Notes de premsa
Inagurada la rehabilitació del Mas Vilanova, nova seu del Centre de Normalització Lingüística
alde de Reus, Lluís M. Pérez, i la subdelegada del Govern, Teresa Pallarès, han inaugurat aquest dimarts 15 de juny la rehabilitació del Mas Vilanova, finançada a través del Fons Estatal d’Inversió Local. La inauguració de l’obra ha coincidit posteriorment amb la inauguració de la nova seu del Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus Miquel, que s’ha traslladat al mas gràcies a la cessió de l’immoble per part de l’Ajuntament. L’estrena de la nova seu ha comptat amb la presència del secretari de Política Lingüística i president del CNL, Bernat Joan; i la presidenta del consell del CNL de l’Àrea de Reus Miquel Ventura i regidora de Política Lingüística de Reus, Empar Pont.
L’Ajuntament de Reus dóna continuïtat a la seva política de recuperació dels masos històrics de la ciutat per destinar-los a ús públic, ja sigui a través de serveis propis o gestionats per altres institucions. A exemples com els masos Carandell, Miarnau, Iglesias, Juroca o dels Canonges, ara s’hi suma el Mas Vilanova, al passeig de Misericòrdia.
La rehabilitació integral del Mas Vilanova, que una vegada recuperat disposa d’una superfície de vora 750 m2, permet dotar d’un nou equipament l’entorn del passeig i donar resposta a una vella reivindicació dels veïns del barri. Amb accés des de el passeig de Misericòrdia o des de el carrer del Pare Manyanet, el Mas Vilanova és converteix en la nova seu del Centre de Normalització Lingüística, i té un espai reservat per a l’Associació de Veïns Mas Vilanova. El CNL de l’Àrea de Reus Miquel Ventura, creat l’any 1990 i amb seu a Reus, comprèn les comarques del Baix Camp i del Priorat, i fins ara tenia la seu principal al carrer de l’Amargura.
La inauguració de la nova seu del CNL s’ha fet coincidir amb l’acte de cloenda dels cursos de català i del programa «Voluntariat per la llengua», amb actuacions de diversos grups i degustació de plats d’arreu del món preparats per l’alumnat i les parelles lingüístiques.
Edifici amb valor patrimonial
El Mas Vilanova, forma part del Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic, Historicoartístic i Natural de Reus. És un edifici de propietat municipal amb valor patrimonial, qualificat com a equipament, però sense ús abans de la rehabilitació i la cessió al CNL. La construcció té cert valor arquitectònic i la seva presència manté la memòria històrica d’una de les masies importants de la ciutat d’altra època. La rehabilitació i ampliació de l’edifici ha consistit en una intervenció a fons, tant d’interiors com d’exteriors, per adaptar els seus espais al nou ús.
La rehabilitació ha mantingut intacte l’aspecte exterior i tots els seus elements, respectant al màxim la composició estructural i d’espais de l’interior. El Mas Vilanova disposa ara de 744m2. compta amb recepció/sala d’espera, 3 aules amb capacitat per a 30 persones, 1 aula d’informàtica (autoaprenentatge) amb capacitat per a 20 ordinadors, 1 sala de reunions, 1 sala per a tutories, 1 arxiu, quatre despatxos i una sala de professors (o quatre despatxos més per a professors), vestíbul d’accés, passadissos, serveis, neteja, escales, ascensor, serveis...
Les obres de rehabilitació les ha executades l’empresa Gulinves, per un import de 511.133 euros. L’obra, inclosa en el Fons Estatal d’Inversió Local, donarà feina a 27 persones, 20 de les quals provinents de l’atur.