Notes de premsa
Inauguració de l’exposició «Imatges de col·leció. Els arxius del Centre de Lectura»
ntre de la Imatge Mas Iglesias i el Centre de Lectura inauguren aquest dijous 18 de març l’exposició «Imatges de col·lecció. Els arxius del Centre de Lectura», amb una doble localització, tant al CIMIR com a l’ateneu.
L’exposició és una mostra d’imatges relacionades amb el Centre de Lectura i escollides pel seu valor documental, testimonial, històric o artístic . Les fotografies corresponen al període comprès entre el 1890, data de la imatge més antiga, i el 1959, any del centenari de la fundació de l’entitat.
A la mostra s’hi poden veure fotografies insòlites, com són les imatges d’antigues seus del Centre de Lectura (anteriors a 1921), les primeres sortides de la Secció Excursionista, la desapareguda exposició de crisantems, les fotografies originals premiades en els concursos de la primera dècada del segle XX, la inauguració de la seu del carrer Major, la diversitat temàtica de les exposicions a la sala Fortuny i les col·leccions de fotografies de fenòmens meteorològics.
La mostra té una doble localització. La seu del Centre de Lectura es vesteix amb imatges que reproduïdes en n diversos suports ( tela, paper, vinil i audiovisual), mostren les instal·lacions de l’entitat fins al 1959. A la seu del CIMIR, s’hi exposen els originals (vintage) i les reproduccions amb tècniques de l’època de les fotografies presentades als concursos convocats pel Centre de Lectura entre el 1902 i la dècada dels anys 30 .Com a complement, també s’hi poden trobar altres imatges originals de diferents espais i esdeveniments relacionats amb el Centre de Lectura i projeccions de films presentats als concursos de cinema amateur.
La fotografia sempre ha anat lligada a la vida del Centre de Lectura. N’han estat els principals impulsors la Secció d’Art unes vegades, d’altres la Secció Excursionista, la desapareguda Secció de Fotografia i Cinema o bé la Secció de Ciència i Tecnologia. A través de convocatòries de concursos de fotografia i de cinema amateur, de l’organització d’exposicions fotogràfiques ,de les campanyes per documentar els paisatges i monuments , de les projeccions de diapositives i dels cursos i tallers les diferents seccions han contribuït a la dinamització de la fotografia a la nostra ciutat .
Entre els socis del Centre de Lectura hi han figurat molts dels fotògrafs pioners i cineastes amateurs reusencs, que van arribar a la fotografia i al cinema a través de l’excursionisme, de l’art o de la tecnologia promoguda per les diferents seccions de l’entitat. Es feien fotografies per documentar actes socials, altres imatges eren pures descripcions de la realitat, de la qüotidianeitat del moment, i també dels espais i de les persones. Però els fotògrafs van adonar-se de les possibilitats expressives que els oferia aquesta tècnica i van començar a experimentar creant imatges amb una altra intenció : buscar la bellesa i l’expressivitat artística.