Notes de premsa
Els Premis Solidaris ONCE premien l’Ajuntament de Reus per promoure la inclusió
Els Premis Solidaris ONCE premien l’Ajuntament de Reus per promoure la inclusió mitjançant la millora de l'accessibilitat a peu de la ciutat, entre altres moltes mesures. L’alcaldessa de Reus, Sandra Guaita, té previst assistir a l’acte de lliurament del premi que tindrà lloc el dimecres 15 de novembre a l’Auditori ONCE Catalunya. L’objectiu d’aquests premis és reconèixer i premiar persones, entitats, institucions, mitjans de comunicació i administracions que realitzen una labor solidària i procuren la inclusió social de tota la ciutadania, la normalització, l'autonomia personal i l'accessibilitat universal. L’ONCE destaca la sensibilitat social, la llarga trajectòria i la dedicació en pro dels drets socials dels més desafavorits dels premiats, que rebran l’obra escultòrica «Solidaris».
Els guardonats dels Premis Solidaris ONCE Catalunya 2023 són:
-
A la institució, organització, entitat o ONG: Fundació Surt
-
Al mitjà o projecte de comunicació: programa «Solidaris» de Catalunya Ràdio
-
A la persona Física: Maria Victòria Molins
-
A l'empresa: Worldcoo
-
A l'administració pública: Ajuntament de Reus
Els Premis Solidaris ONCE Catalunya se celebren des del 2001. Des de llavors han estat guardonats, entre d’altres, Miquel Martí i Pol, Josep Maria Espinàs, Pere Casaldàliga, el Pare Manel, i les fundacions de Vicente Ferrer o Pasqual Maragall.
El jurat d’enguany ha estat format enguany per David Bernardo, president del Consell Territorial de l'ONCE a Catalunya; Enric Botí, delegat de l'ONCE a Catalunya; Bárbara Palau, consellera general de l'ONCE; Manel Eiximeno, director Centre de Recursos Educatius CRE ONCE Barcelona; Francina Alsina, presidenta de la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya; Mercè Batlle, presidenta del COCARMI (Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat), i representants de mitjans de comunicació.
En concret, l’ONCE ha premiat l’Ajuntament de Reus per millorar l’accessibilitat a peu de la ciutat, el principal objectiu del Pla Director «Reus Ciutat Inclusiva» encarregat per l’Ajuntament de Reus. Un projecte que es fixa com a objectiu revisar voreres i passos de vianants per definir itineraris accessibles de la xarxa bàsica de mobilitat a peu. Des de l’any 2020, s’han identificat ubicacions prioritàries i s’han definit mesures físiques com el paviment tàctil, les rajoles guies, l’ampliació de voreres o la instal·lació de semàfors acústics. Així, es dona continuïtat, amb una solució integral, a la tasca de millora contínua de l’accessibilitat a la via pública que l’Ajuntament de Reus porta a terme, amb la implantació de mesures de manera progressiva: crear itineraris accessibles, promoure passos de vianants accessibles i acabar amb els obstacles a la via pública.
També s’ha tingut en compte que l’Ajuntament de Reus treballa des de fa molts anys per aconseguir fer una ciutat més inclusiva i més accessible amb la implicació de les entitats que, com l’ONCE, formen part del Consell Municipal de la Discapacitat.