Notes de premsa
El Festival de Moviment i Teatre Gestual “COS” torna a Reus del 22 al 25 d’octubre
El Festival de Moviment i Teatre Gestual “COS” tornarà a portar a Reus la millor selecció de teatre gestual entre el 22 i el 25 d’octubre. La regidora de Cultura i Joventut, Montserrat Caelles, i el director artístic del festival, Lluís Graells, han presentat aquest dimecres la programació del festival, en què destaquen espectacles com l’inaugural, a càrrec de la companyia Vol Ras.
El COS 2015 repetirà la col·laboració amb el projecte europeu Move Awards, el qual portarà a Reus la companyia belga L’Habeas Corpus i el seu “Reverso” i també la Companyia Cocotte amb “Les Rois Fainenants”. Altres produccions viatgen a Reus procedents de Portugal i Itàlia i entre les catalanes hi ha presència reusenca destacada, tal i com passa en l’espectacle de cloenda “Jobs” i en el muntatge “Hotel Kabaret”.
En el cas del primer espectacle del festival, es tracta d’un muntatge a mig camí entre la conferència i la representació, en el qual els integrants de Vol Ras s’acomiadaran dels escenaris reusencs atès que han anunciat la seva retirada. Tal i com ha recordat el director artístic del COS, Lluís Graells, aquest muntatge serà una reedició del mateix que van oferir en la primera edició del festival.
La regidora de Cultura i Joventut, Montserrat Caelles, ha valorat el fet que el COS hagi assolit les divuit edicions com un reflex “del fort arrelament i afició que té el fet teatral a la ciutat de Reus”. A més, la regidora ha assegurat que el COS és des de fa temps un referent de Reus com a marca cultural, juntament amb altres esdeveniments culturals.
Dijous 22
El llenguatge del moviment (conferència espectacle)
Teatre Fortuny. 20:00 h. 70’. 10 euros. GGP (Gestos, Ganyotes i Posturetes). Vol-Ras.
Els moviments que fem, voluntària o involuntàriament, constitueixen el primer llenguatge. Abans que la paraula hi ha l’ésser. Ser o estar és inevitable. Ser comporta estar d’alguna manera.
Heu jugat mai a no parlar? Ben segur que sí. No obstant, ningú no podria guanyar la juguesca de ”no ser “, fora de què realment o, millor dit, físicament no hi sigui present. Però, si s’està present, sempre s’expressa alguna cosa. Si no hi ets, no hi ets; però, si hi ets t’estàs expressant.
- Creació i Direcció: VOL-RAS. Actors: Joan Faneca i Joan Segalés.
Reverso
Teatre Bartrina. 21:30 h. 45’. 5 euros. L’Habeas Corpus Compagnie
Projecte seleccionat per Move Award. Xarxa europea per la promoció del nou teatre visual.
Reverso és un duo on el circ troba el seu lloc en la transformació de les aparicions. No hi ha trapezi, no hi ha boles de malabars o qualsevol altre aparell de circ. L’escenari és cru, simple i realista, un apartament amb els seus dos inquilins, la seva taula i cadires. Comencen a jugar amb els p objectes, donant forma a diverses siluetes. Lentamnet, cauen en realitats imperceptibles,creuant les fronteres entre el terra i parets, l’escenari i darrera d’ell, l’ espectacle i la vida. Els dos cossos conversen sense compartir paraules, aportant estranyesa i la soledat a la seva relació. Pas a pas, la bogeria s’apodera d’ells, empenyent als personatges a caure en la bogeria del seu subconscient.
- Autors i intèrprets: Julien Fournnier, Anne Pribat
- Ull extern: Lara Barsacq
- Disseny de so: Raphaël Dodemont
- Llums i video:Arie van Egmond
- Escenografia i màquines Bruno RENSON
- Crèdits de les fotos: Hubert Amiel
- Amb el suport de: Ajut a la creació del Ministeri de Cultura de la Federació Valonia Bruxelles, departament general de les arts escèniques, el sector de les arts del circ, WBI (Wallonie Bruxelles internacional), Le désaccordé cirque (FR), Espace Périphérique (FR), La SACD (BE), Les Halles (BE).
Divendres 23
Open Door
Plaça del Mercadal. 18:00h. 40’. Cia. Pere Hosta
Apareix una porta del no-res... què hi ha a l’altre costat?. Per obrir-la... Un personatge excèntric, curiós, surrealista i divertit... porta la porta i la deixa aquí i allà, amb la necessitat de transportar-la. La simplicitat de la porta ens transportarà a llocs on l’imaginari entra i surt. Passin a través de la porta per poder viure de manera diferent el carrer de cada dia i fer-lo quotidià... inoblidable.
