Notes de premsa
El Memorimage obrirà amb l’estrena internacional de Anita. La miliciana tenia nom, sobre una de les imatges més icòniques de la lluita anarquista
El Memorimage – Festival Internacional de Cinema de Reus inaugurarà el dimecres 6 de novembre la seva 19a edició amb l’estrena internacional del documental Anita. La miliciana tenia nom, dirigit per Toni Monné, Arnau Gonzàlez i Vilalta i Plàcid Garcia-Planas. És una pel·lícula de Filmsnòmades en coproducció amb 3Cat i Ràdio Televisió Espanyola (RTVE) que descobreix la història darrera d’una de les imatges més icòniques de la lluita anarquista, la Guerra Civil espanyola i la postguerra.
La pel·lícula viatja a l’estiu de 1936, quan un fotògraf catòlic i una miliciana anarquista es creuen a la Rambla de Barcelona: ell dispara la seva càmera; ella es deixa fotografiar. No s’havien vist mai i mai més no es tornaran a veure. La seva trobada va ser fugaç, però el resultat és la imatge més reproduïda de la història de l’anarquisme ibèric, un clic que emmarca la història de Catalunya, Espanya i Europa del segle XX.
Per a la directora artística del Memorimage, Anna Petrus, Anita. La miliciana tenia un nom’ “és un film que reflecteix el compromís del Memorimage amb la memòria històrica de Catalunya i amb la difusió de la importància de les imatges d’arxiu pel que fa a la seva contribució al nostre imaginari col·lectiu”.
Jurats i premis del Memorimage 2024
Nou professionals del cinema, l’audiovisual i el documentalisme conformen els tres jurats del Memorimage 2024: El Jurat Memorimage està format pel cineasta Mario Pons; la professora del Departament Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), Glòria Salvadó, i el realitzador de vídeo assaigs, comissari independent i investigador predoctoral en antropologia i comunicació Valentí Via. Aquest jurat atorgarà el Premi Ciutat de Reus, el reconeixement més destacat del festival, que guardona la millor pel·lícula de la Secció Oficial.
El Jurat Cinema·Rescat, format pel periodista audiovisual Joan-Francesc Escrihuela, l’arquitecte i cineasta Jan Baca i el fotògraf i cineasta Pere Parera, atorgarà el Premi Cinema·Rescat, el reconeixement al millor treball de documentació i recerca en nom de l’associació Cinema Rescat.
El Jurat Premi d’Honor, integrat per la documentalista Montse Bailac, l’especialista en gestió cultural i arxivística Coia Escoda i l’arxiver i historiador Joaquim Nolla designaran el Premi d’Honor, atorgat a una personalitat o equip de persones, institucions o entitats de reconeguda vàlua en l’àmbit dels arxius, tant a nivell local, nacional com internacional.
D’altra banda, els espectadors del festival decidiran, mitjançant el vot del públic, el/la guanyador/a del Premi Memorireus, que reconeix el millor ús d’imatges d’arxiu en produccions i/o films de temàtica centrada en la demarcació de Tarragona, i el Premi del Públic, que s’endú la millor pel·lícula de la Secció Oficial. Finalment, l’audiència adolescent atorga el Premi MemoriJove, que distingeix la millor pel·lícula de la secció MemoriJove, amb sessions matinals per estudiants destinades a construir un espai enriquidor de debat i reflexió.
La inscripció de grups escolars a les sessions del MemoriJove d’enguany és gratuïta i estarà oberta fins al dilluns 4 de novembre, amb reserva prèvia en aquest formulari.
Sessions i convidats especials en un programa que es revelarà pròximament
El festival, especialitzat en cinema amb imatges d’arxiu, tornarà a omplir l’emblemàtic Teatre Bartrina de Reus de les millors estrenes de cinema amb imatges d’arxiu del 6 al 9 de novembre, amb totes les sessions amb entrada gratuïta i lliure fins a omplir aforament.
La programació compta amb les seves seccions habituals: la Secció Oficial, una selecció de les millors pel·lícules del panorama nacional i internacional; MemoriReus, films produïts al Camp de Tarragona; MemoriJove, destinada a fer reflexionar al públic adolescent, i una inauguració i cloenda plenes de sorpreses. A més, el programa inclourà moltes novetats, sessions especials i convidats destacats que revelarà pròximament.
Sinopsi ‘Anita. La miliciana tenia nom’
Primers dies de la Revolució de 1936. Un fotògraf catòlic i una miliciana anarquista es creuen a La Rambla de Barcelona. Ella es deixa fotografiar. Ell dispara la seva càmera. I el resultat és la imatge més reproduïda de la història de l’anarquisme ibèric i una de les més icòniques de la Guerra d’Espanya. Una Verge laica? La Llibertat guiant al poble? Ningú, fins ara, sabia qui era el fotògraf ni qui era la miliciana. Ara sabem que eren Antoni Campañà i Anita Garbin que mai s’havien vist abans i mai no es tornarien a veure. La seva trobada a La Rambla va ser fugaç. Però aquest clic concentra la història de la Catalunya, l’Espanya i l’Europa del segle XX. En aquest documental s'expliquen de forma paral·lela les seves vides, inquietuds i aspiracions, lligades amb les inquietuds i aspiracions dels europeus de la primera meitat del segle XX.
Direcció: Toni Monné, Arnau Gonzàlez i Vilalta, Plàcid Garcia-Planas
País: Catalunya (Espanya) – Idioma: Català
Per a més informació:
Comunicació Memorimage: 93 393 12 00 / [email protected]
Ajuntament Reus - Cultura: 977 010 650 / [email protected]