Notes de premsa
El Roseta Mauri, el Concert de Sant Jordi i el Cap Infant Sense Fortuny: tres actes per acostar la cultura a la societat reusenca
La cita anual del Cap Infant Sense Fortuny, al maig, ve precedida enguany per l'XI Premi Internacional de Dansa Roseta Mauri, que se celebra el mes de març cada dos anys, i pel Concert de Sant Jordi, a l'abril. D'aquesta manera, la Fundació del Teatre Fortuny compleix el seu objectiu principal d'acostar la cultura a la societat reusenca.
Premi Internacional de Dansa Roseta Mauri
Seran un total de 55 joves ballarins i ballarines els que finalment participaran al Roseta Mauri, que tindrà lloc del 13 al 16 de març al Teatre Fortuny. Es tracta d'un nou rècord de participació després dels 50 inscrits en l'última edició d'aquest certamen, organitzat entre la Fundació Teatre Fortuny i el Consorci del Teatre Fortuny. Els participants provenen de cinc nacionalitats diferents –Itàlia, Portugal, Japó, Korea i Espanya–, amb una àmplia majoria femenina. Un total de 49 dels 55 inscrits són de l'Estat, 30 provinents de Catalunya i 19 d'altres comunitats autònomes, principalment de Madrid i València.
El jurat del concurs estarà format per personalitats de prestigi internacional en el món de la dansa: Joaquin de Luz en serà el president, i estarà acompanyat per Jone San Martín, Laëtitia Pujol i Henning Albrechtsen. Arantxa Argüelles serà la mestra de dansa clàssica i Lluís Carmona l'acompanyarà al piano. Cal destacar també que el Premi Internacional de Dansa Roseta Mauri és un dels concursos de dansa més ben dotats econòmicament de tot l'Estat. Els tres primers premis consisteixen en dotacions econòmiques de 5.000, 2.000 i 1.000 euros entregades pel Consorci del Teatre Fortuny.
El concurs ha convertit el Teatre Fortuny en un escenari d'oportunitats al llarg de les 10 edicions que s'han celebrat, des del 2002. Ballarins i ballarines han aconseguit fer realitat el seu somni de ballar en companyies internacionals de prestigi com el Royal Ballet de Londres, la Compañía Nacional de Danza, el Royal Birmingham Ballet, el English National Ballet, el Ballet Nacional de Noruega o el Ballet de Stuttgart.
Sobre el certamen, la presidenta de la Fundació del Teatre Fortuny, Maria Dolors Sardà, ha assenyalat que "a la Gala del dissabte dia 16 de març, al marge de grans parelles de ball internacionals, participarà el ballarí Martí Paixà, fill de Montbrió del Camp, que va concursar el 2015 i que ha fet una trajectòria brillant en una de les companyies de ball més importants del món com és el Ballet de Stuttgart".
Cal recordar que, paral·lelament al certamen, s'ha programat un taller de moviment per a persones sordes. Sota el títol "Dansa. Llengua de signes i so", l'activitat social i inclusiva tindrà lloc el 12 de març de 17 a 19 hores, a la Sala Josep Laporte del Teatre Fortuny. Estarà impartit per Jone San Martín, membre del jurat del Roseta Mauri amb sordesa parcial, i per apuntar-s'hi cal enviar un correu a [email protected].
Concert de Sant Jordi 'Prop del mar'
Pel que fa al Concert de Sant Jordi, se celebrarà el dia 26 d'abril i servirà per commemorar els 100 anys de la mort d'Àngel Guimerà i Joan Salvat-Papasseit, dos grans noms de la literatura catalana. És el primer concert simfònic-coral que organitza la Fundació en el marc del Cicle de Música Xavier Blanc i comptarà amb la participació de l'orquestra Camerata XXI – Ciutat de Reus , amb formació de 48 músics i el Cor Canta, amb 130 cantaires.
