Notes de premsa

Exposició bibliogràfica sobre la Caputxinada a la Biblioteca Central Xavier Amorós

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Divendres, 2/11/2012
La policia a cavall durant el setge del convent dels Caputxins a Sarrià, el març de 1966.

La Biblioteca Central Xavier Amorós presentarà, a partir del 5 de novembre i com activitat complementària de l'exposició «La Caputxinada: crònica gràfica», que es presenta al Centre de la Imatge Mas Iglesias fins al 7 de desembre, un recull de publicacions que han s’han fet ressò, des de diferents enfocs i estils, dels fets que van passar el març del 1966 al convent dels pares caputxins de Sarrià. La mostra a la Biblioteca Central es podrà visitar fins al 17 de novembre.

Aquesta exposició és una aproximació a la bibliografia publicada sobre el Sindicat Democràtic de la Universitat de Bcn (SDEUB), la Caputxinada i les seves circumstàncies. L'assemblea constituent del SDEUB i el famós setge protagonitzat per la policia franquista ha donat lloc a una abundant producció historiogràfica, memorialística, periodística i també documental, amb quasi 200 títols.

La circumstància insòlita que quedés un document fotogràfic de l'assemblea, malgrat les condicions de clandestinitat i repressió de l'època, ha contribuït al seu coneixement en l’actualitat.

El recull reuneix publicacions del fons de la mateixa Biblioteca Central, fàcilment accessibles, de l'Arxiu Nacional de Catalunya i de col·leccions privades.

Entre les peces que el visitant podrà trobar-hi hi ha l'única imatge del setge publicada, feta des de fora del convent. L'autor, el doctor Enric Moreu-Rey, era professor del Liceu Francés, que aquell curs 1965-66, acabava d'estrenar la seva nova seu al costat mateix del convent. Aviat, però, el Liceu va ser ocupat per la policia per tal d'evitar el subministrament als assetjats d'aliments o informació, i impedir-ne possibles fugides.

També es presenta una raresa, com és la publicació periòdica, feta a l'exili parisenc, «Cuadernos de Ruedo Ibérico», que immediatament després de la Caputxinada, i al seu número 6, ja es va fer ressò dels fets.

La primera monografia en català dedicada a la Caputxinada fou publicada per Edicions 62 l'any1987. L'autor va ser Joan Crexell (1946-1994), amb una presentació del pare Salvador de les Borges, llavors pare provincial de l'orde i amb un colofó de Maria Aurèlia Capmany, que va ser una de les persones invitades assistents a l'assemblea. Aquest llibre inclou un recull força complet del reportatge que, en format d’exposició, es pot veure fins al 7 de desembre al Centre de la Imatge Mas Iglesias. Curiosament, a la imatge de la portada es veu el pare Salvador entrant, decidit i somrient, al convent, després de travessar el cercle policial: era l'única persona que fruïa de llibertat de moviments. És molt possible que el religiós portés amagat, a les ample mànigues del seu hàbit, entre altres coses, un rotllet de fotos que va permetre al fotògraf prosseguir la seva arriscada feina...

La policia a cavall durant el setge del convent dels Caputxins a Sarrià, el març de 1966.

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.