Notes de premsa

El Pacte Nacional per a les Infraestructures fixa més de 1.000 milions d’inversió a Reus

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dimecres, 21/10/2009

cte Nacional per a les Infraestructures, aprovat pel Govern de la Generalitat de Catalunya, defineix per a Reus actuacions xifrades en una inversió superior als 1.000 milions d’euros. El conjunt d’actuacions recollides en el pacte s’agrupen sota el denominador comú de la millora de la connectivitat de la ciutat.

El pacte ennumera les actuacions prioritàries a Catalunya en els àmbits de la mobilitat, l’aigua, els residus, l’energia, les telecomunicacions i el sòl per activitats productives fins a l’any 2020.

El document, especialment a Reus i el Camp de Tarragona, és fruit del treball de planificació territorial i sectorial realitzat en els darrers anys, concretat en documents com el Pla Territorial del Camp de Tarragona, el Pla de Transports de Viatgers de Catalunya, el Pla d’Aeroports, aeròdroms i heliports de Catalunya, etc...

El pacte abasta infraestructures tant de la competència de l’Estat com de la Generalitat. Té una vigència de 12 anys, de manera que el conjunt de mesures es preveu que s’han d’executar en l’horitzó temporal de 2020. Dins d’aquest periode, el pacte es planteja una primera fase d’entre sis i set anys, que inclou la vigència de la Disposició addicional tercera de l’Estatut d’Autonomia, i es perllonga com a molt fins el 2015. El document proposa un total de 130 mesures per a tota Catalunya, i preveu 100.000 milions d’euros d’inversió conjunta de l’Estat i la Generalitat.

Les infraestructures de transport i mobilitat, del cicle de l’aigua i dels residus, de les telecomunicacions i de l’energia són instruments per assolir quatre objectius fonamentals, que constitueixen els fonaments del Pacte Nacional per a les Infraestructures: la qualitat de vida i el benestar de la ciutadania, la cohesió social i territorial, la creació de riquesa, el desenvolupament sostenible.

Mobilitat
En l’àmbit de la mobilitat, transforma la connectivitat de Reus i el Camp de Tarragona amb inversions en totes les infraestructures de transport que han de millorar el transport de passatgers i mercaderies tant a nivell intern com a la resta de Catalunya i de l’Estat.

El document fa una forta aposta pel transport públic, i fixa el sistema ferroviari com a prioritari. La inversió en matèria ferroviària directament vinculada amb Reus se situa en els 500 milions d’euros, i arriba als 688, incloent-hi les inversions a la línia d’alta velocitat Madrid-França. Les actuacions més destacades en matèria ferroviària són les següents:

- Renovació de la Reus-Móra d’Ebre i adequació del servei a la demanda.
- Implantació del Tramcamp.
- Estació Central del Camp de Tarragona.
- Ampliar els serveis de rodalies i de mitja distància amb Barcelona i amb Lleida.
- Estudiar la viabilitat d’un intercanviador a l’Arboç per connectar les estacions de Reus, Tarragona, Torredembarra i el Vendrell amb Barcelona amb combois mixtes sobre vies convencionals i vies d’alta velocitat.
- Construcció de la connexió en ample UIC del Port de Tarragona, la variant de Reus i la rehabilitació del corredor Reus-Roda de Barà per a construir un by pass especialitzat en mercaderies a l’àrea de Tarragona.

L’aeroport s’emporta el segon gruix d’inversions recollides en el pacte en matèria de mobilitat. El document proposa reclamar a l’Estat la desclassificació com a aeroports d’interès general i, en conseqüència, la transferència a la Generalitat de la titularitat de l’aeroport de Reus. Dins de la primera fase del pacte l’Estat invertirà en aquest aeroport, directament o mitjançant transferència a la Generalitat 190,18 milions d’euros.

El reforç dels sistemes ferroviari i aeroportuari s’acompanya d’una aposta per la intermodalitat entre els diferents mitjans de transport per estendre la connectivitat de tot el territori. En aquest sentit, s’apunten les seguents actuacions:

- Millorar els accessors viaris i dels autobusos a l’aeroport.
- Construcció d’intercanviadors a la futura estació Central del Camp de Tarragona amb les línies d’autobusos urbans i interurbans.
- Promoure la connexió ferroviària, preferiblement en alta velocitat, entre els aeroports de Barcelona, Girona i Reus.

Finalment, pel que fa al sistema viari, la millora de la connectivitat de Reus no ve donada per inversions directes, sinó per la millora de la xarxa de carreteres de mitja i llarga distància i la construcció de noves connexions amb la xarxa estatal. En aquest camp, destaquen actuacions com:

- Afavorir la connexió sud de Catalunya i del Corredor del Mediterrani amb l’Aragó, amb el desdoblament de l’N-420 entre Alcanyís i el Camp de Tarragona.
- Dotar la C-43 (Gandesa-C-12) de les màximes prestacions possibles per afavorir la connectivitat interna fins al Corredor del Mediterrani.
- Variant de Falset
- Variant de Gandesa
- Varaiant de Corbera d’Ebre
- Variant de Riudecols

Infraestructures tecnològiques
El Pacte Nacional per a les Infraestructures defineix el segon gran paquet inversor a Reus en els equipaments tecnològics dirigits a la transferència de coneixement, l’impuls empresarial i la tranformació del model econòmic. Recull tres actuacions amb una inversió de 25,79 milions d’euros:

- Centre Tecnològic en Nutrició i Salut.
- Centre R+D+I en Nutrició i Salut.
- Viver per a bioempreses.

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.