Aquest concert és un homenatge a la figura de Guimerà i de Salvat-Papasseit en una fusió de la seva obra amb obres musicals de compositors catalans rellevants. El concert s'iniciarà amb l'Obertura de Terra Baixa de Francesc Pujol. La primera part es clourà amb el concert per a violoncel i orquestra de Joan Manén, obra escrita per Pau Casals. La segona part s'iniciarà amb una selecció de fragments de l'òpera Tytaina d'Enric Morera, amb llibret d'Àngel Guimerà, que va ser estrenada al Liceu l'any 1907. Continuarà l'obra "El poema de la rosa als llavis" per veu i orquestra d'Eduard Toldrà, basada en 6 poemes de Salvat-Papasseit. I tancarà el concert l'obra "Camí del sol" de Joan López en homenatge a Salvat-Papasseit. El concert ha estat organitzat conjuntament entre la Fundació del Teatre Fortuny, la Fundació Camerata XXI, l'Associació Manén i el Cor Canta.
En aquest sentit, Sardà ha volgut fer especial esment "del repte que ha significat organitzar un concert d'aquesta magnitud per part de la Fundació, tant a nivell organitzatiu com econòmic. S'hi treballa des de fa molts mesos i respon a la voluntat de la Fundació de promoure iniciatives de gran qualitat artística i que transcendeixin l'àrea d'influència de Reus". I ha continuat: "Aquest fet ha resultat en un projecte teixit a 3 bandes des de Barcelona, Reus i el Vendrell. Per això el concert se celebrarà al Palau de la Música Catalana el dia 25 d'abril, seguidament vindrà al Teatre Fortuny el dia 26 d'abril i anirà a l'auditori Àngel Guimerà el dia 27 d'abril".
El preu de les entrades va des dels 21€ als 10€ i es poden comprar per la plataforma de venda d'entrades del Teatre Fortuny.
Cap Infant Sense Fortuny
I finalment, el 30 de maig, el teatre acollirà la 4a edició del Cap Infant Sense Fortuny, una proposta educativa, social, inclusiva i cultural que ja s'ha convertit en un projecte insígnia de la Fundació Teatre Fortuny. L'activitat consisteix en la visita al teatre perquè els escolars puguin conèixer de primera mà com és el Fortuny: llotges, platea i escenari, i després, l'assistència en directe a un esdeveniment musico-teatral que els acostarà a les arts escèniques i a la música. I els objectius són ben clars. Per un costat, la decidida voluntat de formar nous públics i, per l'altra, la presentació d'un dels equipaments culturals de referència de la ciutat, el Teatre Fortuny, a tots els infants de la ciutat sense excepció.
La d'enguany és la primera edició en la qual la Fundació Teatre Fortuny fa front a un projecte de nova creació, tant pel que fa a la música com a la seva escenografia. L'obra d'enguany es titula "L'invent de la Dra. Larsen", i reflexiona sobre el paper de la intel·ligència artificial i la consciència mediambiental, dos temes d'actualitat que afecten i afectaran directament les noves generacions. Totes les escoles de Reus són convidades a participar en la sessió del 30 de maig i a totes les sessions prèvies de treball que es realitzen periòdicament des del passat mes d'octubre 2023.
El treball preparatori es desenvolupa a classe al llarg de tot el curs acadèmic i el seu punt i final té lloc al Fortuny. Enguany, i degut a les temàtiques que hem abordat, les escoles participen a través dels seus mestres de música i també els d'altres disciplines com la tecnologia i les ciències socials. Aquesta activitat té també un marcat caire social i inclusiu perquè s'incorporen tots els infants de la ciutat sense excepció, també aquells que tenen necessitats especials. L'activitat és gratuïta per a tothom.
Sobre això, Sardà ha assenyalat que, "malgrat ser una activitat adreçada als infants, es treballa per tal que la qualitat de la producció sigui de primer nivell i és per això que comptem amb talent local en la direcció musical i d'escena a càrrec d'en Rafael Fabregat (Tortosa) i en la direcció d'escena de la mà d'Iban Beltran (Terra Alta), així com amb la col·laboració de Jordi Cornudella en la música original".
Amb tot, el dramaturg i director artístic del Teatre Fortuny Francesc Cerro, ha comentat en relació al Roseta Mauri que "n'estem molt orgullosos perquè ens posiciona com a teatre i com a Consorci dins del panorama nacional i internacional. Tant de bo s'escampés més per la gran funció que fa".
