Notes de premsa
“Fets Urbans. Guia d'Arquitectura de Reus”, pren forma de visites guiades
L’Ajuntament de Reus, l'Escola d'Arquitectura de Reus (URV) i el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya organitzen aquest dissabte 25 de maig la primera visita-recorregut en el marc dels actes de divulgació “Fets urbans. Guia d'Arquitectura de Reus”.
El llibre-guia parla d’edificis, carrers, places, passejos, barris, equipaments, projectes i d’escenaris per a la vida des d’una doble aproximació. Una l’aporten una vuitantena de relats que, a mode de mirades transversals, presenta arguments puntuals que han contribuït a construir fets urbans i a teixir la forma i la vida de la ciutat. L’altra aproximació és a partir de deu itineraris o camins que constitueixen una guia de viatge, per llegir caminant, observar i els punts d’interès en relació de proximitat, ús, estil, moment cronològic, autoria, grau de protecció o posició respecte les altres.
“Fets urbans. Guia d’Arquitectura de Reus” està estructurada a partir de deu itineraris. Els primers vuit, parteixen del límit de terme i arribaren al centre des de Castellvell; La Selva i Montblanc; Valls, El Morell i Constantí; Tarragona i Bellissens; Salou i Vila-seca; Cambrils; Riudoms i L’Aleixar i Falset, respectivament. El novè, en canvi, passeja, en sentit horari, pel Tomb de Ravals partint i tornant a la plaça Prim. El desè i últim itinerari surt de l’Estació dels Directes i, baixant pel carrer Ample i Llovera, entra al Portal de Monterols on es perd pel centre fins arribar al Mercadal.
La publicació recull un total de 396 peces. Tot i que molts són edificis singulars, la voluntat de representar la varietat de fets urbans com carrers o avingudes, places, barris o altres mostres d’arquitectura popular o productiva com granges i fàbriques, sederes o fumeres. De manera complementària, també s’hi inclouen locals comercials, refugis i escultures.
Primera visita guiada
El dissabte 25 de maig de tindrà lloc la primera visita vinculada a la difusió de la guia. Correpon l'Itinerari 01 /Castellvell. Està previst visitar tres espais:
- El dipòsit soterrat d'aigua, a la Boca de la Mina. És obra de Pere Domènech Roura, un projecte i obra dels anys 1931-1933. L'arquitecte Anton Pàmies Martorell explicarà la visita.
-
L´escola Mowgli, al passeig de la Boca de la Mina. És un projecte i obra de Josep Emili Donato Folch i Uwe Gest realitzat en diferents fases entre els anys 1971-1973 i 1982-1984. Explicarà la peça Emili Donato i l´equip directiu del centre.
-
Xalet Serra, obra de l'any 1912 dissenyada i construïda per Joan Rubió i Bellver i que ha estat restaurada entre 1992 i 1998 i rehabilitada pel fotògraf Carles Fargas. Comentaran la visita el mateix Fargas i Josep Mª Toldrà, autor de la restauració de la torre.