Notes de premsa
Finalitza el programa del Dia Internacional dels Museus 2023 a Reus
Aquest cap de setmana passat s’ha donat per finalitzada la commemoració d’enguany del Dia Internacional dels Museus que se celebra cada 18 de maig i que, enguany a Reus, s’ha dut a terme amb actes anteriors i activitats posteriors.
La celebració del Dia Internacional dels Museus es promou, des del 1977, pel Comitè Internacional dels Museus i consisteix en obrir les portes dels espais museístics i patrimonials, amb una atractiva oferta d’activitats per sensibilitzar a la població de la seva importància en el desenvolupament de la societat.
A la capital del Baix Camp l’oferta ha arribat des dels Museus de Reus i de Reus Promoció i totes les propostes han assolit gairebé al 100% d’ocupació, tant les de reserva prèvia com les portes obertes de la Nit dels Museus.
Els Museus de ReusCultura
Des de Museus de Reus, l’objectiu principal que s’ havien marcat per a l’edició DIM23 ha estat aprofundir en el benestar que genera la cultura en la ciutadania, donat el lema proposat per l’ICOM enguany, "Museus, sostenibilitat i benestar".
Enguany, per tal de generar espais de benestar enriquidors i plaents la celebració s’ha allargat des del 13 al 21 de maig. El DIM 2023 ha treballat una programació d’activitats majoritàriament gratuïtes i de petit format.
Durant aquests 8 dies han passat pels 5 equipaments que gestiona Reus Cultura (Museu d’Art i Història, Museu Salvador Vilaseca, el CIMIR, el refugi antiaeri de la Patacada i la Bòbila del Sugranyes) un total de 1.221 persones. S’hi ha destinat un pressupost de 2.433,31 €, la qual cosa suposa una despesa mitja per participant de 1,9 euros.
Apostes segures
Oferir visites al refugi antiaeri de la Patacada, a les sales de reserva i restauració o a la cambra cuirassada del antic banc d’Espanya ha estat de les primeres entrades en exhaurir-se. Són activitats que, tot i programar-se de manera recurrent, generen molt interès.
Lligam amb el territori
La col·lecció d’arqueologia del Museu Salvador Vilaseca ha permès enguany portar a terme la col·laboració amb el festival de divulgació històrica Tarraco Viva. Dins la seva secció Ager Tarraconensis, en la que participen altres municipis del territori com a Altafulla, Constantí, Cambrils i Vila-Rodona, Reus ha pogut gaudir una visita específica sobre peces romanes, un taller infantil, on descobrir la vida a les viles romanes i un monòleg històric sobre la vida d’un taverner del segle II.
Música i art
Les experiències que s’han dut a terme amb el tàndem música i art han funcionat bé: la col·lecció d’art gòtic del MAHR va ser l’escenari per a la presentació del disc «Céfiro» de contrabaixista i interpret Luis Cojal, el qual va oferir un espectacle sonor amb bona participació per part del públic.
El DIM23 i les escoles
El programa del Dia Internacional també ha estat espai de cocreació i desenvolupament enriquidores situacions d’aprenentatge. S’ha comptat amb l’exposició temporal «Còmic: l’altre Tapiró al museu» dels alumnes de l’Institut Josep Tapiró i la jornada «Expliquem la cultura clàssica» on alumnes del col·legi Maria Rosa Molas van fer de mediadors i van realitzar diverses activitats per als més petits, en l’exposició permanent d’arqueologia.
Reus Promoció i l’oferta per a la Nit dels Museus
Des de l’Agència de Reus Promoció es van preparar tot un seguit d’activitats i visites que van permetre durant la Nit dels Museus, obrir al públic 6 equipaments amb la programació d’una dotzena activitats paral·leles adreçades a tots els públics, on els més petits i les famílies van trobar les seves propostes especifiques amb tallers de vitralls o els de trencadís modernista, o les propostes de visites i activitats adreçades específicament per a públic general.
Un total de 1.150 persones van gaudir d’un ampli ventall d’activitats, programades per la Nit dels Museus i pel dia Internacional dels Museus. D’entre elles, les visites dinamitzades de «Descobrim l’Antoni. De la persona al Geni», o la nova visita teatralitzada; «Gaudí, un Geni, dos amors», que complementa la ja existent « Només el temps ho dirà». Un taller va permetre a grans i petits, convertir-se en genis de l’arquitectura per uns moments. D’altra banda, l’ Escape Room, l’«Enigma de Takeshi Nazo», va desvetllar fabulosos misteris del Gaudí Centre, sense oblidar que les portes obertes fins l’una de la matinada, van permetre veure el museu des d’un altre punt de vista.
Incorporació de nous espais per aquesta edició
El Campanar i l’Estació Enològica, van sumar-se altre cop després de l’aturada que va comportar la pandèmia. I com a novetat en el marc de l’any DIM, per aquesta edició es van incloure el Pavelló 6è de l’Institut Pere Mata, amb una visita teatralitzada, i la Casa Gasull amb un Escape Room, que van tenir també molt bona acollida per part dels visitants.
Des de Reus Promoció, s’ha volgut posar en valor que aquestes activitats ajuden molt en la difusió de les propostes que es fan al voltant de la figura d’Antoni Gaudí i de Lluís Domènech i Montaner, de les que en destaquen les visites teatralitzades que van centralitzar els actes de la nit.
De les activitats organitzades per l’Agència, aquest any s’ha observat un canvi en la procedència dels assistents, la gran majoria han estat de Reus, però s’ha incrementat respecte l’any passat els provinents de les comarques de Barcelona amb un 17%, i s’ha doblat respecte l’any passat, amb un 14% els provinents de la província de Tarragona, dels quals una bona part es van desplaçar expressament a la ciutat per gaudir de les activitats de la Nit dels Museus. La bona acollida per part dels visitants i l'interès mostrat per les activitats ens fa tancar aquesta edició amb molta il·lusió i ens encoratja ja a preparar les Jornades de Portes Obertes del Gaudí Centre del proper mes de juny.