Notes de premsa

Els Pressupostos Participatius 2019 recullen 193 propostes, i dupliquen les de la primera edició

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dijous, 25/10/2018
Imatge de la presentació dels Pressupostos participatius 2019 el passat 5 de setembre amb alcalde i regidora de Participació

La segona edició dels Pressupostos Participatius de l’Ajuntament de Reus ha duplicat el número de propostes presentades per la ciutadania. Tancat el termini de presentació de propostes el dimarts, 23 d’octubre, s’han recollit 193 propostes. En l’edició de l’any passat se’n van recollir 93.

L’increment de propostes recollides s’explica, en part, per la major proximitat que s’ha buscat en aquesta segona edició del procés, i que ha permès arribar a un sector més ampli de la ciutadania.

El procés ha assolit objectius plantejats com arribar a més població i d’una abast geogràfic més gran, i que s’hagin recollit propostes d’àmbit de ciutat i no tan limitades a carrers o barris concrets.

Les propostes presentades segueixen la tendència del procés anterior i corresponen generalment a temes d’Urbanisme —places, millores d’accessos, parcs, arranjament de voreres, carrers, pipicans, etc...—. També s’ha rebut gran nombre de propostes de temàtica esportiva i de lleure —per patinar, anar en bicicleta, etc..—. Un altre grup de propostes més nombroses és el relacionat amb la mobilitat —millores i augment de passos de vianants, semàfors acústics, etc...

Montserrat Flores, regidora de Participació, Ciutadania i Transparència, destaca que “l’augment de propostes respon a una millora del procés i a les majors facilitats que hem ofert des de l’Ajuntament; i, alhora, confirma la voluntat de participació i col·laboració de la ciutadania quan es posen a l’abast els mecanismes adequats per a la col·laboració i la construcció conjunta de la ciutat. Valorem molt positivament que la ciutadania s’hagi fet seva aquesta eina de participació col·laborativa”.

Més proximitat en el procés
En aquest sentit, per tal de reforçar la proximitat del procés, els Pressupostos Participatius 2019 han establerts els mecanismes següents:

  • S’han realitzat 6 sessions informatives als centres cívics i s’ha fet una atenció directa des d’aquests equipaments. Les propostes es podien presentar en paper, s’han habilitat ordinadors a disposició de la ciutadania i, i s’ha ofert informació i suport per atendre dubtes.
  • S’han instal·lat 18 urnes itinerants en diferents zones de la ciutat, en les quals es podia presentar una proposta presencialment, i des d’on també es feia difusió del procés i pedagogia de la participació.
  • S’han celebrat 2 tallers de debat de construcció de propostes col·laboratives de ciutat fruit del diàleg i el consens,

De les 193 propostes rebudes, 107 s’han registrat a través de butlleta presencial i 87 online, a través de la plataforma participa.reus.cat. 13 propostes han estat desestimades, 5 per ser d’una persona que ja havia entrat una proposta i les bases sol permeten una proposta per persona, i la resta per ser persones no empadronades a la ciutat o ser menors dels 14 anys que era l’edat que marcaven les bases.

La regidora de Participació, Ciutadania i Transparència afegeix que “en futures edicions d’hem d’incidir en la pedagogia, perquè algunes de les propostes presentades no corresponen a inversions, tal i com es demanava. Tot i així, la participació és igualment útil, i les propostes es dirigiran al departament de l’Ajuntament que correspongui perquè les valori”.

Nova fase: valoració tècnica
El Pressupostos Participatius 2019 entren ara en la fase de valoració tècnica dels projectes presentats. Primer es comprovaran que els projectes reuneixin els requisits de les bases, i posteriorment es farà la classificació dels projectes acceptats segons el pressupost previst: projectes grans (de 50.000 fins a 150.000 euros) i projectes petits fins a 50.000 euros.

Si s’escau, els projectes acceptats que són similars s’intentaran agrupar tècnicament i es posarà en coneixement de les persones proposants per la seva acceptació.

Una vegada feta la valoració tècnica, els resultats s’elevaran a la comissió de seguiment per a que es validi, i posteriorment es publicaran a la plataforma per passar a la següent fase, que serà de suports, si es disposa de més de 50 propostes validades, o de votació directa, si són 50 propostes o menys.

Imatge de la presentació dels Pressupostos participatius 2019 el passat 5 de setembre amb alcalde i regidora de Participació

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.