Notes de premsa
El nou Hospital de Reus, a ple rendiment a partir del diumenge 19 de desembre, amb el trasllat dels pacients hospitalizats
u Hospital Universitari Sant Joan de Reus funcionarà a ple rendiment a partir d’aquest diumenge 19 de desembre amb el trasllat dels serveis i els pacients de les àrees d’Hospitalització, Urgències i la Unitat de Cures Intensives. Es tracta de la fase més delicada i complexa del trasllat progressiu, principalment perquè es mouran tots els pacients ara ingressats al vell Hospital cap a les noves instal·lacions. Per últim, dilluns es traslladaran els pacients de convalescència i cures pal·liatives. Es culmina així el trasllat de tots els serveis a les instal·lacions del nou centre de salut, iniciat el passat 4 d’octubre. A partir de dilluns, a l’hospital del carrer Sant Joan només es mantindrà l’activitat de radioteràpia i de drogodependències.
Formació treballadors
Les noves instal·lacions impliquen una millora tecnològica notable per potenciar les especialitats en què el centre és referència, com ara el Servei d’Oncologia, Medicina Vascular i Nutrició. El centre serà un gran potenciador d’aquestes àrees, gràcies a l’equipament d’última tecnologia. És per aquest motiu que 1.200 professionals han tingut una presa de contacte general amb les noves instal·lacions, per conèixer adequadament la ubicació dels espais, la senyalètica, el funcionament de les unitats i la logística del magatzem. A més, els professionals també han rebut formació específica segons el departament al qual treballen. Així, per exemple, s’ha format a anestesistes, cirurgians i infermeres sobre la tecnologia dels nous quiròfans, entre d’altres.
Cooperació de les administracions
El trasllat dels serveis hospitalaris més delicats ha motivat la cooperació amb altres administracions per garantir l’adequada prestació del servei durant l’operatiu. En el dispositiu hi estan implicats la Guàrdia Urbana, la Regió Sanitària de Tarragona, el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), els serveis d’Atenció Primària de l’ICS i del Grup SAGESSA, Centre MQ i els hospitals de la zona, com ara l’Hospital Joan XXIII, l’Hospital lleuger de Cambrils o l’Hospital comarcal de Móra d’Ebre. Més concretament, el SEM deixarà de traslladar pacients greus a l’antic hospital i serà l’Hospital Joan XXIII de Tarragona el que assumirà els pacients derivats pel SEM durant durant les 24 hores prèvies i el dia del trasllat, així com també assumirà els embarassos d’alt risc. Finalment, l’acord de planificació amb els centres d’atenció primària i l’Hospital lleuger de Cambrils preveu que aquests evitin traslladar pacients durant el cap de setmana del trasllat i coordinar telefònicament l’enviament de pacients el diumenge 19.
Calendari
Al llarg d’aquesta setmana s’informarà als usuaris del centre hospitalari de l’operatiu de trasllat. Els pacients que tenen cita programada per als propers mesos i dels quals es disposa del telèfon mòbil rebran un missatge de text informant-los del canvi d’ubicació. Paral·lelament, es mantindrà un punt d’informació al vestíbul de l’Hospital vell, es penjaran cartells informatius a tot el centre i es publicaran anuncis als mitjans de comunicació per informar a la població. També s’habilita un telèfon d’informació per a qualsevol consulta relacionada amb el dispositiu, el 901 50 10 16, i es podran seguir les novetats i el pas a pas del trasllat durant tot el cap de setmana a través de Twitter (http://twitter.com/nouhospitalreus).
El 4 d’octubre el nou Hospital va iniciar l’activitat amb la posada en funcionament de les consultes externes, l’àrea d’extraccions, l’hospital de dia de malalties neurodegeneratives -sociosanitari- i el PADES (Programa d’Atenció Domiciliària i Equips de Suport). Aquell mateix dia es va posar en funcionament el sistema de gestió de cues, un aparell situat a l’entrada de l’Hospital que llegeix la targeta sanitària del pacient i dispensa un tiquet amb informació sobre el punt del centre on s’ha de dirigir i els detalls de la cita mèdica. Les consultes que es van traslladar en un primer moment són de les especialitats de medicina interna, cirurgia, pediatria, cirurgia plàstica, cardiologia, pneumologia i digestologia. També es van traslladar les consultes d’infermeria de diabetis i de tractament anticoagulant (SINTROM).
El 18 d’octubre es van traslladar les consultes externes de les especialitats d’oftalmologia i dermatologia, i l’horari d’atenció al públic es va ampliar a la tarda. Així es va incrementar el volum de pacients diaris que atenia el centre d’uns 200 a uns 650 pacients, és a dir, uns 450 usuaris més cada dia.
El 2 de novembre es van traslladar a les noves instal·lacions el Servei de Rehabilitació, Medicina de l’Esport i la Unitat de Vigilància de la Salut. Amb aquest tercer trasllat es va culminar el traspàs de tots els serveis que hi havia a les dependències de l’avinguda del President Companys.
En total 129 professionals han treballat fins ara al nou centre.
El nou centre suposa un pas endavant substancial en l’atenció hospitalària i sociosanitària a la ciutat. Amb 92.073 metres quadrats (el triple que l’actual) i 170 milions d’euros d’inversió, el nou hospital és l’edifici públic més important construït mai a la ciutat i implica una millora tecnològica notable que li permetrà ser un model d’excel·lència assistencial. L’àrea de subaguts i convalescència és una de les que més s’amplia, en passar de 42 a 150 llits sociosanitaris preparatas per atendre d’una manera integral i integrada a les persones grans o dependents que ingressen a l’hospital (amb rehabilitació, fisioteràpia, teràpia ocupacional, logopèdia, atenció psicològica, etcètera).