Notes de premsa
El Ple aprova la creació del Consell de la Formació Professional de Reus
El ple de l’Ajuntament de Reus ha aprovat en la sessió ordinària d’avui, 16 de setembre, la creació del Consell de la Formació Professional de Reus. En la mateixa sessió s’ha aprovat provisionalment el Reglament regulador del Consell. Aquest reglament es sotmetrà ara a exposició pública abans de l’aprovació definitiva. El Consell de l’FP és un òrgan consultiu, no vinculant i de participació que suma les mirades i aportacions dels diferents agents educatius, socials i econòmics que operen en l’àmbit local i formen l’ecosistema de la Formació Professional del municipi. Un espai col·laboratiu, de participació, treball en xarxa i transversal per impulsar els estudis de Formació Professional a la ciutat.
El Consell de la Formació professional de Reus s’impulsa conjuntament des de les regidories d'Empresa i d’Ocupació i d’Educació de l'Ajuntament de Reus. Aquest està estretament relacionat amb el Pla Local d’Educació i amb l’Estratègia de desenvolupament Local i d’Ocupació.
Segons estableix el Reglament del Consell de la FP, aquest té funcions de debat i proposta i desenvoluparà les seves funcions, entre d’altres en els següents àmbits:
- Exercir la funció assessora davant l’Ajuntament i altres estaments que ho requereixin.
- Demanar informació sobre qualsevol matèria que afecti el seu camp d’actuació i elevar informes i propostes sobre qüestions relacionades amb les seves finalitats.
- Promoure una formació professional en tot els nivells innovadora, emprenedora, inclusiva, coeducadora i oberta a Europa.
- Participar de manera conjunta en la planificació integrada, coherent i compensadora dels estereotips sexistes de les ocupacions, de l’oferta de la formació professional d’acord amb les necessitats emergents del sector econòmic i social de la ciutat de Reus i la seva àrea d’Influència.
- Fer recomanacions als departaments de les institucions corresponents per incidir en la programació de la formació professional, vinculada a les necessitats de l’entorn econòmic i social.
- Fer el seguiment de l’aplicació del mapa educatiu de la formació professional de la ciutat i fer propostes, si escau, a l’Administració competent.
- Aprofitar mecanismes i instruments d’observació permanent de la formació professional, i del sector empresarial de la ciutat, que serveixin per facilitar elements i criteris per a la planificació de l’oferta.
- Difondre i promoure de manera coordinada l’oferta de formació professional de la ciutat.
- Establir sinergies i millorar la coordinació entre el sistema de formació professional inicial, centres de formació de persones adultes i programes i actuacions de formació professionalitzadors en els diferents nivells.
- Potenciar l’orientació acadèmica i professional, no sexista ni estereotipada i inclusiva en les diferents etapes educatives per definir itineraris formatius o de transició al món laboral.
- Donar suport a la implementació de la formació professional dual i al projecte d’integració de la FP (FPCAT) a la ciutat.
- Facilitar l’aprenentatge transnacional de l’FP a la ciutat, potenciant la mobilitat europea de professors i estudiants.
- Generar espais de debat, d’intercanvi d’experiències i bones pràctiques amb la participació dels diferents agents educatius, socials i econòmics vinculats a la formació professional de la ciutat. Així com també, organitzar jornades o conferències de sensibilització i divulgació de l’activitat del Consell.
Composició del Consell de la FP
La composició del Consell estarà constituïda per:
- Un representant de cadascun dels principals centres de Formació professional oficial amb seu a la ciutat
- Ajuntament de Reus. Un representant de cada grup polític amb representació municipal
- Generalitat de Catalunya. Un representant de la Direcció dels serveis territorials a Tarragona competent en matèria d’Empresa i Treball; de la Direcció de l’Oficina Servei Públic d’Ocupació a Reus i de la Direcció del serveis territorials a Tarragona competent en matèria d’Educació
- Associacions professionals i empreses: un representant de cada una de les associacions, gremis, col·legis professionals i empresarials, i empreses, més representatives de la ciutat i territori que determinin les regidories competents en matèria d’ Educació, Treball i Empresa
- .Agents socials: representants sindicals i de les organitzacions empresarials.
- A més a més, també en formaran part 2 ciutadans/es a títol individual, empadronats a la ciutat interessats amb la matèria.
El Consell va engegar el passat mes de juliol les sessions de treball amb agents formatius, socials, empresarials i institucionals. Ara començarà el treball de les comissions amb reunions trimestrals. També se celebraran dues sessions plenàries anuals.