Notes de premsa
El Museu Salvador Vilaseca presenta una interessant exposició fotogràfica d’El Trípode
El Museu Salvador Vilaseca obre des d’aquest dimecres dia 6 d’abril i fins al dia 1 d’octubre una exposició fotogràfica titulada “El Trípode. Del pictorialisme a l’evolució personal” en la qual es vol mostrar l’obra de tres autors locals: Eduard Borràs, Josep Prunera Sedó i Manuel Cuadrada Gibert que, en una època en la qual la fotografia començava a estendre’s, van ser capaços de crear tot un univers fotogràfic que va marcar les posteriors generacions de fotògrafs reusencs.
Daniel Recasens, regidor de Cultura i Política Lingüística, ha explicat en la presentació de l’exposició que “influenciats pels corrents internacionals, aquests tres reusencs van convertir la seva afició per la fotografia en una manera de viure, tot fent-se inseparables i treballant dia a dia els processos tècnics i les innovacions més destacades, amb l’objectiu d’assolir la fotografia perfecta”.
En la primera part de l’exposició es mostra el paral·lelisme entre l’obra dels pintors reusencs Tomàs Bergadà i Pi, Joan Fargas Trillas, Ramon Ferran Pagès, Juli Garola Monné i Hortensi Güell Güell, i la fotografia pictoralista de Borràs, Cuadrada i Prunera. Es proposa una nova mirada a través de les correspondències entre pintors i fotògrafs, tot establint un diàleg entre l’impressionisme i la fotografia, i cercant analogies i afinitats en ambdós sentits.
Els fotògrafs Eduard Borràs, Manuel Cuadrada i Josep Prunera van estar clarament influenciats pel pictorialisme. Tots tres realitzaven una selecció molt cuidada de la temàtica de les seves obres, entre les quals destacaven els paisatges i també predominaven els retrats.
En la segona part de l’exposició es mostra una selecció de l’obra d’aquest col·lectiu, format pels tres fotògrafs, i conegut com “El Trípode”. Va ser un grup molt compromès i il·lustrat, que va sorgir al començament del segle XX, i que va practicar una fotografia molt avançada per a la seva època. Van ser capaços de potenciar la fotografia reusenca i es van convertir en els mestres de les futures generacions de fotògrafs.
L'obra dels fotògrafs del «Trípode» és fonamentalment documental i etnogràfica. Cuidaven cada fotografia fins a l’últim detall i van ser partícips de tots els avanços i dels diferents estils fotogràfics de la seva època, tot procurant no quedar-se estancats en cap moment.
Van ser els introductors de la fotografia estereoscòpica a la ciutat i fins i tot van instal·lar dos visors permanents en el vestíbul del Centre de Lectura, per tal que tothom pogués gaudir de l’experiència.
Gràcies a l’Agrupació Fotogràfica de Reus, dirigida per Josep Maria Ribas Prous, es van recuperar molts clixés originals i els van tornar a positivar, per la qual cosa avui en dia es pot gaudir d’unes fotografies excel·lents realitzades per Borràs, Cuadrada i Prunera, més coneguts com «El Trípode».