Notes de premsa
El Gaudí Centre incorpora nous documents i renova la presentació
tir de la troballa de documents que vinculen Gaudí a la història del Teatre Fortuny de Reus, el Gaudí Centre ha decidit incorporar aquesta informació a l’espai dedicat a la biografia de l’arquitecte.
El Gaudí Centre és un espai viu, i aprofitant la incorporació d’aquest nous documents, s’han posat en valor alguns documents que ja estaven exposats, renovant tant la presentació museogràfica com la informació que els acompanya.
Nous àmbits
Aquest espai, ubicat a la primera planta del centre, quedarà distribuït en tres àmbits:
ESPAI 1- De Reus a Barcelona (1868-1926). S’hi exposen dues de les poques fotografies conegudes de Gaudí (una d’elles la primera que es troba documentada), el projecte de la vitrina per a la Guanteria Comella, que va ser l’inici de la relació professional de Gaudí i Eusebi Güell, el projecte per a un reliquiari i la reproducció d’aquest, i l’únic premi que va rebre en la seva vida, atorgat per l’Ajuntament de Barcelona pel projecte de la Casa Calvet. S’ha incorporat la reproducció del carnet de l’Exposició Universal de Barcelona, un gravat en que apareix la vitrina dissenyada per Gaudí i que va ser exposada a l’Exposició Universal de París de 1878, i el plànol de la façana de la Casa Calvet
ESPAI 2 - Projectes a Reus: del Teatre Casino al Santuari de Misericòrdia (1880-1903). Aquí s’han incorporat les notes manuscrites de Ràfols sobre la participació de Gaudí en el projecte del Teatre Fortuny, i es destaca el croquis del Santuari de Misericòrdia i la imatge virtual de com hagués quedat aquest projecte. També s’exposen diverses imatges del pelegrinatge de la colònia reusenca al Santuari de Misericòrdia i la de l’estendard dissenyat per Gaudí per aquesta ocasió.
ESPAI 3 - La mort d’un geni (1926). S’hi exposen el bust de Gaudí realitzat per Joan Matama i el llaç de coll que portava l’arquitecte el dia que va ser atropellat. S’ha incorporat una imatge del dia l’enterrament i una del sepulcre de la Cripta de la Sagrada Família, on descansen les despulles de l’arquitecte.
Cal fer una menció especial a la part dedicada als projectes de Gaudí a Reus, on s’ha incorporat la documentació trobada pel Dr. Joan Bassegoda que demostra que Gaudí va ser convidat a presentar un projecte per a la construcció del Teatre Fortuny l’any 1880. En aquest apartat també s’ha volgut destacar el que hagués pogut ser el gran projecte de Gaudí a Reus: la reforma del Santuari de la Mare de Déu de Misericòrdia. Aquesta nova presentació museogràfica permetrà als visitants visualitzar com hagués pogut quedar la façana del santuari després de la intervenció de Gaudí.
Cal destacar que els document i objectes personals de Gaudí que es conserven a Reus, són de gran importància, perquè són dels pocs que existeixen, ja que un incendi produït l’estiu de 1936 va destruir l’Arxiu de la Sagrada Família.
La millora d’aquests espais ha comptat amb la col·laboració i l’assessorament del Museu Salvador Vilaseca de Reus.