Notes de premsa
Inauguració de l’exposició «1714: dibuixant el mite» a la Biblioteca Central de Reus
Aquest divendres, 11 d’abril (19:00 h), s’inaugura a la Biblioteca Central Xavier Amorós l’exposició «1714: dibuixant el mite», un muntatge itinerant presentat pel Servei de Biblioteques del Departament de Cultura, el Tricentenari i l’Ajuntament de Reus.
L’exposició posa en valor diferents materials artístics i alhora històrics: la recreació gràfica del setge de Barcelona durant la Guerra de Successió i la visualització de la catalanitat a través de dibuixos, caricatures, historietes i il·lustracions de diferents períodes històrics. Entre el material gràfic hi ha reproduccions d’obres d’artistes com Apel·les Mestres, Dionís Baixeras o Josep Lluís Pellicer, i també d’il·lustradors i ninotaires com Junceda, Cornet o Llaverias.
El discurs de l’exposició explica com la premsa il·lustrada que es va publicar durant el període de la Restauració va contribuir a gestar els mites del catalanisme, des de la figura heroica de Rafael de Casanova esculpida per Rossend Nobas, a la sàtira mordaç del rei Felip V que apareix a revistes satíriques com el «Cu-cut!», «La Tralla» o «L’Estevet». Al muntatge expositiu també es pot descobrir com el rastre gràfic del catalanisme també es pot resseguir a la premsa infantil, a revistes com «Patufet» o «La Mainada» i fins i tot a publicacions culturals com «D’Ací i d’Allà».
Opisso i Santsalvador
De fet, l’arribada de la Segona República va representar també una eclosió gràfica d’aquesta iconografia, amb dibuixos magistrals d’Opisso o David Santsalvador, tot un bagatge creatiu que quedà interromput amb l’esclat de la guerra civil espanyola i amagat durant la dictadura franquista.
L’exposició itinerant «1714: dibuixant el mite» està inclosa en els actes del Tricentenari impulsat per la Generalitat de Catalunya i aquesta itinerància s’inicia aquest divendres a la ciutat de Reus. A l’acte d’inauguració és previst que hi assisteixin l’aclalde, Carles Pellicer; el comissari del Tricentenari, Miquel Calçada; la cap del Servei de Biblioteques de la Generalitat, Carme Fenoll; el coordinador de l’exposició, Alfons López, i el responsable de continguts de la mostra, Jaume Capdevila.