Notes de premsa
El Museu Arqueològic Salvador Vilaseca millora condicions de les seves reserves amb la implementació del mètode RE-ORG
Aquest divendres 6 de maig s’ha presentat al Museu Arqueològic Salvador Vilaseca de Reus el mètode RE-ORG que s’ha implementat a les sales de les reserves del mateix museu.
El mètode RE-ORG, desenvolupat per l’International Centre for the Study of the Preservation and Restoration of Cultural Property (ICCROM) – UNESCO, la màxima autoritat mundial en matèria de conservació patrimonial, és un mètode d’ajuda a la reorganització dels espais de reserves dels museus que integra eines de planificació i una implementació a partir dels recursos existents.
El Museu Arqueològic Salvador Vilaseca és un dels 5 primers museus de Catalunya on s’està implementant aquest mètode, que es preveu desplegar a la resta de museus catalans que hi estiguin interessats, dintre d’aquest projecte Re-Org Catalunya. Daniel Recasens, regidor de Cultura i Política Lingüística, ha explicat que "durant el 2021 es va treballar en la planificació de la re-organització de les reserves del museu i a principis d’aquest any 2022 es va produir el moviment i agrupació de les col·leccions. Un dels resultats és que el Museu compta ara amb dues sales més de reserva que el públic general podrà visitar durant la Nit dels Museus el 14 de maig".
El moviment total d’objectes de les sales de reserves ha estat de 4.800 peces; l’agrupació s’ha fet per col·leccions, algunes peces s’han traslladat en altres dependències del museu i altres han canviat de sala de reserva.
La col·laboració entre el Museu Arqueològic Salvador Vilaseca i la Xarxa de Museus de les Comarques de Tarragona i les Terres de l’Ebre es va materialitzar en una setmana de treball del mes de març, després de mesos de preparació prèvia. La feina no acaba aquí i durant els últims mesos del 2022 es treballarà en les reserves del Museu d’Art i Història situat a la plaça de la Llibertat.
RE-ORG a Catalunya
El Departament de Cultura, a través del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, i l’ICCROM han signat un acord per implementar el mètode RE-ORG als museus catalans que estiguin interessats a millorar l’estat de les seves reserves.
A Catalunya s’ha començat a posar en marxa la reorganització de quatre reserves seguint el mètode RE-ORG: Museu de la Pesca a Palamós, Museu Diocesà de Solsona, Arxiu-Museu Tomàs Balvey a Cardedeu i Museus de Reus.
Tot el material del mètode RE-ORG ha estat traduït al català i es pot descarregar gratuïtament al web del Servei de Museus de la Direcció General del Patrimoni Cultural.
Mètode RE-ORG
Aquest mètode sistematitza la manera de planificar i implementar un projecte de reorganització dels espais de reserva dels museus de manera que sigui senzilla i adaptable a tota mena de col·leccions. RE-ORG utilitza un sistema que prima la sostenibilitat, tot prioritzant el reaprofitament dels recursos existents, i posant el focus en la importància del treball en equip.
El mètode RE-ORG contempla el procés de reorganització de la reserva de manera global, tenint en compte quatre elements: les col·leccions que s'hi conserven; el mobiliari i petit equipament; l'edifici i l'espai; i la gestió, des del punt de vista de la política de la institució i dels equips de treball.
La metodologia de treball que fa servir comença per una autoavaluació sobre l’estat de les reserves, seguit de la documentació i anàlisi, que inclou un informe precís dels problemes existents en les reserves. Després es crea un pla d’acció on es desenvolupa el projecte i es planifiquen les accions que cal dur a terme per a la reorganització, que finalitza amb la implementació o reorganització física dels espais que formen la reserva.
L’ICCROM i la UNESCO van dissenyar el mètode RE-ORG de conservació preventiva amb un grup de treball integrat per 15 professionals de 15 països. El mètode RE-ORG ha estat aplicat amb èxit en 83 museus de 27 països de tot el món.
A Catalunya hi ha 116 museus registrats de les disciplines més diverses, estesos per tot el territori català, que custodien 7,5 milions de peces.
La implementació del mètode RE-ORG a Catalunya forma part del Pla de Museus 2030, el pla estratègic que recull el conjunt de les polítiques de la Generalitat per als equipaments museístics catalans (concretament el punt l’estratègia 4, actuació operativa 4.5.).