Notes de premsa
El projecte EPI Jove, reconegut com un projecte de Bona pràctica en l'àmbit de la joventut
El projecte Espais de Participació i Informació Jove (EPI Jove), espais de participació, relació i informació als instituts, liderat pel departament de Joventut de l'Ajuntament de Reus, ha estat reconegut com un projecte de Bona pràctica per l'Associació Catalana de Professionals de les Polítiques de Joventut i s'ha presentat a Ripoll aquest dimarts 16 d'octubre, durant la jornada “Relacions, vincles i empoderament dels Joves”, que organitza aquesta entitat a la capital del Ripollès.
El projecte EPI Jove és un projecte consolidat al departament de Joventut, depenent de la Regidoria de Participació, Ciutadania i Transparència, que va començar el 2011 i a través del qual s'obté un contacte amb joves i un vincle necessari per treballar amb els i les joves allà on són ells i des de la seva realitat. La figura del dinamitzador/a és clau ja que és a través del contacte i l'esdevenir un referent pels i les joves que es pot començar a treballar amb ells.
En aquest programa els joves són els protagonistes i són corresponsables del projecte; són ells i elles els dinamitzadors de la informació i els que amb el suport del Casal de Joves dissenyen les campanyes i activitats que donen resposta a les seves necessitats.
Aquest curs 2018-19 hi ha 10 centres de secundària de Reus que formen part del projecte i uns 25 joves que s'estrenen com a corresponsals.
Bona pràctica en l'àmbit de la joventut
El projecte i plataforma de bones pràctiques en l’àmbit de la joventut és una iniciativa de l’Associació Catalana de Professionals de les Polítiques de Joventut amb el suport de la Direcció General de Joventut i la Diputació de Barcelona. Al juny del 2013 s’engegava la plataforma, amb la presentació també del llibre de bones pràctiques en l’àmbit de la joventut, llavors, amb 13 propostes.
Cada any la plataforma incorpora noves pràctiques en l'àmbit de la joventut i aquest 2018 han reconegut el projecte EPI Jove de Reus dins de l'àmbit temàtic: relacions, vincles i empoderament dels joves.
Les noves pràctiques que s'incorporen a la plataforma es presenten en el transcurs d'unes jornades que organitza l’Associació Catalana de Professionals de les Polítiques de Joventut. Aquestes trobades volen ser un espai de relació entre professionals i de debat sobre aquells temes que ocupen, preocupen i són d’interès pel sector, a través de l’exemple pràctic i tècnic, amb l’acompanyament i la presentació de les noves bones pràctiques que s’introduieixen aquell any a la plataforma.
Enguany es proposen quatre temes clau pel debat a les jornades en relació amb les polítiques, l’àmbit i el treball en joventut: l’autogestió com a valor en joventut; les relacions, vincles i empoderament dels joves; el rol dels equipaments juvenils en clau de gènere i el territori i les possibilitats d’ocupació. Quatre seus són escenari de les jornades: Terrassa, Ripoll, Vilafranca i Tàrrega. S'hi han previst cinc presentacions de casos de bones pràctiques: el Casal de Joves Girapells (Guinardó – Barcelona), els Espais de Participació i Informació Jove (Reus), el Treball en Xarxa per construir un nou Espai de Convivència (Ripoll), Xarxa d’Espais Joves de Mataró, equipaments juvenils en clau de gènere (Mataró) i Okup’Alt (Alt Empordà).