Notes de premsa

El taller amb tècnics municipals obre el debat ciutadà per elaborar el nou Reglament de Participació

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dimecres, 5/10/2016

Fer difusió pública i sistemàtica dels processos participatius, així com del retorn dels principals resultats a la ciutadania a través dels sistemes de comunicació disponibles. És una de les primeres conclusions del taller convocat per la regidoria de Participació, Ciutadania i Transparència el passat 19 de setembre amb tècnics de l’Ajuntament, en el marc del debat obert al voltant de la participació ciutadana. Les conclusions del taller —que actualment està analitzat la regidoria— serviran de base per a l’elaboració del nou Reglament de Participació, juntament amb els resultats de les sessions obertes al conjunt de la ciutadania que s’inicien el pròxim dimarts 11 d’octubre.

Una vintena de tècnics municipals representants de diverses àrees de l’Ajuntament, dividits en tres subgrups de treball, van debatre durant més de dues hores a l’entorn dels mecanismes i procediments informatius i participatius que ha de recollir el nou reglament.

La regidoria de Participació, Ciutadania i Transparència obre el pròxim dimarts 11 d’octubre els tallers públics de debat al voltant de la participació ciutadana. Els tallers són gratuïts i oberts a tots els ciutadans i les ciutadanes empadronats a Reus que siguin majors de 16 anys. Les incripcions encara estan obertes. Cal apuntar-se prèviament, adreçant-se a qualsevol centre cívic o a través de www.reus.cat. Els tallers tindran lloc als centres cívics amb l’objectiu d’acostar el debat a la ciutadania.

El calendari de tallers és el següent:

  • Centre Cívic Ponent. Dimarts 11 d’octubre, 19:00h.
  • Centre Cívic Llevant. Dijous 13 d’octubre, 19:00h.
  • Centre Cívic Mas Abelló. Dimarts 18 d’octubre, 19:00h.
  • Centre Cívic Migjorn. Dijous 20 d’octubre, 19:00h.
  • Centre Cívic Mestral. Dilluns 24 d’octubre, 19:00h.
  • Centre Cívic del Carme. Dijous 27 d’octubre, 19:00 h.

Montserrat Flores, regidora de Participació, Ciutadania i Transparència, destaca l’important paper que té la ciutadania en el procés d’elaboració del nou document: “La redacció del nou reglament necessita d’un procés participatiu que faciliti la màxima intervenció i implicació de la ciutadania i de les associacions en la seva definició, elaboració i comprensió”. I afegeix: “El Govern de Reus vol recollir a través de la participació ciutadana la màxima informació i propostes, i alhora promoure un accés a la participació ampli i equitatiu. Un procés que permeti la participació des de la proximitat i sumi altres canals i mecanismes més àgils i moderns que permetin ampliar consensos i redactar un document en el qual tothom es pugui sentir identificat i alhora permeti la projecció d’un model de ciutat més participatiu”.

Participació online
De manera paral·lela a la fase de participació presencial, l’Ajuntament mantindrà obert un canal de participació online. A través del web municipal www.reus.cat, s’oferirà la possibilitat a la ciutadania —inscrita al Registre Ciutadà— de participar responent a un qüestionari sobre aspectes relacionats amb la informació i la participació de la ciutadania.

Temes de debat
Les grans temàtiques que es tractaran durant els tallers del procés participatiu són els següents:

  • Accés a la informació i transparència: Es debatran, entre altres, temes com el tipus d’informació a comunicar, els diferents canals per accedir a la ciutadania, el grau de coneixement dels sistemes d’informació existents i la seva valoració. L’objectiu és recollir propostes de millora que ajudin a apropar la informació a la ciutadania.
  • Mecanismes de participació: Es parlarà sobre temes com qui ha de participar en els diferents tipus de processos participatius, quins aspectes i àmbits s’han de tractar des de la participació, com arribar millor a la ciutadania, com incentivar la participació, els canals de participació existents, els espais de participació. L’objectiu és recollir propostes de millora per incentivar la participació de la ciutadania a la ciutat.
  • Iniciativa ciutadana: Vinculat amb la participació però des de la iniciativa ciutadana, és tractaran aspectes com el dret a la intervenció i el dret a la proposta per promoure determinades actuacions.
  • Acció comunitària: En aquest bloc es posaran a debat temes com ara la cohesió i la vida col·lectiva a la ciutat, el foment de l’associacionisme, els equipaments de proximitat existents, noves necessitats...

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.