Notes de premsa
Es presenta a Catalunya el projecte transfronterer EKO – Pirineus de Circ
Ahir dimecres 6 de març es va presentar al Centre de Creació d’Arts Escèniques El Canal de Salt el projecte de cooperació transfronterera EKO – Pirineus de Circ. El projecte reuneix 14 estructures de formació, creació i difusió d’espectacles de Catalunya, Aragó, País Basc, Occitània i Nova Aquitana, amb un calendari d’activitats a desenvolupar entre l’abril de 2024 i l’abril de 2027. L’objectiu d’EKO és permetre al sector del circ transfronterer iniciar la seva transició ecològica, transformant el seu model de creació, producció i distribució per tal d’imaginar i aplicar noves formes artístiques adaptades a la transició i reduir la petjada mediambiental.
A Catalunya, els tres socis del projecte són El Canal de Salt, la Xarxa Transversal i La Central del Circ. A través de Transversal hi participen els 10 ajuntaments membres del Consorci (Vilanova i la Geltrú, Tortosa, Sant Cugat del Vallès, Reus, Olot, Mataró, Manresa, Granollers, Girona I Figueres).
La Grainerie, fàbrica d’arts del circ i de la itinerància situada al sud de França, és el soci líder del projecte, amb un recorregut de 18 anys de lideratge de cooperació europea. El director de La Grainerie, Jean Marc Brocqua, va destacar que la filosofia d’EKO és treballar des de la col·laboració i la cooperació entre els territoris per adaptar el món del circ als reptes ecològics. En aquest sentit, va apuntar que “des del projecte EKO treballarem solucions ecològiques als reptes que venen ara, mirant de baixar l’impacte del carboni i treballar a banda i banda dels Pirineus perquè el circ contemporani sigui l’eco del món.”
L’àmbit de treball que es proposa en aquest projecte és l’acompanyament als artistes de circ al llarg de tot el seu recorregut d’investigació, creació i difusió, amb un acompanyament paral·lel en pràctiques de mediació artística i l’ecologia com a eix vertebrador. El projecte preveu un acompanyament dels artistes de circ en tot el seu procés artístic, posant al servei de la creació de circ contemporani els recursos amb els què compten els ajuntaments, amb la participació, entre altres, dels centres de creació Roca Umbert a Granollers i Can Gassol a Mataró. EKO també acompanyarà les creacions en la difusió i exhibició, una fase on hi entren en joc el conjunt dels teatres municipals dels ajuntaments de Transversal, programant els espectacles als espais i apropant així el circ contemporani de la regió transfronterera a la ciutadania de Catalunya.
Des de la Xarxa Transversal, Heidi Pérez, presidenta del Consorci, va posar en relleu que “el treball en xarxa genera oportunitats per als territoris generadors i receptors i veurem com es potencia la programació de circ contemporani entre totes les zones participants”. Laura Cuenca, tècnica del Consorci, va subratllar que el projecte EKO destaca per dues línies d’acció. “Per una banda, els artistes oferiran accions de mediació allà on viatgin, per tal d’aconseguir un impacte en el territori i aprofitar el viatge i l’estada de l’artista. Per altra banda, es comptarà amb l’acompanyament d’experts i consultors per tal d’aconseguir crear espectacles de circ de manera sostenible i per fer que les mobilitats de públics i l’organització d’activitats culturals siguin més respectuoses amb el medi ambient”.
La roda de premsa també va comptar amb la participació de la presidenta de l’Associació de Professionals del Circ de Catalunya (APCC), Anna Alaverda, que va admetre que com a sector implicat és clau tenir “projectes que promouen la investigació, creació, exhibició i difusió de la nostra disciplina i fer que territoris que semblen lluny ara estiguin molt a prop gràcies al projecte EKO - Pirineus de Circ”.
El director del Centre de Creació i Arts Escèniques - El Canal, Xavier Díaz, va agrair la bona acollida de tots els socis per “deixar que ens sumem en aquest projecte i ser els més petits dels que en formem part”, mentre que l’alcalde de Salt, Jordi Viñas, va explicar que ser presents al projecte europeu “permet a El Canal guanyar múscul i caminar cap a la seva internacionalització” i va assenyalar “l’impacte social que pot suposar, perquè el circ és per moltes famílies la porta d’entrada a la cultura, les arts escèniques i, conjuntament amb l’educació, són les dues potes bàsiques per seguir avançant com a societat.
Per acompanyar la presentació oficial del projecte, també van ser-hi presents, Daniel Recasens- regidor de Cultura i Política Lingüística de l’Ajuntament de Reus-, Nuria Escamilla -regidora de Cultura i Esports de Sant Cugat, Josep Maria Bernils - Segon Tinent d'Alcalde i Coordinador de regidories. Regidor de relacions internacionals i ciutadanes, Fons Next generation, Cultura popular , Memòria Històrica i equipaments escènics de Figueres i Mariona Seguranyes - Regidora de Cultura, Patrimoni i Turisme Cultural de Figueres-.
A banda dels socis ja mencionats La Grainerie, El Canal, Xarxa Transversal i La Central del Circ, també són socis del projecte l’escola de circ de Tolosa Ésacto’Lido, Occitanie en Scène, l’Université de Toulouse Jean Jaurès, la Ville d’Hendaye, la companyia de dansa francesa Malandain Ballet Biarritz, l’Ajuntament de Bilbao, la Diputació d’Álava, l’Ajuntament i la Diputació de Huesca i el Govern d’Aragó. Per tal de maximitzar l’impacte al territori, a banda de les tres entitats catalanes sòcies directes, el projecte compta amb l’Ateneu 9Barris, FiraTàrrega, l’Estruch de Sabadell, Tub d’assaig de Terrassa i Konvent de Berga com a entitats associades.
El projecte europeu de cooperació transfronterera EKO – Pirineus de Circ és un projecte de cooperació Interreg cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea a través de POCTEFA, el Programa Europeu de Cooperació Transfronterera creat per fomentar el desenvolupament sostenible del territori fronterer entre Espanya, França i Andorra.