Notes de premsa
El PECT Nutrisalt fa públics els primers resultats
El Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) Nutrisalt per a una alimentació innovadora, segura, saludable i sostenible ha fet públics els resultats de dos dels cinc projectes d’innovació que en formen part. En concret, es tracta dels projectes realitzats des del centre tecnològic Eurecat, centrats en la cerca de nous ingredients de fonts vegetals de proximitat, i en la creació de la Unitat de Seguretat Alimentària i de la Plataforma d’Ecotoxicitat.
La presentació va tenir lloc el passat 18 de setembre en un el decurs del seminari online ‘Productes saludables, segurs i sostenibles: nous serveis innovadors per a la indústria agroalimentària i de la salut’, i va anar a càrrec dels investigadors que han realitzat les diferents actuacions: Nerea Abasolo, de la Unitat de Ciències Òmiques d’Eurecat, i Juan Maria Alcaide, Joan Teichenné i Matteo Pusceddu, de la Unitat de Nutrició i Salut d’Eurecat.
Els enregistraments de les diferents intervencions al seminari, així com els recursos que s’han generat en el marc de les diferents actuaicons, són ja accessibles al web del projecte (www.nutrisalt.reus.cat).
Plataforma de seguretat alimentària
El centre tecnològic Eurecat ha desenvolupat una plataforma de seguretat alimentària per a la detecció de fraus en aliments propis del Camp de Tarragona i de l’àrea mediterrània.
La plataforma ha generat una base de dades d’accés obert que recull metodologies i sistemes d’anàlisi per a la detecció de situacions de frau alimentari en més d’un centenar d’espècies vegetals i animals pròpies de la mediterrània.
D’altra banda, per a la detecció de substàncies al·lergògenes, s’ha fet un recull de les tècniques més utilitzades per a la detecció dels principals al·lèrgens en superfícies; aquells que afecten a més persones o que poden causar reaccions més greus. L’eina es gestiona des de les infraestructures del COS (una unitat mixta amb la Universitat Rovira i Virgili).
Des de la Unitat de Nutrició i Salut d’Eurecat s’han identificat també, emprant metodologies computacionals desenvolupades pel grup de recerca en Quimio-informàtica i Nutrició de la URV, potencials ingredients saludables presents en plantes del Camp de Tarragona, prioritzant les parts de les plantes que no es mengen, per tal de donar-los valor afegit i en línia amb el concepte d’economia circular. Posteriorment, l’activitat biològica saludable d’aquestes molècules i ingredients ha estat validada mitjançant estudis in vitro i en animals. Aquests estudis constitueixen la base perquè aquestes molècules i ingredients puguin fer-se servir per a l’elaboració d’aliments funcionals o suplements alimentaris.
Finalment, s’ha posat en funcionament una nova plataforma d’ecotoxicitat per a la detecció de l’impacte ambiental de contaminants aquàtics i terrestres.
La base de dades, així com material de divulgació sobre els resultats de les investigacions, són accessibles per a investigadors, professionals, empreses i ciutadania. Com explica Antoni Caimari, director de l’Àrea de Biotecnologia d’Eurecat, l’objectiu és posar-los “a l’abast d’empreses, centres de recerca, investigadors d’universitats i altres entitats o institucions perquè la puguin consultar online i millorar els seus processos i la seva competitivitat”.
El regidor de Salut i Ciutadania de l’Ajuntament de Reus, Òscar Subirats, va participar també al seminari per emmarcar els objectius del PECT Nutrisalt i el paper de l’Ajuntament: “des de l’Ajuntament, el nostre paper passa per contribuir a la transferència de coneixement i que la innovació es tradueixi en oportunitats, connectada a les necessitats reals de les empreses. Una eina útil, encara més en el context actual, per impulsar projectes i al servei de la ciutadania, per millorar la qualitat de vida, l’activitat econòmica, el benestar i la salut de tots els ciutadans i ciutadanes. Aquest és un objectiu que ens incumbeix a tots els que participem a Nutrisalt”.
El Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) Nutrisalt és una iniciativa impulsada per l’Ajuntament de Reus, conjuntament amb la Universitat Rovira i Virgili (URV), la Fundació URV, l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA) i el centre tecnològic Eurecat, amb el suport dels ajuntaments de Tarragona, la Selva del Camp, Constantí i Maspujols, i del sector agroalimentari del territori.