Notes de premsa
Inaugurada l'exposició "On són? 85 anys d'exhumacions de fosses comunes de la Guerra Civil a Catalunya" al Museu de Reus
L'alcaldessa de la ciutat, Sandra Guaita; el director general de Memòria Democràtica de la Generalitat de Catalunya, Alfons Aragoneses, i el regidor de Cultura i Política Lingüística, Daniel Recasens, han inaugurat aquest matí l'exposició itinerant "On són? 85 anys d'exhumacions de fosses comunes de la Guerra Civil a Catalunya", comissariada per la historiadora i professora Queralt Solé Barjau, que es podrà visitar al Museu de Reus del raval de Santa Anna fins al 13 de gener de 2024.
La inauguració, a la que hi ha assistit també la regidora de Bon Govern, Transparència i Participació, Montserrat Flores, i d'altres autoritats, s'ha fet després que, a les 10:00 h, s'ha descobert una placa en memòria a Cipriano Martos al Cementiri Municipal de Reus.
“On són?” Aquesta és la pregunta que es fan milers de persones respecte dels seus familiars morts durant la Guerra Civil espanyola. Assassinats a la rereguarda, afusellats per la dictadura franquista o, principalment, morts al front o en un hospital. De la majoria, mai no se n’ha conegut el lloc d’enterrament.
La mostra vol donar a conèixer a la ciutadania què està fent la Generalitat de Catalunya respecte a les fosses comunes i què ha fet amb anterioritat. S’hi destaquen també les exhumacions que va iniciar la Generalitat republicana durant la mateixa Guerra Civil. Així mateix, informa dels resultats d’aquestes actuacions i posa tres exemples de famílies que cerquen o han cercat i localitzat el seu familiar desaparegut durant la guerra.
Alhora, és un homenatge i un reconeixement a les persones que tenen familiars no localitzats. A l’exposició es pot veure com es fa la recerca d’un desaparegut, com s’exhuma una fossa comuna i què succeeix amb les restes que s’identifiquen i amb aquelles que no poden ser identificades. Consta de sis àmbits que tenen com a eix central les fosses comunes, els desapareguts i les famílies.
L’accés a l'exposició és gratuït de dimarts a dissabte, de 10:00 a 14:00 i de 17:00 a 20:00 hores.
Altres activitats
Vinculades a l’exposició s’han programat les següents activitats:
- Conferència «El cas de Cipriano Martos, una recerca arqueològica i antropològica». A càrrec de Francesc Florensa Puchol, arqueòleg i de la Dra. Núria Armentano, antropòloga. Es farà el dia 13 de desembre, a les 18:00 h, al Museu d'Arqueologia Salvador Vilaseca, raval Santa Anna, 59. L'accés serà gratuït i lliure fins a completar l'aforament.
- Ruta històrica sobre els espais vinculats a la figura de Cipriano Martos al municipi de Reus. Es farà el dia 16 de desembre i el dia 13 de gener de 2024, a les 11:00 h. L'inici de la ruta serà a la plaça Abat Oliva, i el final, al Museu d'Arqueologia Salvador Vilaseca. Recorregut total, 2.20 km. L'activitat és gratuïta amb reserva prèvia a https://www.museudereus.cat/ i al Museu d’Arqueologia Salvador Vilaseca.