Sobre l'XI Premi Internacional de Dansa, la seva directora artística, Cristina Anciola, ha destacat que "els pilars que donen prestigi al premi són, per un costat, la qualitat dels membres del jurat, que són personalitats molt influents en el món de la dansa, i, per altra banda, les dotacions econòmiques pels premiats, que són molt importants". Anciola també ha remarcat que el Roseta Mauri "també és un espai de relació i formació, i per tant qui en pren part en surt enriquit. Tant professors nacionals com internacionals acompanyen els seus alumnes i contrasten maneres de treballar, fan relació amb altres professors i l'Associació de Dansa de les Comarques de Tarragona també hi té accés, de manera que s'aprofita del caliu de tot el sector i s'hi produeixen intercanvis professionals molt interessants". Així mateix, ha afegit que "pels alumnes de la província és una oportunitat per emmirallar-se amb el treball dels ballarins i ballarines que hi participen, i en definitiva és un certamen que té molt de pes pel territori".
Per la seva banda, la representant de la Fundació la Caixa, Montse Mallafrè, ha apuntat que els tres projectes presentats a la roda de premsa són "tres esdeveniments amb majúscules i continuen situant a la Fundació Teatre Fortuny com un referent cultural a la ciutat de Reus".
En aquesta línia, va voler posar l'accent en "la inquietud de la Fundació Teatre Fortuny perquè els actes siguin cada cop més inclusius i arribin a tothom sense excepció, i en aquest vessant social sempre trobareu a la Fundació la Caixa, a través de CaixaBank, ja que treballem per aconseguir una societat més justa". Sobre el Roseta Mauri, Mallafrè ha destacat el segon taller que s'organitza per a persones sordes, sota el nom de "Dansa. Llengua de signes i so", i impartit per Jone San Martín, membre del jurat del Roseta Mauri amb sordesa parcial. Ha explicat que "té com a objectiu lligar el so, el cos, el llenguatge i la tecnologia mitjançant una investigació pionera que relaciona la sordesa i l'ús del llenguatge de signes com a font inesgotable per poder crear moviments i fer coreografies". Finalment, la representant de la Fundació la Caixa també ha celebrat, sobre el Cap Infant Sense Fortuny, "la possibilitat que es dona als alumnes de gaudir del teatre, sense cap cost perquè hi puguin participar tots els centres de Reus, i que s'hi incorporin escoles de capacitats diverses per integrar a tot l'alumnat".
El vicepresident i tresorer de la Fundació Teatre Fortuny, Santi Vila, ha explicat que si bé una de les normes de les fundacions és la de destinar com a mínim el 70% dels seus ingressos a la mateixa activitat que desenvolupa la fundació, en el cas de la del Teatre Fortuny "dediquem el 90%, destinant tot l'esforç a temes que són fonamentals per la cultura, com obrir el teatre a la gent perquè el coneguin". Així mateix, Vila, que ha recordat la seva relació personal amb el Teatre Fortuny –el seu pare, primer, i després ell i el seu germà en van ser propietaris–, ha volgut destacar que "el més important és Reus i la seva gent. Sense aquesta gent que anima un teatre, que dona força a fundacions que es dediquen a la cultura, sense aquest Reus tan creatiu, bonic i fort, no seríem res".
Per la seva part, la regidora d'Educació i Ciutadania de l'Ajuntament de Reus, Pilar López, ha volgut agrair "la feina que fa la Fundació Teatre Fortuny per acostar la cultura a la societat de la nostra ciutat, i per preparar, un any més, una primavera plena de dansa, música i art per a tots els públics". Així, ha aplaudit especialment "la iniciativa Cap Infant Sense Fortuny per l'àmbit que m'ocupa a l'Ajuntament, que és el de l'Educació dels nostres nens i nenes". "Com sabeu, des de l'Ajuntament de Reus lluitem per una escola de qualitat, inclusiva, que combati la segregació escolar i que tingui una mirada educativa 360, que va més enllà de la mateixa aula d'aprenentatge. Volem aconseguir una educació de qualitat que asseguri el talent, la cohesió social i la igualtat d'oportunitats", ha tancat la regidora.
Finalment, Sardà ha agraït també el suport incondicional que la Fundació ha rebut de la Diputació de Tarragona des dels inicis del projecte, així com de l'Ajuntament de Reus tant de la regidoria de Cultura i Política Lingüística com de la regidoria d'Educació i Ciutadania, i el suport incondicional dels membres d'honor i dels membres col·laboradors de la Fundació.