- Idea & Creació: Pere Hosta
- Direcció escènica & Creació: Sophie Borthwick
- Ajudant de direcció: Helena Escobar
- Clown: Pere Hosta
- Escenografia: Pep Aymerich
- Vestuari: Carme Puidevall i PlantéS
- Disseny gràfic: SOPA graphics
- Fotografia: Jordi Gestí
- Agraïments: Lu Arroyo
- Amb el suport de: Ajuntament de Girona – Kreas 2015, Diputació de Girona.
- Col·laboradors: Festival Claca, Centre Cívic Barri Vell- Mercadal.
- Idea & Creació: Pere Hosta.
GAGS on TRIX
Sala Santa Llúcia. 19:00 h. 60’. 5 euros. Cia.PuntMoc
La plasticitat de les figures corporals i el moviment insaciable dels intèrprets, aconsegueixen embadocar l’espectador indiferentment de l’edat i el seu origen. Espectacle molt dinàmic i fresc, on es combina un notable treball de teatre físic, un exemple de mim pur, una gran dosi d’humor i una relació molt propera amb l’espectador.
PuntMoc ens proposen una arriscada proposta; sense cap element escènic i cap paraula: simplement tres actors en estat pur (amb una mica de roba), un joc de seducció en el qual a través de la seva imaginació ens transportaran on i amb qui ells desitgen.
Tres intèrprets metamorfosejant-se d’humà a element, d’element a animal, d’animal a energia, d’energia a riallada, de riallada a quallada… infinitat de personatges, aranyes, concerts, atracaments, tensió… Tot a un ritme trepidant, sota els fonaments de l’humor absurd; disposats a esprémer la imaginació fins que la ment aguanti?
- 3r PREMI MILLOR ESPECTACLE, Festival MimOff Perigueux, França 2014 (per votació popular).
– PREMI MILLOR ESPECTACLE, Mostra de Teatre de Barcelona 2013 (per unanimitat del jurat).
- PREMI VOTACIÓ POPULAR, Mostra de Teatre de Barcelona 2013.
– PREMI A MILLOR ACTOR, Mostra de Teatre de Barcelona 2013 (ex aequo als tres actors).
– PREMI A MILLOR INTERPRETACIÓ MASCULINA, Festival Int. Teatre Noctivagos 2013 (ex aequo).
- PuntMoc són: Guillem Boada, Juli Boada i Héctor Boada
- Idea i interpretació: PuntMoc
- Direcció: Rakel Ezpeleta
- Fotografia: Ardila
- Tècnic de llums/so: Artur
- Disseny gràfic: Cris Díez
- Vídeo: Estudi Carmel
- Producció: PuntMoc
Les Rois Fainenats
Teatre Bartrina. 21:00 h. 60’. 5 euros. Cia. Cocotte
Xarxa europea per la promoció del nou teatre visual
Vosaltres us preguntareu: qui és el senyor del quadre? Doncs va ser el fundador de la fàbrica “Les rois fainèants”.
La fàbrica, situada al centre del departament de la Dordogne, a la regió francesa de l’Aquitània, va ser exemple durant anys de perseverança i eficàcia. Després de quatre generacions els treballadors lluiten per sobreviure resignats a la monotonia del treball, l’avorriment i la mancança de canvi en la seva vida quotidiana. L’arribada d’una carta inesperada trencarà les seves vides i compartirem amb aquests entranyables personatges els últims moments d’aquesta fàbrica tan peculiar abans del cataclisme final.
- Director: Joan Cusó
- Intèrprets: Clara Algaba, Lucas Escobedo, Berta Graells, Raquel Molano, Borja Nieto, Pino Steiner
- So i Llums: Mario Andrés, Sergio Santafé
Pren l’aire
Cal Massó. 23:00 h. 55’. Companyia Madeleine
"Inspirem per darrera vegada i comencem a baixar, seguint el rastre d’altres que ja feren camí, deixant empremtes perquè d’altres, rere nostre, hi arribin. Som un eco, un record: anem perdent l’aire que respiràvem, els gestos que ens defineixen, les paraules amb què enraonàvem. Cal mullar-se i perdre la por a l’aigua perquè la retrobarem i cal tornar-hi. Inspirem per darrera vegada i comencem a baixar’’.
- Direcció: Verónica Navas
- Intèrprets: Jordi Romero, Marina Pérez, Coline Petit, Eduard Mauri, Tamara Ndong, Álex Luzón.
