Notes de premsa
El Pla Educatiu d’Entorn ja arriba aquest curs a més de 169 activitats en marxa i 2.650 participants
a Educatiu d’Entorn de Reus ha arribat a la meitat del curs 2010-2011 amb la realització de 169 activitats en centres educatius i equipaments locals, que responen als objectius prioritaris de consolidar la xarxa d’agents del Pla i donar suport a l’activitat escolar. El PEE és un programa de cooperació educativa entre l’Àrea d’Educació i Formació de l’Ajuntament, i el Departament d’Ensenyament, que vol contribuir a la millora de l’èxit educatiu, promoure la cohesió social i afavorir el treball en xarxa. Les 169 activitats que ja es troben en marxa aquest curs impliquen la participació de 2.650 persones.
Entre octubre i desembre es van iniciar les activitats del curs, un cop valorades amb les respectives direccions dels centres educatius i, en alguns casos, amb les AMPA. Una de les activitats que es va prioritzar van ser els tallers de Tastets d’Oficis per als alumnes de 6 instituts, que realitzen tallers per assolir coneixements bàsics de diverses disciplines professionalitzadores: perruqueria, electricitat i lampisteria, comerç, fusteria, jardineria i reparació de bicicletes. L’àmbit de la ràdio i els mitjans de comunicació es treballa en 3 instituts, per mitjà d’un taller per potenciar els recursos dels mitjans de comunicació per facilitar l’aprenentatge de la llengua.
El suport a l’activitat escolar és un dels àmbits prioritaris de treball del PEE, que aquest curs compta amb 16 tallers d’Estudi Assistit distribuïts en 9 escoles, 1 grup en un institut i 1 grup en una entitat. En aquest bloc, també es realitzen 10 tallers de reforç escolar en 8 escoles i 3 instituts, amb el suport del programa PROA del Ministeri d’Educació.
Aquest curs s’han posat en marxa dos tallers de biblioteca, un d’ells de caràcter itinerant per potenciar la utilització dels espais de biblioteca de les escoles i fomentar l’hàbit de la lectura.
L’àmbit del lleure compta amb dos tallers realitzats per una entitat, i dos tallers realitzats per una entitat de cultura tradicional. En tots els casos, els tallers s’han planificat amb la col·laboració dels centres educatius.
Les activitats esportives, que es realitzen amb la col·laboració de Rellsa i el Consell Esportiu del Baix Camp, es desenvolupen en 16 escoles i 3 instituts.
Cal destacar el bloc de suport a les AMPA, que es concreta en tallers de dinamització lingüística, i tallers puntuals de temàtiques diverses, en funció del treball previ amb cada AMPA i les necessitats de cada centre. Els tallers de dinamització lingüística iniciats són 11, i tenen el doble objectiu de potenciar el coneixement de la llengua catalana i facilitar la integració de les famílies a la comunitat educativa. També adreçat a les famílies es realitza el taller Apropem les noves tecnologies als pares i mares, en què es compta amb la participació de l’entitat Cibercat i estudiants de l’Institut Salvador Vilaseca que col·laboren en la realització del taller.
En el marc del Parc de Nadal es va realitzar la jornada Educació i lleure, compromís de ciutat, celebrada el 28 de desembre, en què es va presentar la importància del lleure en família, el lleure i l’esport, i el lleure com a valor educatiu. També es van presentar experiències des de l’òptica de les AMPA de tres escoles: la Vitxeta, Mowgli i Joan Rebull.
El PEE de Reus compta amb la participació de 9 entitats locals amb diferents nivells de col·laboració, en funció de les possibilitats de cada entitat i les demandes que es plantegin al llarg del curs.
El PEE és liderat per l’Àrea d’Educació i Formació de l’Ajuntament, amb la col·laboració del departament d’Ensenyament i compta amb l’activa participació de les àrees municipals de Benestar i Esports, i amb col·laboracions puntuals de la majoria d’àrees municipals. Així mateix, el Pla Educatiu d’Entorn treballa en xarxa amb diferents projectes comunitaris a nivell local: els plans comunitaris dels barris Sant Josep i Gaudí, i la Llei de Barris de Sol i Vista, Immaculada i del Carme.
La major part de les activitats del Pla Educatiu d’Entorn del curs 2010-2011 finalitzen la darrera setmana de maig, tot i que durant juny i juliol es col·labora en alguns programes de ciutat o es dóna suport a les AMPA.