Notes de premsa
Els Casals Educatius i de Lleure Aventura't 2023 ja estan en marxa i amb el 96% d'ocupació al primer torn
Els Casals Educatius i de Lleure organitzats per la regidoria d’Educació de Reus han començat aquesta primera setmana del 1r torn de juliol amb 150 infants i 30 dirigents (entre directors, monitors de lleure, especialistes en l’àmbit temàtic i vetlladors, que han planificat la programació i gestionen els casals). Es tracta del programa "Aventura't. Vine als casals educatius i de lleure", que consisteix en una oferta de 5 casals d'estiu, sobre temàtiques diverses, en diferents escoles i espais de la ciutat. La proposta s’allarga fins al 28 de juliol, amb un total de 10 torns de 2 setmanes cadascun.
En aquest primer torn les dades d’ocupació són del 96%.
Són casals inclusius, de preus tarifats i d'accés universal organitzats per ampliar les oportunitats de lleure educatiu d'estiu dels infants de Reus igual com els darrers anys.
Els casals estan oberts a infants de 3 a 12 anys, i fins als 21 anys en el cas del casal adaptat a la diversitat funcional.
L’oferta de casals temàtics per a aquest 2023 és de 5 propostes diferents:
- Biodiversitat i natura. 34 places Lloc: Escola General Prim. Gestiona Cel Rogent.
- Arts escèniques. 34 places Lloc: Escola Pompeu Fabra. Gestiona Aula Lleure.
- Multiesports. 34 places Lloc: Escola Teresa Miquel i Pàmies. Gestiona Aula Lleure.
- Científic tecnològic. 34 places Lloc: Escola Prat de la Riba. Gestiona Aula Lleure.
- Casal multitemàtic adaptat a la diversitat funcional. 20 places. Lloc: Font del Lleó Gestiona FES, fundació educativa i social.
Cada servei de casal educatiu i de lleure s’ha organitzat a partir d’un àmbit temàtic que fa d’eix vertebrador de la programació del casal.
Per cada torn s'organitzen 8 sessions de l'àmbit específic del casal. La programació restant d'activitats està vinculada a l'àmbit temàtic i complementada amb activitats pròpies de lleure i també s’ofereix una sortida a la piscina per torn.
El programa dels Casals Educatius i de Lleure 2023 compta amb finançament a càrrec de l’instrument financer dels Next Generation EU en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, d’acord amb la convocatòria del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya dins del programa del Ministeri d’Educació i Formació professional de cooperació territorial per a l’orientació, avenç i enriquiment educatiu PROA+.
La Xarxa d’Associació de Famílies d’Alumnes en relació a l’estiu
Fruit del treball en xarxa de la regidoria d’Educació amb les Associacions de Famílies d’Alumnes i també amb les entitats de lleure s’ofereixen propostes de Casals d’Estiu 2023 també en altres centres educatius. Gràcies a l’ús social de les escoles, hi ha activitat enguany La Vitxeta, Pi del Burgar, Joan Rebull, l’Alberich i Casas, i finalment, l’Escola Isabel Besora.
Aquestes activitats es duen a terme també durant tot el mes de juliol i es fan: el Casal La tribu elemental arriba a La Vitxeta!, el Casal La superagència de destectius, al Joan Rebull; el Casal d’Estiu Isabel Besora; el Casal La ruta dels Exploradors, a l’Alberich i Casas, i finalment, el Casal d’Estiu del Pi del Burgar.
Tenen una oferta inicial de 410 places setmanals.
Els casals compten amb la col·laboració de la regidoria d’Educació de l’Ajuntament de Reus, que també atorga una subvenció de vetlladors en clau d’inclusió per atendre les inscripcions d’infants amb necessitats educatives especials escolaritzats en escoles ordinàries, de diferent grau de diversitat funcional.
L’ús social de les escoles
Dels 20 equipaments educatius (escoles, institut escola, centre educació especial), 17 acullen activitats d’estiu, per tant, el 85% donen continuïtat a les activitats de lleure en època de vacances escolars.
A banda dels departaments municipals que també organitzen activitats d’estiu en els centres escolars (Joventut, Serveis a les Persones i Drets Socials, i Educació i Ciutadania), són 12 les entitats que dinamitzen aquests espais amb diverses ofertes de lleure educatiu, com el Circ de les Mussaranyes o l’entitat Ennatura’t, per exemple.