Notes de premsa
Empresa i Ocupació presenta les primeres accions del Pla d’Acció de l'Estratègia de Desenvolupament Socioeconòmic i d’Ocupació de Reus
La Regidoria d’Empresa i Ocupació, a través de Mas Carandell, està treballant en un conjunt d’actuacions específiques plantejades en el primer pla d’acció bianual (2021-2023) de l’Estratègia de desenvolupament socioeconòmic i d’ocupació de Reus. L’Estratègia, que es va presentar tot just fa un any, es planteja per al període 2021 a 2030 i va sorgir com a iniciativa del pla de Reactivació Econòmica i Social, Reactivem Reus, que es va impulsar per combatre els efectes de la pandèmia de Covid-19 en diferents àmbits econòmics i socials. A la vegada, aquest document forma part del Pla Estratègic de ciutat Reus Horitzó 32 pel que fa als eixos vinculats a la formació, l’empresa i el treball. L’objectiu d’aquest projecte és promoure el desenvolupament econòmic integral, intel·ligent i sostenible de la ciutat de Reus, però obert a tot el Camp de Tarragona, per establir aliances i treballar amb visió global i territorial.
L’Estratègia, segons ha explicat el regidor d’Empresa i Ocupació, Carles Prats, “recull la feina feta des de fa anys des de Mas Carandell i ordena i planteja de forma estratègica les accions de desenvolupament econòmic de Reus afegint-ne de noves”. Aquest treball de planificació estratègica ha estat el resultat dels Espais d’Acció Col·lectiva que, organitzats des de l’any 2018 amb el suport del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya i en el marc els Programes de suport al desenvolupament local, han comptat amb la participació dels protagonistes: administració, ens locals, agents socials i econòmics, centres de formació, associacions, tercer sector, cooperatives, empreses, professionals, persones treballadores, estudiants i ciutadania.
Els sis grans projectes estratègics de l’Estratègia de Desenvolupament Socioeconòmic i d’Ocupació de Reus són:
- Consolidar els sectors estratègics de la ciutat per millorar el posicionament de les empreses del territori
- Donar suport a microempreses i petites empreses a través del foment de l’emprenedoria i l’ajuda a les empreses locals per consolidar la seva presència
- Potenciar l’oferta formativa del territori
- Activar una governança de la planificació estratègica que ens permeti fomentar la col·laboració público-privada i la cocreació de projectes entre diversos agents locals
- Disposar d’una mirada territorial, a tots els àmbits, que ens permeti impulsar projectes estratègics d’abast supramunicipal i que impliquin al territorial
- Fomentar una ocupació de qualitat
Accions en marxa
De les actuacions posades en marxa destaca l’avenç en l’àmbit dels espais de relació i xarxes de treball; l’impuls a la formació professional i l’impuls a l’economia social.
En l’àmbit dels espais de relació i xarxes s’ha portat a terme un estudi sobre les necessitats dels Polígons d’Activitat Econòmica (PAE) de Reus en el qual han participat 100 empreses que han respost el qüestionari en línia i s’han fet 24 entrevistes personalitzades a empreses representatives de diversos sectors per a la detecció de necessitats. A partir d’aquesta primera fase es crearan diversos grups de treball per a millorar els polígons.
També avança la creació d’una xarxa amb Espais d’Acció Col·lectiva que inclou diversos espais de relació amb entitats del territori per avançar amb projectes concrets com són la Cessetània o la Comunalitat Reus Sud.
En l’àmbit de la formació professional s’ha posat en marxa la creació del Consell de la FP, que properament analitzarà les necessitats de formació detectades en la diagnosi amb una sessió de treball i està pendent d’aprovar el reglament pel Ple municipal. En aquesta línia, també s’ha iniciat la creació d’una Escola d’Oficis, l'estudi de necessitats de la qual ha sortit recentment a licitació.
També s’ha fet un reforç de l’atenció a l’empresa i l’emprenedor de Reus. En aquest sentit, s’ha habilitat un nou punt d’atenció a les persones emprenedores i a les empreses al centre de la ciutat. El nou punt, ubicat a l’edifici del l’Antic Hospital al carrer de Sant Joan, facilita l’accés als serveis d’acompanyament i assessorament que ofereix la regidoria a les persones emprenedores per tal que puguin fer realitat la seva idea de negoci i fomentar l’autoocupació. D’altra banda, també s’han multiplicat les eines d’informació cap aquest públic objectiu amb la creació de nous canals de comunicació digital per fer arribar la informació als emprenedors i empresaris d’una manera més directa i efectiva a través de Whatsapp Business, LinkedIn i una Newsletter.
Una altra acció destacada és l’inici del treball per a la creació de l’Oficina d’Atenció a l’Empresa (OAE). Aquesta és una oficina que ha d’esdevenir l’espai de referència per a empreses i persones emprenedores en el seu contacte i relació directe amb l’Ajuntament, i en la qual es facilitin, aglutinin i/o agilitzin tràmits, es doni informació de valor a aquest teixit empresarial i/o emprenedor. Alhora haurà d’integrar la Finestreta Única Empresarial (FUE), entre d’altres serveis i funcions.
Finalment, en l’àmbit de l’impuls a l’economia social i cooperativa, properament es presentarà el Pla d’Acció de l’Economia Social i Solidària a Reus, fruit d’un procés participatiu i una anàlisi prèvia de l’ecosistema de l’economia social i solidària a la ciutat i que en base a les necessitats socioeconòmiques detectades planteja accions per a crear i enfortir les entitats, fer-les participar en les polítiques municipals, fomentar el consum responsable i combatre la desigualtat, entre d’altres actuacions.