Notes de premsa
Inauguració de l'exposició «Joan Ferraté 1924-2003»
Dilluns 28 d’abril i encara dins els actes del cicle de Sant Jordi, la Biblioteca Central Xavier Amorós inaugura l’exposició «Joan Ferraté i Soler 1924-2003» que es podrà visitar fins el dia 17 de maig a la Sala Central i durant tot el mes de juny a la Biblioteca Pere Anguera.
Es tracta d’una exposició itinerant que enllaça amb el discurs expositiu de les novetats d’interès local que les Biblioteques Municipals preparen cada any. Forma part del programa commemoratiu del centenari del naixement de Joan Ferraté que va iniciar-se el setembre de l’any passat amb la projecció del documental «Dol no n’hi ha més enllà, ni desig entrmig» i amb la tertúlia entre Jordi Cornudella i Enric Sullà.
L’equip que ha fet l’exposició són Dibuix i Educació – Margarita Sancho i Francesc Miguel – han agafat com a punt de partida la declaració d’en Joan Ferraté “La saviesa és la finalitat de la meva vida”, i han iniciat una recerca intensa en la seva vida i obra, entrevistant les persones que el van conèixer, visitant el Fons Joan Ferraté a Girona i llegint els seus llibres. Ha estat un procés profundament enriquidor, perquè a través de la seva obra han fet un recorregut per la literatura universal guiat pels comentaris d’en Joan.
L’exposició mostra un home reclòs, complex i brillant, amb una obra crítica a l’alçada d’Umberto Eco, que enalteix la figura del lector i el seu paper central en la literatura. I una producció poètica pròpia, aparentment lleugera, però feta amb un gran ofici i ben divertida. En Joan deia: “Jo faig versos, però no sóc poeta”. La seva obra és pràcticament ignorada per les institucions i desconeguda fora dels cercles literaris més exclusius i moltes vegades s’hi arriba a través de les edicions que va fer de l’obra del seu germà Gabriel Ferrater.
L’exposició s’ha estucturat de manera que la persona que la visita decideixi si la seva obra li pot ser útil encara avui. L’ obra d’un home que mai no va oblidar les estones de lectura el Picarany, mirant els cargols.
L’exposició, produïda per les Biblioteques Municipals de Reus, ha comptat amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.