Notes de premsa
Experiències Innovadores en el marc de les transicions escola-treball
ntament de Reus, a través de la Fundació IMFE Mas Carandell, i el Consell Comarcal del Baix Camp organitzen el pròxim dijous, 14 d’abril, la jornada “Experiències innovadores en el marc de les transicions escola-treball”. Aquesta jornada té com un dels objectius principals reflexionar i aportar coneixements a l’entorn dels processos de transició de l’escola al món laboral i és per això que comptarà amb destacats professionals i experts en aquesta matèria. La jornada compta amb el cofinançament de l´Organisme Autonòm de Desenvolupament Local i la Direcció General de Joventut i la col·laboració de l´IMFE Mas Carandell i la Cambra de Comerç de Reus.
La jornada es realitzarà a les noves instal·lacions de la Fira de Reus de l’Edifici Tecnoparc, i servirà per a enriquir els coneixements que tenen els professionals integrants de la xarxa escola-treball del Baix Camp i els professionals vinculats a les transicions juvenils de diferents àmbits. La trobada també pretén mostrar eines i experiències de transició escola-treball que puguin ser aplicables i facilitar un espai d´intercanvi d’experiències entre els diferents agents que hi intervenen. A partir de les 8.45 h es podrà recollir la documentació i l’acte de cloenda està previst a les 13.30h.
La jornada Experiències Innovadores en el marc de les transicions escola- treball neix com un producte de la “Xarxa escola- treball del Baix Camp”, que està formada per agents i institucions del territori implicades en la transició escola-treball. La xarxa es va crear arrel dels resultats de l’estudi de necessitats formatives que va encarregar el Departament de Joventut del Consell Comarcal del Baix Camp per elaborar un mapa de l’oferta i la demanda formativa, detectar els condicionants que afecten a la continuïtat o no dels estudis entre els joves, i la informació dels elements que determinen les seves sortides laborals. Des de la xarxa es van definir dues actuacions a desenvolupar: la jornada i un portal de la xarxa, on es centralitzaran de forma clara i entenedora tota la informació relacionada amb els recursos i serveis que s’ofereixen als joves en l’àmbit de les transicions escola-treball a la comarca.
La ponència marc de la jornada anirà a càrrec del Sr Oriol Homs, Sociòleg investigador, Director General de la Fundació Centre d’Iniciatives i Recerques Europees a la Mediterrània (CIREM) i President de la Fundació FIAS i de la Consultora Impuls al Benestar SL. Col·labora habitualment amb el CEDEFOP (European Centre for the Development of Vocational Training) i amb la ETF (Fundació Europea per a la Formació), i amb diferents programes de la Comissió Europea, cosa que el converteix en un dels principals especialistes en temes de formació i ocupació. La seva ponència pretén donar les línies generals de la transició escola-treball en el marc de l’Europa 2020.
Després de la pausa - cafè s’iniciarà la primera taula , taula d’experiències de Formació Professional i Empresa que serà presentada pel senyor Francesc Papió tècnic d’educació, i en la qual s’exposaran tres experiències.
La primera que s’exposarà és el projecte d’innovació en la Formació en Centres de Treball (FCT), i que serà presentada per Montse Blanes de la Fundació Barcelona Formació Professional, entitat de naturalesa privada impulsada per l'Ajuntament de Barcelona que esdevé un instrument per desenvolupar un projecte compartit entre el sector productiu i la formació professional de la ciutat; i troba el seu marc d'entesa i de coordinació entre els centres de formació -estudiants i professors- l'Administració i el teixit empresarial. Montse Blanes és Llicenciada en Pedagogia per la Universitat de Barcelona i Màster en formació de formadors, expert europeu en formació per la Universitat Politècnica de Catalunya. Actualment és la directora de l’Àrea de Formació professional i empresa de la Fundació BCN Formació Professional. Montse Blanes exposarà el projecte Beca Empresa, projecte d´innovació en la FCT, que pretén incrementar la qualitat de les pràctiques (FCT) a través d'un projecte d'estada en empresa que afegeix valor a l'aprenentatge de competències professionals en un context d'innovació.
Porfi Domínguez, director de SIGMA Software Factory, l’àrea de producció de software i formació de nous talents de l’empresa SIGMA Gestió Universitària, explicarà el cas real de la seva empresa, que participa en el projecte Beca Empresa.
José Ignacio Angulo és director de l´Institut FPS San Jorge-Santurtzi, Bizkaia, centre públic de la xarxa de centres integrals de formació professional del País Basc. De 2000-2010 ha estat president de l’associació de Centres Públics de Formació Professional de Bizkaia i conseller del Consell Basc de Formació Professional en representació dels Centres Públics de la Formació Professional d´Euskadi. Angulo parlarà sobre el centre de formació professional com a punt de trobada entre l´aprenentatge al llarg de la vida i la feina.
La última experiència d´aquesta taula és la que exposarà Raúl Martínez soci-fundador i responsable d’Ocionalia S.L Nuevos Espacios de Aprendizaje des de 2009. Martínez parlarà del projecte DICES, projecte que pretén que els estudiants millorin el seu posicionament a l´institut per desenvolupar les competències positives en matèries com lideratge, planificació, iniciativa, resolució de problemes i presa de decisions, competències transversals que després els puguin ajudar en el mercat de treball.
La segona taula, taula d’experiències supramunicipals i empresa, pretén donar a conèixer experiències d’empreses del territori en transició escola-treball i l´experiència de la Xarxa TET del Maresme.
La Xarxa TET del Maresme, és una xarxa de transició escola treball del Maresme i és un projecte impulsat pel Servei Comarcal de Joventut del Consell Comarcal del Maresme. La xarxa té com objectiu contribuir a garantir que els ajuntaments i altres agents de la comarca donin resposta activa a les necessitats dels joves en risc d´abandonament prematur dels estudis. La Xarxa TET del Maresme, de fet, és el referent de la Xarxa escola –treball del Baix Camp.
Les empreses del territori que hi participaran seran l´empresa STS Grup, Sport i Salvament, Kirubs - mobileLifeStyle, empresa d´innovació tecnològica enfocada al món d´internet que es dedica a dissenyar i desenvolupar jocs i aplicacions per a dispositius mòbils, tauletes, Google tv i xarxes socials. Kirubs es dedica a dissenyar i desenvolupar tant projectes propis com per tercers, empreses o entitats públiques que vulguin alguna aplicació. Aquesta empresa ha sorgit de Redessa i l’Hotel Palas-La Pineda.