Notes de premsa
El projecte Passaport Cultural tanca el curs 2023-2024 amb 15 centres educatius adherits
El programa Passaport Cultural del Pla Educatiu d’Entorn (PEE) de Reus, gestionat per la regidoria d’Educació de l’Ajuntament de Reus i l’equip de Llengua Interculturalitat i Cohesió del Departament d’Educació de la Generalitat, tanca la seva activitat per a aquest curs. De fet, s'havia de fer aquest dimarts a la tarda una festa a La Palma, però s'ha hagut d'ajornar a causa de la pluja. Els PEE es van iniciar l’any 2005 amb la voluntat d’aconseguir l’èxit educatiu de tot l’alumnat, posant atenció als més vulnerables, i contribuir a la cohesió social, objectius que es mantenen actualment i que s’amplien en quant a que son una aposta per generar un contingut educatiu entre l’educació formal i no formal per incrementar les possibilitats d’èxit acadèmic, educatiu, personal i relacionat de l’alumnat.
Concretament el programa del Passaport Cultural es va iniciar amb una escola pilot l’any 2020 i actualment per aquest curs 23/24 ha comptat amb 15 escoles adherits. El seu objectiu és connectar les oportunitats d’aprenentatge a través de les activitats culturals que s’organitzen a Reus, amb els infants i les seves famílies. El passaport fa visible aquest aprenentatge invisible: a través de les seves pàgines els infants acrediten on han participar, el que els hi ha agradat i recullen una evidència amb el segell dels agents educatius que han impulsat l’actuació. Cada mes des del PEE es crea un catàleg d’activitats i s’envia als centres educatius perquè el puguin difondre entre les famílies dels nivells educatius participants alhora que treballar-ne la seva participació en els tutories.
Durant aquest curs 23/24 l’alumnat i les seves famílies han pogut gaudir d’activitats molt diverses de centres que ja estaven adherits o bé ho han fet durant el curs. Alguns exemples serien: el cicle d’actuacions del Circ Llunar, el teatre i les exposicions de la Sala Santa Llúcia, les exposicions de la Galeria Anquins, l’Escola d’Art i Disseny, l’espai Mil Nou, l’espai Boule, el museu d’art i història o arqueològic Salvador Vilaseca de Reus, els clubs de lectura de les biblioteques, el Cinexic al Centre de Lectura, els tallers del Gaudí Centre, les activitats dels Centres Cívics, jornades diverses com la de jocs educatius, els conta contes d’Òmnium Cultural Baix Camp, o les activitats diverses de la Coordinadora de Danses tradicionals de Reus. La majoria son activitats gratuïtes, tret d’algun taller que té un preu simbòlic especial pels portadors del passaport o d’altres gratuïtes pels portadors del passaport però de pagament simbòlic pels acompanyants.
A la festa de cloenda s’hi ha convidat l’alumnat dels centres educatius que participen del programa i les seves famílies, i també algunes de les entitats que ja hi col·laboren durant el curs. Així doncs des de les 18.00 i fins les 20.00h ens podrem trobar amb petits tallers que ens oferiran el Centre de Lectura, el Gaudí Centre, la Sala Santa Llúcia, Rubikids i Chandras amb les pintacares. Durant la primera hora i mitja es donarà la benvinguda i es podran fer les diferents activitats i es comptarà amb altres elements d’animació, per finalment a partir de les 19:30 h es lliuraran els diplomes a tots els participants i fer un sorteig de tres motxilles del passaport cultural i una litografia de la Galeria d’art Anquins.
El projecte forma part del compromís de la ciutat amb l’Educació a temps complet, anomenada Educació 360, que implica treballar per trencar la bretxa que es produeix entre la infància que té més oportunitats i la que menys, connectant els aprenentatges que es produeixen en tots els temps i espais de la vida de les persones i, per tant, vinculant escola, famílies i tots els recursos i actius de la comunitat, i vetllant per garantir l’equitat i la igualtat d’oportunitats.