- Espai escènic: Mercè Lucchetti
- Titella: Coline Petit
Dissabte 24
Obra para Dos Burros y Dos Actores
Plaça de la Patacada. 17:30 h. 55’. Cia. Rei Sem Roupa
Fidels admiradors de dues conegudes figures de la cultura mirandesa, vénen al burg a presentar als seus ídols i explicar la seva història. Portats per l’entusiasme, acaben per deixar-se portar per la narració, revifant l’esperit d’insurrecció que els rucs antany ens van ensenyar. Comencen llavors una lluita per la seva llibertat i diferència amb l’única arma que els queda.
- Direcció artística: Pedro Fabião
- Creació: Alexandre Sá, Janela Magalhães, Pedro Fabião
- Interpretació: Alexandre Sá, Janela Magalhães, Lourenço de Miranda, Romão de Miranda
- Espai escènic, Llum i Vestuari: Rei Sem Roupa
- Caracterització: Anymamundy
- Fotografia: Pedro Santos, Cláudia Costa, Catarina Pereira, Vitor Leite
- Video: Frederico Bustorff Madeira
- Disseny Gràfic: Vahan Kerovpyan
- Coproducció: Rei Sem Roupa e AEPGA (Associação para o Estudo e Protecção do Gado Asinino)
- Amb el suport de: Instituto Politécnico do Porto, Fábrica da Rua da Alegria, Gobierno de Portugal.
- Agraïments: Irineu Reis, Rui Sousa, Filomena Magalhães
El fandango de Marx
Sala Santa Llúcia. 20:00 h. 70’. 5 euros. Cia. Patrícia Pardo
Circ amb música tradicional valenciana: pallasses, equilibristes, una cantadora i un guitarrista en un món violent, castigador i desigual.
El fandango de Marx contra la justificació de la desigualtat, de l’exclusió, del càstig. Un cant a la perifèria: fugir del centre, del poder, de l’agressió, de l’abús, de l’elegància. Comprendre, novament, l’essència quotidiana i present del comunisme: “Es Billy Elliot cuando impugna los espacios culturales burgueses y reclama su lugar en el ballet, demostrando que los proletarios no están nacidos para cargar y saben bailar (…) No porque quieran rechazar el esfuerzo de sus padres, sino precisamente para rendirles homenaje, porque en la reacción conservadora de lo inamovible, no hay avance proletario, solo pasiones tristes” (Jorge Moruno, 2013)
- Dramatúrgia, Textos i Direcció: Patrícia Pardo
- Intèrprets: Begoña Tena, Roge P. Magdaleno, Joel Jonathan Maldonado Aranibar, Patrícia Pardo
- Tècnics: David Sánchez, Nadia García, Manolo Conde, Sergi Méndez.
- Il.luminació: David Sánchez
- Art de personatges: Lluna Albert
- Col·laboradora d’Art i Coach d’Actors: Amparo Oltra
- Assessorament musical: Fermín Pardo, Teresa Segarra, Enric Parreño, Josep Aparici
- Creació número verticals, cadires i jotes: Silvia Navarro, Roge P. Magdaleno, Begoña Tena, respectivament.
- Direcció de Clowns: Sergi Claramunt
Houdini. El Arte de la Fuga
Teatre de l’Orféo. 22:00h. 60’. 5 euros. Cia. La Ira Teatro
Houdini; El Arte de la Fuga, és un monòleg de Teatre Imatge de tall gestual que, a través de l’ús de la pantomima, màscares i marionetes corporals, investiga en la infància i mort del famós escapista Hongarès-Americà.
Pot l’ home escapar de la mort, fins i tot després de la mort? Harry Houdini, famós per les seves fugides i estranys espectacles, innovadores representacions que fregaven el faquirisme i la màgia amb habilitat i ingeni, es fa aquesta pregunta en el decurs de l’espectacle. Des de la mort, aquest espai i temps infinit, busca la resposta entre els seus records d’infància escapant del temps que l’oprimeix. Houdini, que nasqué hongarès i jueu, delinqüent prematur, pobre i contra tot, que escapà de si mateix per ser el que ell mateix volia ser, es disposa a realitzar la seva última fuga.
- Text i interpretació: Felipe Cabezas.
- Direcció: Berty Tovías.
- Música original: Mara Lepore.
- Veus en off: Vanessa Segura, Judith Alarcón, Lou García, Berty Tovías, Felipe Cabezas y Krisztina Nagy.
- Disseny de llums i so: Mattia Russo
- Vestuari: Lullaby.
- Màscares: Anna Chwaliszewska
- Assesorament de màgia: Mag Lunio
- Fotos: Genia Badano.
