Notes de premsa
El Programa Tastets d’Ofici apropa aquest curs 120 alumnes al món professional
tal de 120 alumnes de 4t d’ESO de Reus han participat enguany en el programa Tastets d’Ofici, dissenyat per facilitar un primer contacte dels joves amb diferents professions. Des d’aquest curs, el programa ha estat integrat dins del Pla Educatiu d’Entorn, que desenvolupen l’Ajuntament de Reus i la Generalitat conjuntament per afavorir la cohesió social i el foment de la llengua catalana des dels centres educatius.
L’acte oficial de cloenda dels Tastets d’Ofici té lloc aquest dimecres 4 de juny a les 13:00 h al Saló de Plens de l’Ajuntament, amb la presència de l’alcalde de Reus, Lluís M. Pérez; i la regdora cap de l’Àrea d’Educació i Formació, Misericòrdia Dosaiguas.
Els Tastets d’Ofici formen part del bloc d’acompanyament academicoprofessional i d’inserció sociolaboral del Pla Educatiu d’Entorn, d’acord i en col·laboració amb diferents empreses de la zona, que són les que fan possible que els joves s’aproximin a la realitat dels diferents oficis i els puguin posar en pràctica durant una temporada.
El programa Tastets d’Ofici continuarà el curs que ve integrat en el Pla Educatiu d’Entorn, amb la previsió que es puguin ampliar i diversificar els tallers que s’imparteixen. Aquest programa ha esdevingut un model i punt de referència per a altres ciutats (com Cambrils, Valls o Tarragona), que han volgut imitar el model o es troben en vies de posar en marxa el programa.
Durant el curs 2007-2008, i organitzats en dos quadrimestres, els alumnes han assistit una tarda a la setmana als següents tallers: electricitat, llar d’infants, comerç al detall, fusteria, perruqueria, construcció i jardineria. El programa es realitza des del curs 2003-3004.
Les finalitats del projecte Tastets d’Ofici són les següents: facilitar un recurs educatiu que doni resposta a la demanda de diversificació curricular dels instituts d’educació secundària de Reus a fi d’oferir activitat formativa adequada adreçada a alumnes amb poca motivació per als estudis; oferir als alumnes dels instituts d’educació secundària millorar el seu èxit tot orientant-los per a estudis futurs no obligatoris de formació professional o amb vista al seu accés al món laboral; treballar aspectes fonamentals d’actituds, valors, hàbits i normes i també l’ús del català com a llengua vehicular d’ensenyament-aprenentatge i de relació interpersonal.
La docència dels Tastets d’Ofici és compartida entre els docents de les empreses i els dels centres educatius, de manera que fins a 18 docents hi participen activament. Els centres que hi prenen part són els següents: IES Josep Tapiró, IES Gaudí, IES Salvador Vilaseca, IES Baix Camp, IES Gabriel Ferrater, CPEE Alba i CEE Nostra Senyora del Mar.
Aquest curs s’ha incrementat el nombre d’alumnes de necessitats educatives especials i que representen diversitat: tant pel que fa a alumnes amb discapacitats (amb la participació de les escoles d’educació especial Alba i N.S. del Mar) com pel que fa a alumnes nouvinguts (un dels principals objectius del Pla Educatiu d’Entorn).
Les empreses o institucions col·laboradores en el programa han són: les Escoles Bressol Municipals Ginesta, Montsant, Margalló i Marfull; la Unitat de Manteniment de la Regidoria d’Educació; l’IES Baix Camp; l’IES d’Horticultura; Fusteria Nogués; Perruqueria C&C Llongueras i Construccions JOM.