Notes de premsa

El debat ciutadà a l’entorn de la participació es tanca amb més de 70 propostes de millora

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dijous, 1/12/2016
Foto de la sessió de retorn del procés de participació

El debat ciutadà per a l'elaboració del nou Reglament de Participació Ciutadana s’ha tancat aquest dimecres 30 de novembre amb la presentació de l’informe final a les persones que han participat en els tallers i debats organitzats per la regidoria de Participació, Ciutadania i Transparència. Un total de 429 persones han participat en el procés, dels quals 141 ho han fet de manera presencial i 288 mitjançant la resposta al qüestionari penjat al web de l’Ajuntament. L’informe final recull 73 propostes de millora i també recollirà puntualitzacions que s’han fet a la sessió d’aquest dimecres, que ha comptat amb una seixantena d’assistents. A la sessió hi estaven conviadats tots el grups municipals per escoltar les propostes que havien sorgit de la ciutadania a través dels tallers.

La regidora de Participació, Ciutadania i Transparència, Montserrat Flores, que ha presidit la sessió de retorn del procés participatiu, ha celebrat el nivell de debat i la qualitat de les propostes presentades, alhora que ha agraït la implicació de la ciutadania en l’objectiu fixat per la regidoria: promoure el debat ciutadà al voltant de la participació.

Finalitzada la primera fase oberta a la ciutadania, i un cop ja s’han lliurat als grups municipals les reflexions i propostes de la ciutadania, a finals de gener es convocarà de nou la comissió política de seguiment per a la elaboració del nou reglament. Serà llavors quan els grups municipals presentaran el seu posicionament per començar a redactar el nou Reglament de Participació, per tal de portar-lo a aprovació definitiva en sessió plenària municipal.

Propostes
L’informe final del procés participatiu presentat aquest dimecres recull 73 propostes. Les idees s’agrupen en els tres blocs temàtics amb els què s’ha organitzat el debat i que han de conformar el nou Reglament de Participació Ciutadana: Accés a la informació i la transparència (27 propostes); Instruments de participació ciutadana (30 propostes); i Teixit associatiu i moviments socials (16 propostes).

  • Accés a la informació i la transparència. Les propostes de millora s’organitzen en les temàtiques següents:
  • Oficina d’Atenció Ciutadana
  • Queixes i suggeriments
  • Web
  • Xarxes socials
  •  Portal de Transparència
  • Registre Ciutadà
  •  Instruments de participació ciutadana. Les propostes s’agrupen en els següents temes:
  • Processos participatius
  • Consells municipals
  • Debats puntuals
  • Eines demoscòpiques
  • Teixit associatiu i moviments socials. Les propostes de millora s’agrupen en les temàtiques següents:
  • o Teixit associatiu
  • o Noves formes d’organització

Procés participatiu
El procés de participació ha permès assolir els objectius plantejats: promoure el debat ciutadà al voltant de la participació; apostar per una relació entre Ajuntament i ciutadania basat en la participació; afavorir la intervenció ciutadana a partir de diversificar perfils i la descentralització; i cercar el consens a partir del diàleg.

La finalitat dels tallers ha estat posar en debat els mecanismes participatius per poder elaborar el nou Reglament de Participació de Reus. Des del mes de setembre s’han realitzat a Reus 8 tallers, tots ells en centres cívics de la ciutat: 6 tallers oberts al conjunt de la ciutadania, 1 taller amb joves de secundària; i 1 taller amb tècnics de l’Ajuntament. En total hi han participat 141 persones.

De manera paral·lela a la fase de participació presencial, l’Ajuntament va obrir un canal de participació online, basat en un qüestionari sobre aspectes relacionats amb la informació i la participació de la ciutadania. Un total de 288 persones han donat resposta al qüestionari online.

Perfil dels participants
Les respostes al qüestionari on line ha permès elaborar un perfil dels participants, els quals en un 66% són dones i en un 34%, homes. Per franges d’edat: el 45% tenen entre 46 a 65 anys; el 25% de 31 a 45 anys; el 18%, més de 66 anys; i el 12% menys de 30. El 41% de les persones que han respost l’enquesta, són estat treballadors en actiu.

Foto de la sessió de retorn del procés de participació

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.