Notes de premsa

El projecte Castells de Ciència ja es pot veure als carrers de Reus

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dijous, 17/03/2022
Castells de Ciència als carrers de Reus
Castells de ciència als carrers de Reus

Des d’avui i fins a finals de mes es començaran a veure els primers cartells divulgatius que relacionen castells amb les disciplines científiques d’arquitectura i química. La campanya es renovarà cada segona quinzena de mes fins el maig amb nous cartells i disciplines. Castells de Ciència és un projecte de la Universitat Rovira i Virgili i compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Reus

Sense porexpan no hi ha castells. Aquesta afirmació és una de les que es poden veure a partir d’avui a diversos cartells distribuïts per diferents carrers i places de Reus. L’acció forma part del projecte Castells de Ciència, que va veure la llum la setmana passada i amb el que es vol fer divulgació científica sobre els castells a partir de diferents disciplines. Des d’aquest dilluns i fins a finals de mes un total de 21 cartells informatius parlaran la relació que tenen la química i l’arquitectura amb els castells. La campanya es tornarà a activar la segona quinzena d’abril i la de maig amb noves disciplines i més cartells, que volen servir com a punt de partida per parlar del fet casteller des d’un punt de vista científic.

El cartell dedicat a la química parla del porexpan. A través d’un codi QR es pot accedir a informació ampliada, que està recollida a la pàgina web del projecte: un article escrit per la investigadora del Departament de Química Analítica i Química Orgànica de la URV Marta Calull i també un vídeo de la sèrie Ciència en 1 minut, que parla sobre el material del qual està fet el casc casteller. Com és el procés de fabricació del porexpan, quina és la seva funció i com s’han reduït les lesions cranials després de l’obligatorietat del seu ús és un dels temes que es tracten en aquesta disciplina.

Els cartells que s’han instal·lat en aquests quinzena també parlen sobre arquitectura i castells. En ampliar la informació amb un article escrit per l’investigador de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura Albert Samper, que dona a conèixer quins paral·lelismes hi ha entre els castells i les tècniques de construcció de les catedrals gòtiques, i de quina manera aquestes van intentar fer edificacions cada vegada més altes i imponents, el mateix que passa amb el moviment casteller. Aquests paral·lelismes, que es troben especialment en els arcbotants i els contraforts de les catedrals, es poden veure també de forma molt visual al vídeo d’il·lustracions animades “Com s’aguanta la pinya d’un castell” de la sèrie Ciència en 1 minut, que aquest any està dedicada al projecte Castells de Ciència.

La campanya gràfica del projecte Castells de Ciència compta, en aquesta primera fase, amb sis cartells, cadascú d’una disciplina científica diferent. A més de Reus, aquestes imatges es podran veure també a Tarragona i a Valls, totes tres ciutats col·laboradores amb el projecte. La iniciativa es va fer pública el passat dimecres i consta d’articles divulgatius, vídeos amb il·lustracions animades i properament s’anunciarà un cicle de xerrades sobre castells i ciència, a més d’accions efímeres a diferents espais de les ciutats col·laboradores.

El projecte Castells de Ciència està impulsat per la Unitat de Comunicació de la Ciència de la URV (UCC+i) i la Càtedra per a l’Estudi del Fet Casteller i compta també amb el patrocini de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència i Innovació i de l’empresa Repsol. A Reus té el suport de l’Ajuntament, a través de la Regidoria de Cultura i Política Lingüística.

Castells de Ciència als carrers de Reus
Castells de ciència als carrers de Reus

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.