Notes de premsa
El Pla Educatiu d’Entorn de Reus reprèn l’activitat amb més de 230 accions repartides en 38 centres educatius
a Educatiu d’Entorn (PEE) de Reus reprèn l’activitat aquest mes d’octubre amb un volum d’activitats que supera les 230 accions repartides en 38 centres educatius de la ciutat, incloent-hi centres d’educació primària, instituts d’educació secundària, escoles bressol municipals i llars d’infants subvencionades.
Un curs més, l’Ajuntament de Reus i el Departament d’Educació es coresponsabilitzen d’un projecte que escampa nombroses activitats educatives i de lleure arreu de la ciutat. Aquest curs un centre més s’ha afegit al PEE respecte de l’any passat, el CEIP Ciutat de Reus.
Dotze eixos de treball
El PEE té dotze eixos de treball cada un dels quals aplega accions concretes que es duen a terme en els centres educatius o bé en equipaments d’entitats de la ciutat. Els dotze eixos de treball són: TIC-TAC i Mitjans de Comunicació, Medi ambient, Lleure, Creació artística, Esport, Estudi assistit, Participació de les famílies, Dinamització lingüística, Espais de trobada i convivència, Biblioteques i lectura, Aprenentatges professionalitzadors i Comunitats d’aprenentatge.
Un dels eixos de treball que més activitats inclou és el d’Esport, que es realitza en el marc del Pla Català de l’Esport a l’Escola. Aquest eix acollirà alumnat de 19 centres educatius i té com a objectius promoure l’educació més enllà de l’escola a través del foment dels espais de convivència i el compromís cívic. En els pròxims mesos, moltes d’aquestes activitats esportives del PEE es podran fer en els nous poliesportius lleugers que s’estan enllestint al CEIP Ciutat de Reus i al CEIP Alberich i Casas. Aquests poliesportius lleugers neixen amb la vocació de donar servei als centres educatius i també al seu entorn ciutadà més immediat. El PEE és un bon exemple d’aquest objectiu, ja que ajuda a potenciar la funció integradora i de cohesió social de l’esport escolar bo i facilitant l’accés de tot l’alumnat a la pràctica esportiva escolar.
Pel que fa a accions concretes, aquest curs s’oferiran per primera vegada les accions o tallers següents:
· Dinamització d’esplais (fomentar activitats d’esplai en xarxa a diferents zones de la ciutat que a hores d’ara no tenen aquest servei)
· Sessions de presentació de les entitats de lleure als IES i AMPA (promoció i difusió de l’activitat dels esplais de la ciutat als centres escolars, tant per a pares i mares com per als alumnes de secundària)
· Música a la ciutat (promoció d’activitats musicals, ja siguin corals o aprenentatges musicals diversos, a diferents centres de la ciutat)
· Participem de la nostra AMPA (foment i dinamitza ció de la participació dels pares i mares en les AMPA dels diferents centres)
· Participació de l’entorn en l’educació (foment de la implicació dels diferents agents de l’entorn – com ara associacions de veïns, pares i mares o voluntariat- en l’educació dels centres)
Obejectius generals
El PEE té vuit grans objectius generals: incrementar l’èxit acadèmic; contribuir a millorar les condicions d’escolarització; potenciar l’equitat i la participació en el marc d’una educació inclusiva per reduir desigualtats; millorar la presència i l’ús social de la llengua catalana com a llengua comuna i de cohesió, en un marc de respecte i valoració de la diversitat lingüística; potenciar els espais de convivència i el compromís cívic; potenciar l’educació en el lleure; potenciar el treball i l’aprenentatge en xarxa de tots els agents que operen en el territori i promoure la sostenibilitat de les actuacions.
A més de l’alt nombre de centres educatius que hi participen, el PEE de Reus implica també diverses entitats de la ciutat compromeses com a coorganitzadores d’activitats a través de convenis específics, onze departaments municipals diferents i algunes entitats que hi participen com a col·laboradores.
Les entitats amb conveni són: Esplai L’Albada, Cibercat, Punt 6 Ràdio, Associació Cultural Dolors Vives, Consell Esportiu del Baix Camp, Agrupament Escolta i Guia Ben Enllà, Agrupament Escolta i Guia Montsant Cim, Agrupament Escolta i Guia Misericòrdia i la Fundació Formació Empresa. A través dels convenis específics, aquestes entitats presten serveis de monitoratge o assessorament en algunes de les iniciatives del PEE.
D’altra banda, un seguit d’entitats de la ciutat col·laboren acollint o promovent alguna activitat de manera puntual. Es tracta del Centre de Lectura, la Universitat Rovira i Virgili, la Fundació URV, Associació de Dones Camí de Valls, AV 25 de Setembre, Orfeó Reusenc, Xiquets de Reus, Conservatori de Música de la Diputació, AV Pau Casals, AE La Mulassa i les AMPA dels centres educatius participants.
El PEE de Reus s’organitza en tres zones diferents a la ciutat. La gran quantitat d’accions que es duen a terme és possible gràcies a la tasca d’un equip de 18 monitors i monitores, 25 professionals i un equip de coordinació en què participen diferents tècnics municipals d’Educació i Formació i tres assessors LIC del Departament d’Educació.
El pressupost del PEE de Reus pel curs 2009-2010 és de 400.363 euros. El PEE és un projecte que arriba a diversos milers d’alumnes de la ciutat. El curs passat es va comptabilitzar un mínim de 8.000 alumnes en les diferents activitats on resulta possible comptar el número d’assistents. A banda, hi ha algunes accions, com ara l’exitosa activitat dels horts escolars, en què l’alumnat participant és el de tots aquells centres que disposen d’hort al seu pati i en què resulta difícil comptabilitzar els nens i nenes que hi prenen part cada dia.