Notes de premsa
El Pla Educatiu d’Entorn fa possibles més de 100 activitats i tallers adreçats a les famílies de la ciutat
a d’Educació i Formació de l’Ajuntament de Reus col·labora amb les famílies i les associacions de mares i pares a través de diferents línies d’actuació: un dels principals eixos de treball és el que es desenvolupa mitjançant el Pla Educatiu d’Entorn, en el qual existeix un àmbit específic dedicat a Tallers de Famílies. Aquest curs 2009-2010 es calcula que hi participaran més d’un miler de pares i mares.
Els objectius principals d’aquest eix de treball són: facilitar la interrelació entre les famílies de nova incorporació i la resta de famílies del centre, facilitar el coneixement i la participació en la vida del centre i de l'entorn, facilitar el coneixement i la utilització del català com a llengua de comunicació i de relació social i promoure l'ús social de la llengua catalana i potenciar-lo com element d'interacció i de cohesió social.
Les més de 100 activitats i tallers que es duen a terme durant el curs 2009-2010 a cada centre educatiu, i en les quals es calcula que hi participaran més d’un miler de pares i mares, són les següents:
CENTRE: ACTIVITATS
Escola Alberich i Casas: Dinamització de la participació (AMPA), Teatre i Dinamització lingüística.
Escola la Vitxeta: Dinamització de la participació (AMPA), Sessions de mediació Família Acollidora, Xerrada sobre les joguines, Tallers de cuina i Dinamització lingüística.
Escola Cèlia Artiga: Informàtica i Dinamització de la participació (AMPA).
Escola Prat de la Riba: Dinamització de la participació (AMPA) i Dinamització lingüística.
Escola Ciutat de Reus: Estudi Assistit i Dinamització de la participació (AMPA).
CPEE Alba: Dinamització de la participació (AMPA).
Institut Gaudí: Dinamització de la participació (AMPA), Dinamització lingüística, Xerrada “Usos i hàbits a Internet” i Escola de pares.
EBM La Ginesta: Xerrada “Com posar límits”.
EBM L’Olivera: Xerrada “Com posar límits”.
EBM El Lligabosc: Xerrada “Com posar límits”.
EBE 3:Xerrades famílies “Participem de la nostra AMPA”, Dinamització lingüística, Assessorament i informació d’activitats extraescolars.
Escola Rubió i Ors: Dinamització de la particiació (AMPA), Dinamització lingüística, Tallers de contes conjunts amb EBM El Marfull, Formació en explicació de contes, Taller de balls i Taller d’informàtica.
Institut Escola Pi del Burgar: Dinamització de la participació (AMPA) i Dinamització lingüística.
Institut Escola Els Ganxets: Dinamització de la participació (AMPA) i Dinamització lingüística.
Col·legi Sant Pau: Dinamització de la participació (AMPA), Informàtica, Expressió corporal i Dinamització lingüística.
Escola Maria Cortina: Dinamització de la participació (AMPA).
Escola Joan Rebull: Dinamització de la participació (AMPA) i Dinamització lingüística.
Escola Pompeu Fabra:Dinamització lingüística i Dinamització de la participació (AMPA).
Escola Montsant: Xerrada “Com posar límits”, Xerrada “El pas a l’adolescència”, conjunta amb Institut D. i Montaner i Formació en explicació de contes.
Institut Gabriel Ferrater : Xerrada formativa “Usos i hàbits a Internet” i Xerrada “El pas a l’adolescència”.
Llar d’Infants El Roser: Taller de contes i Xerrada “Com posar límits”.
EBM Montsant: Xerrada “Com posar límits” i Formació en explicació de contes.
EBM El Marfull: Taller de cançons i danses “Tatanet” i Xerrada “Com posar límits”.
EBE 2: Dinamització lingüística, Assessorament i informació sobre activitats extraescolars i Informació i participació en l’activitat “Juguem i aprenem”.
Escola Marià Fortuny: Dinamització lingüística i Informàtica.
Escola Sant Bernat Calbó: Informàtica, Xerrada EDIC, Dinamització lingüística i Risoteràpia.
Escola Eduard Toda: Informàtica, Tallers de manualitats, Coral i Dinamització lingüística.
EBM El Margalló: Xerrada EDIC.
Institut Salvador Vilaseca: Taller de manualitats, Informàtica, Xerrada “Usos i hàbits a Internet” i Xerrades EDIC.
Escola Isabel Besora: Xerrades EDIC, Dinamització lingüística i Dinamització de famílies.
Institut Josep Tapiró: Dinamització lingüística, Xerrada “Usos i hàbits a Internet”, Expressió corporal, Informàtica i Xerrades EDIC.
Institut Reus 8: Xerrades EDIC, Dinamització lingüística, Xerrada “Usos i hàbits a Internet” i Informàtica.
EBE 1: Xerrades informatives sobre les AMPA, Dinamització lingüística i Informàtica.
Ralet “Mas Abelló”: Xerrada “Com posar límits”
D’altra banda, l’Àrea d’Educació i Formació ha posat en marxa durant aquest mandat un treball d’atenció i dinamització específic per a les AMPA. En aquest sentit, des de 2008 la regidora delegada de l’Àrea, Misericòrdia Dosaiguas, i el director de la Zona Educativa de Reus, Zacarías Henar, mantenen reunions periòdiques amb les AMPA de la ciutat. Des de l’Àrea d’Educació, a més, s’informa de totes les línies d’ajuts i subvencions que ofereix l’Ajuntament relacionades amb les famílies (el passat 18 de març es va fer una reunió informativa amb les AMPA per informar-los-en). Al mateix temps, es fa un assessorament personalitzat a les juntes de les AMPA i es fa difusió de les diferents actuacions que fan les àrees municipals de l’Ajuntament i de les quals es poden beneficiar.
En els últims mesos l’Àrea d’Educació i Formació ha organitzat diferents sessions de treball i informatives adreçades a la comunitat educativa i a les famílies en particular. És el cas de la jornades següents:
Jornada “Les AMPA i les activitats extraescolars”, IES Gaudí, 27 de gener de 2009.
Jornada “A l’escola, tu ets el centre. Planificació educativa i cohesió social a la ciutat de Reus”, Fira de Reus, 7 de març 2009.
Conferència “La Llei d’Educació de Catalunya: L’educació que sap on va”, a càrrec de Jaume Graells Veguin, director general de l’Educació Bàsica i el Batxillerat de la Generalitat de Catalunya. Sala d’actes de Mas Miarnau, 28 d’abril de 2009, 19 h.
Jornada de Reflexió del Consell Escolar de Catalunya: “Temps de canvi i complexitat en l’educació”, Reus 9 de maig de 2009. Centre de Lectura.
Jornada “Educació, coresponsabilitat i cohesió social. Cap a un nou model d’educació”. 28 de maig, Sala Santa Llúcia.
Jornada “A l’escola, tu ets el centre. L’ofeta educativa a la ciutat i els reptes per al curs 2010-2011”. Centre de Lectura, 23 de gener de 2010
Seminari “La Llei d’Educació: el desplegament del decret d’autonomia de centres i del decret de direcció de centres”, a càrrec de Jaume Graells Veguin, director general de l’Educació Bàsica i el Batxillerat. 27 de gener de 2010, Sala Santa Llúcia.
Taller teòrico-pràctic: “La comunicació dins les AMPA. Eines per fomentar-la”, segona quinzena de maig de 2010.
A banda d’aquestes jornades més específiques, les famílies sempre són convidades a participar en les jornades adreçades al conjunt de la comunitat educativa de la ciutat.