Notes de premsa
El primers Pressupostos participatius de Reus faran realitat 14 projectes
Un total de 14 projectes que seran realitat en els pròxims mesos, gràcies al vot de la ciutadania reusenca; 749.200 euros de pressupost; 8.349 vots emesos i la participació de 2.946 persones, amb una participació per sobre d’altres municipis que han iniciat per primera vegada processos similars. És el balanç del primer procés de Pressupostos participatius organitzat a Reus. La reubicació del transformador del barri Immaculada, en l’apartat de grans projectes, i la il·luminació dels passos de vianants a l’avinguda dels Països Catalans i altres vies, en l’apartat de petits projectes, han estat les idees més votades.
La partida final de 749.200 euros dels Pressupostos participatius de Reus farà realitat els projectes següents, segons els resultats finals de les votacions:
Grans projectes
- Reubicació del transformador del barri Immaculada (547 vots): 150.000 euros
- Instal·lació d’elements adaptats per als nens amb mobilitat reduïda als parcs de la ciutat (514 vots), amb un pressupost de 100.000 euros.
- Arranjament del barranc del barri Montserrat (472 vots). Pressupost de 91.000 euros
- Creació d’un parc per a famílies (395 vots), amb un pressupost de 150.000 euros.
Petits projectes
- Il·luminació dels passos de vianants a l’av. dels Països Catalans i altres vies (542 vots), amb un pressupost de 48.000 euros.
- Instal·lació de nous desfibril·ladors als centres cívics de Reus (534 vots): 16.200 euros.
- Instal·lació d’un parc infantil al barri Montserrat (524 vots): 30.000 euros.
- Remodelació del parc d’Àngel Guimerà (464 vots): 45.000 euros.
- Millores en la senyalització dels camins i els seus enllaços (405, vots): 20.000 euros.
- Pavimentació de la pl. del Bisbe Grau (384 vots). Pressupost de 15.000 euros.
- Creació d’una zona infantil al barri Monestir (383 vots). Pressupost de 10.000 euros.
- Reestructuració de l’espai públic i viari de l’accés a la urbanització Sant Joan, accés CEIP La Vitxeta (315 vots), amb un pressupost de 49.000 euros.
- Habilitació d’un espai familiar al Centre Cívic Ponent (166 vots): 5.000 euros
- Tancament de jardins al voltant de les places de la Festa Major i del Seguici Festiu (125 vots), amb un pressupost de 20.000 euros.
L'alcalde, Carles Pellicer, ha felicitat i agraït a la ciutadania que ha participat en el procés de votació “el seu gest d'estima cap a la ciutat, perquè han demostrat que volen un Reus millor i s'han implicat i compromès a decidir com fer-lo”. I ha afegit: “Avui Reus és millor: podem dir que tenim un Reus més democràtic i més participatiu i gràcies a aquest procés també gaudirem d'uns nous serveis que respondran directament a les necessitats i voluntat dels nostres veïns”.
Per la seva part, la regidora de Participació, Ciutadania i Transparència, Montserrat Flores, ha afegit que al final d'aquest procés “hem fet una ciutat més madura democràticament, ja que hem dedicat un esforç a pensar-la entre tots i totes”.
El procés continua
Una vegada els serveis tècnics comencin a dissenyar cadascún dels projectes, es posaran en contacte amb la ciutadania que els ha proposat per tal de detallar les idees i executar el projecte, tal i com s'havia pensat en la seva presentació.
Pel que fa als projectes que no han resultat guanyadors —igual que es va fer amb la fase de propostes—, es posaran en coneixement de les regidories per tal que en tinguin constància i els puguin tenir en consideració en futures actuacions.
Per continuar en la línia d'implicació ciutadana i millora constant, es penjarà properament a la plataforma una enquesta de valoració.
Criteris d'acceptació de propostes
Les propostes podien ser inversions de qualsevol àmbit de competència municipal. Havien de ser concretes, valorables econòmicament, i en la mesura del possible, que permetessin múltiples ubicacions al territori. I complir les següents condicions:
- Donar resposta a una necessitat concreta sobre un espai públic: ciutat, barri, carrer o espai municipal.
- Fer referència a àmbits i matèries de competència municipal.
- Ser realitzables tècnicament.
- No contradir els plans vigents.
- Ser viables econòmicament, d’acord amb el pressupost d’inversions assignat i la limitació econòmica per proposta.
- Respectar el marc jurídic i legal existent.
- No representar un cost addicional en futurs pressupostos ni crear dependència.
- No tenir cost extra de manteniment més enllà de l’ordinari que l’Ajuntament realitza de manera habitual.
- Que no suposés la contractació de nou personal.
- No finançar la part d'actuacions vinculades a subvencions externes.
- Que no fos ofensiva, discriminatòria per raó de naixement, raça, sexe, religió, opinió o qualsevol altra condició o circumstància personal o social.
La plataforma Reus Participa
Per fer possible el procés de participació ciutadana es va estrenar la nova eina digital de l'Ajuntament de Reus per a la participació «participa.reus.cat», basada en programari lliure i desenvolupada en obert per articular processos de participació.
Participa.reus.cat es desenvolupa a partir de la plataforma «Decidim», impulsada des del sector públic i és un referent en matèria de participació ciutadana. Té voluntat de fomentar la democràcia participativa i el desenvolupament d'infraestructures digitals de codi lliure i obert de manera col·laborativa per progressar en la sobirania tecnològica i de sumar esforços en la millora de la qualitat democràtica.
Procés de participació ciutadana
A més de la recent fase de votació ciutadana, els Pressupostos participatius van incloure durant els mesos de novembre i desembre un procés de presentació de propostes i sessions informatives presencials als centres cívics per explicar a la ciutadania els detalls i funcionament d'aquest procés.