Notes de premsa
Finalitzen les sessions sectorials de debat a l’entorn de la futura ordenança de la Zona de Baixes Emissions
L’Ajuntament de Reus ha finalitzat aquest dimecres, 22 de maig les sessions sectorials de reflexió i debat a l’entorn de la futura ordenança de la Zona de Baixes Emissions (ZBE) de Reus. Les aportacions recollides durant els sessions es passaran ara a consideració de la comissió municipal redactora de l'ordenança, constituïda el 9 d’abril, amb la presència dels regidors i regidores dels grups municipals i la participació de tècnics de diferents àrees de l’Ajuntament.
Els objectius d’aquest procés de participació sectorial són informar i facilitar el debat i la recollida d’opinions, dificultats, interessos, etc, de diferents sectors. En total s’han celebrat cinc sessions amb representants de: Cambra de Comerç, Pimes, Unió de Botiguers i El Tomb de Reus; el sector del taxi i dels transportistes; Ampas i Afas; la Federació d'Associacions de Veïns de Reus; i el sector de les autoescoles. Posteriorment a les sessions, l'Ajuntament envia l'acta de la reunió a totes les persones convidades que no han pogut assistir a la sessió, per tal que puguin participar responent un qüestionari.
Les aportacions recollides en les sessions sectorials se sumen a les recollides amb la consulta pública prèvia per a la redacció de l’ordenança, i que l’Ajuntament va obrir al conjunt de la ciutadania a través de la plataforma digital Reus Participa. La consulta pública està ara en fase de resposta i retorn de les propostes a les persones participants.
L’Ajuntament de Reus porta a terme el procés de participació a l’entorn de la futura ZBE amb els objectius d’informar i difondre sobre polítiques públiques de reducció de la contaminació i de l’elaboració de l’ordenança; de recollir propostes i consideracions; i d’obrir la participació per incorporar noves veus, amb pluralitat i diversitat.
Calendari
La comissió municipal treballa amb la previsió de tenir el document de l’ordenança municipal de la ZBE enllestit l’últim trimestre de l’any, per portar-lo a votació del Ple i a exposició pública. L’aprovació definitiva de l’ordenança es preveu en la sessió del Ple de l’Ajuntament del desembre.
Accions de sensibilització i informació
El procés de transformació de la mobilitat exigeix un canvi d’hàbits pel qual és imprescindible implicar la ciutadania. La implantació de la ZBE i d’altres mesures per a la promoció de la mobilitat sostenible s’acompanya d’un Pla de comunicació, participació i sensibilització, establint un diàleg amb la ciutadania, agents econòmics i altres actors de la mobilitat.
Entre altres s’han previst les accions següents: espai específic de la ZBE al web de l’Ajuntament (www.reus.cat/zbe), cartelleria a la via pública, campanya a través de les xarxes socials de l’Ajuntament.
Altres accions
El procés participatiu i les accions de sensibilització coincideixen amb altes actuacions que l’Ajuntament de Reus té en marxa vinculades a la ZBE com les obres del projecte tècnic d’instal·lació dels elements físics i eines tecnològiques; la redacció del Pla Específic de la ZBE de la ciutat, el document que entre altres qüestions definirà els objectius a assolir; o el propi procés per a la redacció de l’ordenança que regularà la futura ZBE.
Mandat legal
La implantació de la ZBE dona resposta a la Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica, de l’establiment de zones de baixes emissions, d’acord als plans de mobilitat urbana sostenible, d’obligat compliment pels municipis de més de 50.000 habitants. I, alhora, s’addiu a les directives europees sobre mobilitat i qualitat de l’aire i canvi climàtic, i a les recomanacions de l’OMS sobre nivells de contaminació, cada cop més exigents.
L’Ajuntament ha rebut diversos ajuts per implantar i desplegar el projecte: Finançament Next Generation de la UE, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, d’acord amb la convocatòria del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana. I ajuts als ens locals per a actuacions de disseny i implantació de ZBE del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat.