’accés principal i s’han millorat instal·lacions (elèctriques, d’aigua, de calefacció...), així el menjador.
- Escola General Prim: 716.000 euros. Àmplies actuacions en façanes i cobertes, enderroc i construcció de la nova tanca perimetral, millores a les diferents instal·lacions, millores en seguretat i barreres arquitectòniques, reformes en l’espai de menjador i de l’AMPA.
- Escola Eduard Toda: 290.000 euros. Reordenació d’espais de la planta baixa, millores en les instal·lacions, millores als patis i eliminació de barreres arquitectòniques.
- Escola Cèlia Artiga: 95.000 euros. Treballs als patis, amb l’eliminació de la tanca que separa el pati de joc de la pista esportiva i amb la creació d’elements de transició per a superar el desnivell entre els dos espais.
- Escola Bressol Municipal El Margalló: 60.000l euros. Segona fase de substitució de la fusteria exterior, millora de la sortida d’emergència de la part posterior del centre, reforma del pati de nadons.
- Escola Bressol Municipal Montsant: 15.000 euros (PAM). Intervencions diverses, amb la substitució de la porta d’accés principal i l’eliminació de barreres arquitectòniques.
- Escola Joan Rebull: Plantació de jardineres a l’entrada.
Escoles bressol municipals
El curs que comença també representarà un creixement de l’oferta de places de 0 a 3 anys sostingudes amb fons públics a la ciutat de Reus. Durant el curs és previst que obri portes l’ampliació de l’Escola Bressol Municipal La Ginesta, ubicada al barri Gaudí, que passarà de les actuals 41 places repartides en 3 aules a les 114 places en total. Les obres d’aquesta ampliació es troben en un estat força avançat. D’aquesta manera, un cop entri en funcionament aquesta escola bressol, el mapa de llars d’infants sostingudes amb fons públics serà de 494 places municipals més 371 places privades subvencionades. El nombre de places d’escola bressol municipals ha augmentat de 188 places en només dos cursos. Aquesta xifra representa un increment del 80% i depassa àmpliament el compromís inicial pactat entre l’Ajuntament i la Generalitat.
El trasllat de l’Escola Sant Bernat Calbó al nou edifici del Mas Bertran alliberarà uns espais que permetran la creació d’una nova escola bressol municipal, La Sajolida. El projecte de rehabilitació de l’antic parvulari de l’Escola Sant Bernat Calbó per acollir la setena escola bressol municipal té un pressupost de més d’1 milió d’euros. Les obres han de convertir l’edifici en una llar d’infants de sis aules, amb capacitat per a 106 places. L’Ajuntament ja ha encarregat a Innova l’execució de les obres.