Notes de premsa
El Gaudí Centre exposa la maqueta funicular de l’església de la Colònia Güell<br />
udí Centre mostra des d’aquest dimarts 18 de desembre una versió inèdita de la maqueta funicular que l’arquitecte Antoni Gaudí va dissenyar per a la construcció de l’església de la Colònia Güell. La realització de la maqueta ha anat a càrrec de l’empresa Grup Graf, sota la direcció de Xavier Amat i Mar Vilajusana, amb la coordinació del arquitecte Toshiaki Tangue.
La maqueta funicular que es pot veure a la segona planta del Gaudí Centre és la reconstrucció d’una versió inèdita que va ser estudiada i dibuixada per l’arquitecte Isidre Puig Boada, deixeble directe d’Antoni Gaudí. Aquesta versió s’ha realitzat ara per primera vegada i s’ha construït especialment per al Gaudí Centre Reus. La maqueta s’ha construït mitjançant la unió de saquets de plom suspesos per fils de cotó. El laboriós procés de recerca i muntatge d’aquest nou atractiu del Gaudí Centre ha portat deu mesos de feina. La maqueta està composta de 3.200 saquets d’entre 5 i 35 grams de pes.
Grup Graf ha interpretat directament els plànols d’Isidre Puig Boada per produir una maqueta el més fidedigna possible. La col·laboració de Joan Bassegoda, de la Càtedra Gaudí, també ha estat imprescindible per a la consulta de la documetació i els plànols de Puig Boada.
La maqueta funicular va ser l’aportació tecnològica més significativa de l’arquitecte Antoni Gaudí, una metodologia de treball que li va permetre crear i visualitzar l’espai dels seus projectes arquitectònics utilitzant la llei de la gravetat. La maqueta, que ha estat reconstruïda al llarg del temps per diversos especialistes, li servia per calcular de manera empírica les càrregues, la inclinació de les columnes i la forma dels arcs. Consistia en un tauler de fusta fixat al sostre, que reproduïa la planta de l’església i d’ell se suspenien cordills des dels punts que indicaven la situació dels pilars. D’aquests cordills se subjectaven els petits sacs plens de perdigons.