Notes de premsa

Exposició a Reus sobre la vida quotidiana sota el franquisme després de la Guerra Civil espanyola

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dimarts, 15/11/2022
Presentació exposició 'Després de la guerra'

El Museu de Reus presenta aquesta setmana una nova proposta museística titulada “Després de la guerra. La vida quotidiana sota el franquisme”, una aproximació a les conseqüències de la victòria franquista i la instauració de la dictadura en diversos àmbits: la repressió política, la pèrdua de llibertats, l’escassetat i carestia de subsistències i productes de primera necessitat, l’estraperlo, el retorn a tecnologies del passat, l’ensenyament, la persecució de la llengua catalana, la religiositat i moral forçada pel nacionalcatolicisme, la resistència cultural, política i armada, etc.

El període que abasta la mostra se situa des de l’ocupació de la ciutat de Reus per part de les tropes franquistes, el 15 de gener de 1939, fins a finals de la dècada de 1950. L’exposició romandrà oberta fins al començament de 2024, en horari de 10:00 h a 14:00 h i de 17:00 h a 20:00 h hores, de dimarts a dissabte, a la planta baixa del Museu Salvador Vilaseca de Reus (raval Santa Anna, 59). La inauguració serà aquest dimecres dia 16 de novembre, a les 19:00 h.

És una exposició que ha comptat amb una àmplia participació de particulars en la localització de materials. També mostra peces que formen part de les col·leccions del Museu i imatges i documents audiovisuals procedents fons del CIMIR, així com documents procedents de l'Arxiu Municipal i peces del fons sonor de Ràdio Reus, dipositat també a l'arxiu.

Daniel Recasens, regidor de Cultura i Política Lingüística, ha explicat que “és una nova proposta museística, carregada de contingut, que de ben segur serà referent per a moltes persones que vindran empeses per descobrir o recordar una etapa de la memòria col·lectiva molt important per les nostres generacions i les que ens precedeixen”.

Després de la guerra té el suport econòmic i tècnic de la Diputació de Tarragona i la Generalitat de Catalunya, amb la coordinació del Museu de Reus de l’Institut Municipal Reus Cultura. El disseny ha anat a càrrec d’Ovni Comunicació Audiovisual.

Els continguts

Els continguts de l'exposició sorgeixen, tant de la recerca històrica com de la memòria personal, oral i escrita, i dels testimonis dels protagonistes del moment. En aquest sentit, empra nombroses cites del pensament de Francisco Franco –extretes de publicacions institucionals o d'enregistraments conservats– que contrasten amb els testimonis orals de persones de Reus i altres poblacions, obtinguts a partir d'entrevistes realitzades entre 2021 i 2022 o procedents del fons oral del CDPM/ Carrutxa i escrits, a partir del buidat d'autobiografies, publicades o inèdites.

L'exposició recrea situacions comunes d'un passat ben present en la memòria i dóna veu a persones poc o gens conegudes, però que són representatives de la situació viscuda, tant pel que fa a la repressió a diversos nivells, com a la subsistència quotidiana, l'escola, l'art o la resistència cultural i política.

A banda dels testimonis personals, l'exposició mostra un seguit de documents referents als camps de concentració i les presons, salconduits, i multes, revistes de la División Azul i programes de commemoracions franquistes. També llibres i quaderns d'escola, lectures infantils de l'època, joguines; així com les primeres publicacions en català vinculades a Reus o publicacions polítiques editades a l'exili i alguns fulls volants clandestins. Aquests materials són procedents del propi fons del Museu, de l'Arxiu Municipal de Reus i cedits per particulars.

Es podran veure també  tres projeccions de vídeo. Dues d’elles presenten imatges d'època procedents del CIMIR i s’han fet servir per  il·lustrar el règim franquista a Reus i les manifestacions públiques del nacionalcatolicisme. La tercera projecció audiovisual recull testimonis de 6 dones que expliquen en primera o segona persona diferents aspectes de la vida quotidiana d’aquest difícil moment de la nostra història recent.

Activitats

Des de la inauguració fins a final de 2022 hi ha previst un programa de visites comentades gratuïtes tant per a públic general com per a escolars i entitats. Els interessats poden fer reserves a enviant un correu a [email protected].

Per a més informació es pot consultar el següent enllaç:  www.museudereus.cat

Després de la guerra serà, durant l’any 2023, l’eix d'un conjunt d'actes organitzats per diferents entitats de la ciutat. L'Arxiu Municipal, Cal Massó, el Centre de Lectura i el seu CineClub, Carrutxa, Ans educació i el propi Museu de Reus presentaran de manera conjunta el programa previst a partir del gener de l’any vinent.

Presentació exposició 'Després de la guerra'
Fitxers relacionats:

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.