Hotel Kabaret
Bravium Teatre. 23:30 h. 60’. 5 euros. Producciones Lucky & Luke
L’arribada d’una senyora molt important amb una misteriosa maleta revoluciona la fins ara tranquil·la vida a l’HOTEL KABARET. La pèrdua de la maleta posa en perill el prestigi de l’hotel, i també la vida del grum, que amenaçat per la senyora i el director de l’hotel, recorrerà les instal·lacions per trobar la maleta i conservar la seva feina. Però algú la descobreix… i l’obre …
LADIES AND GENTLEMEN: WELCOME TO THE HOTEL KABARET!
- Intèrprets: Manuel Barroso, María Bravo, Rut Enguita
- Direcció: Benjamín Miguel
- Ajudant de Direcció: Manuel Barroso
- Direcció Clown: Rut Enguita
- Dramatúrgia i Idea Original: Benjamín Miguel
- Selecció i Edició Musical: Benjamín Miguel
- Escenografia i Atrezzo: Benjamín Miguel
- Confecció Marionetes: María Bravo
- Música: Cy Coleman, John Barry, Irving Berlin, Henry Mancini, Leonardo Balada, Bernard Herrmann, Cliff Richard, Marc Shaiman
Diumenge 25
El Testament de Pantalone.
Jardí de la Casa Rull. 12:00 h. 65’. Alumnes de 2n curs d’Interpretació de l’Escola Superior d’Art Dramàtic de l’Institut del Teatre de Barcelona
Pantalona vol convèncer el seu marit, Pantalone de Bisognosi, per tal que faci testament. Apareix, mentrestant, una antiga amant del vell venecià, Dolores de Garcia-Juarez y Todos los Santos, reclamant els drets de manutenció de la seva filla putativa, Carmelita. Entra en escena el Capitano Andrés Matamoros, contractat per Pantalone per tal de localitzar a la jove Pantalonina, raptada pels pirates otomans quinze anys enrere. Un error fatídic d’Árlechino i Esmeraldina amb la barreja dels ingredients d’una poció contra la tos al·lèrgica acaba, però, amb la vida del vell Pantalone. I quan tot és a punt per llegir el testament...
- Intèrprets: Àfrica Alonso, Marta Borràs, David Díaz, Eloi Gómez, Aida Llop, Mireia Lorente,Andrea Marinel·lo, Anna Marqués
- Equip Docent:
- Interpretació: Pepelú Guardiola
- Moviment: Esther Sabaté
- Veu: Lluïsa Sala
Reverie
Teatre de l’Orfeó. 17:00 h. 55’. 5 euros. Daniele Ridolfi
Mr. Goodman és un home dòcil, gentil i tímid. La realitat el supera i ell somia despert, es refugia en móns paral·lels anhelant escapar de la rutina de la seva modesta existència. Però la seva estimada està allà. Si solament els desitjos més ardents, les esperances i les venjances poguessin sortir a la superfície... quina classe de monstre o enamorat veuríem?
Per arribar a ella, haurà de volar amb la imaginació a sobre dels seus avions de paper aterrant en el seu cor per... mostrar-li la seva veritable identitat.
En aquesta alegre i còmica actuació Daniele Ridolfi utilitza el teatre físic i el mim per capturar un entranyable i poètic món invisible.
- Dramatúrgia: creació (devised performance)
- Actor: Daniele Ridolfi
- Regia: Jillian Wallis
- Col.laboració a la creació: Roberto Costantini
Jobs
Teatre Bartrina. 19:00 h. 75’. 10 euros. Cia. Clownic
L’espectacle gira al voltant del treball. Tractat com un fals documental, Jobs fa un repàs a les vicissituds del món laboral. Des dels treballs més comuns als més singulars, passant per la recerca d’una feina o com perdre-la, fins arribar a la jubilació, Jobs ofereix una visió còmica d’aquesta temàtica que tant ens preocupa actualment.
Jobs és un espectacle farcit de gags que conformen una successió d’esquetxos que, com sempre, volen aconseguir “un riure cada 10 segons”.
- Autors: Edu Méndez, Xevi Casals, Gerard Domènech
- Direcció: Gagman
- Col.laboren en la direcció: Carles Sans, Enric Ases
- Actors: Xevi Casals, Gerard Domènech, Edu Méndez
- Música: Antonio Santoyo
- Vestuari: Leo Quintana
- Veu en off: Ivan Cànovas
- Escenografia: Joan Jorba
- Fotografia i disseny gràfic: Amadeo Bergés
- Disseny llums i so: Joan Delshorts
- Tècnic llums i so: joan Delshorts, Jaume Feixes
- Atrezzo i responsable d’escenari: Lorena Cabral
- Video: Juan Desafinado
- Col.laboren: Toni Albà, Tarek Rayan, Davic Lillo, TCM Barberà del Vallès
- Producció: Gagman Produccions
- Distribució: Factoria d’espectacles s.l.