Notes de premsa
Es comença a distribuir la història gràfica de Reus en fascicles
ta setmana es començarà a distribuir el primer dels fascicles col·leccionables de la història gràfica de Reus que configuren el llibre de fotografies antigues de la ciutat de Reus «L’Abans. Recull gràfic de Reus 1875-1975». El llibre, editat per l’editorial Efadós, es fa en col·laboració amb l’Ajuntament de Reus.
El primer lliurament, que és gratuït, es farà el pròxim divendres, 21 de gener, i consta de cobertes, sobrecobertes i fascicle de presentació. Es podrà trobar a tots els establiments de distribució de premsa (llibreries, papereries i quioscos) de la ciutat. El segon lliurament i els següents es podran adquirir setmanalment a un preu de 2,90 euros.
El volum, amb 824 pàgines, forma part de la col·lecció L’Abans dedicada a la història gràfica dels pobles i les ciutats d’arreu de Catalunya i les Balears. Aquesta col·lecció, editada per l’Editorial Efadós, va iniciar-se el 1986 i des d’aleshores ençà ha anat augmentant el nombre de volums, que avui compta amb 74 llibres al mercat.
Els autors estan coordinats per Coia Domingo, directora del Centre de la Imatge Mas Iglesias de Reus, que ha tingut cura d’estructurar el llibre i de la recerca de fotografies. Els autors, han tingut el suport d‘un Consell Assessor, format per un equip de reusencs que, per professió o per experiència personal, són coneixedores de la història local.
Il·lustren el llibre nou-centes fotografies, familiars i inèdites, cedides pels reusencs. La selecció d’aquestes està basada en l’aspecte tècnic i en el contingut de la fotografia, i sempre des d’una perspectiva antropològica: la gent, la manera de viure, els costums, les tradicions, les festes i també els paisatges, els edificis i els monuments més emblemàtics.
El llibre s’estructura en vuit blocs temàtics introduïts per una presentació historiogràfica. Els temes són carrers i places, institucions i serveis, festes i tradicions, cultura, ensenyament, treball, esports i lleure i esdeveniments històrics.
El conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de Reus i l’Editorial Efadós –signat el 14 de juny de 2010– permetrà que el material fotogràfic que s’ha recopilat per a l’obra, amb l’autorització dels propietaris, passi a formar part de la fototeca del CIMIR, i que es preveu sigui d’unes 3.000 fotografies.
Els reusencs poden continuar aportant fotografies noves que estiguin captades abans del 1975, a fi que pugui sortir representada la vida quotidiana de la ciutat en tota la seva diversitat als propers fascicles de la història gràfica de Reus.