Notes de premsa
Incorporacions ciutadanes al Pla d’Acció del Pla Estratègic i Agenda 21 «Reus Demà»
cina Tècnica del Pla Estratègic i Agenda 21 Reus Demà presenta aquest dimarts 30 de novembre al Mas Miarnau les propostes de la ciutadania al Pla d’Acció, el document que inclou més de 200 línies d’acció per ajudar al desenvolupament de Reus mitjançant el coneixement, l’economia, l’urbanisme, les infrastructures, la cultura o l’educació entre molts altres camps. La sessió servirà per validar quines d’aquestes accions s’integren al document d’acció definitiu. La convocatòria tanca les sessions participatives del Reus Demà, el segon pla estratègic impulsat a la ciutat en col·laboració amb la Universitat Rovira i Virgili, la Cambra de Comerç de Reus i l’empresa Ceres així com diverses institucions i agents socioeconòmics de la ciutat.
El Pla d’Acció del Pla Estratègic inclou 250 accions, de les quals 86 (el 34,4%) són originàries de l’equip redactor presentades en l’esborrany del pla. 127 (50,80%) han estat modificades pels participants en els diferents tallers i 37 (14,80%) són noves incorporacions que la ciutadania ha fet al document. Finalment, la ciutadania ha eliminat 33 de les accions proposades en l’esborrany.
El conjunt d’accions s’agrupa en 34 línies estratègiques, les quals responen als cinc eixos següents:
Ciutat de la cultura i l’esport
La cultura i el turisme tenen un paper destacat en el Pla d’Acció del nou pla estratègic com a activitats dinamitzadores de l’economia local. La ciutadania que s’ha implicat en els tallers de participació ha coincidit amb els redactors del document en la necessitat de realitzar un pla de projecció exterior de les manifestacions culturals de la ciutat, fer un estudi de branding turístic lligat al patrimoni modernista i Gaudí i potenciar els espais d’art com a Cal Massó. Tot això per atreure més visitants i que aquests allarguin la seva estada a la ciutat gràcies, d’una banda, a paquets integrats entre Reus, la Costa Daurada i municipis de l’interior, i, per un altre, a la combinació de diferents allotjaments (hotels amb encant, albergs o bed and breakfast) que donin cabuda a perfils diversos de turistes.
També s’apunta la necessitat d’incloure en la marca de ciutat els nous elements transformadors de Reus com el Tecnoparc, el nou hospital, la universitat i els diferents festivals culturals.
Ciutat del coneixement i d’una economia diversificada
El document elaborat per la URV reconeix que el punt de partida referent a l’eix econòmic és significativament bo. Així i tot, les accions apunten cap a un major impuls del Tecnoparc per a l’atracció de treballadors, investigadors i empreses de valor afegit. Però a més, suggereix la identificació d’algun altre sector en el qual poder especialitzar-se i en el qual el territori ja tingui experiència prèvia per fomentar així la diversificació de l’economia. Pensant en la tipologia d’empreses més habitual a la ciutat, petites i mitjanes, el document proposa la promoció de mecanismes de capital-risc ja existents, així com impulsar un sistema de microcrèdits que permeti l’aparició d’emprenedors i petits empresaris. Tot això, sense oblidar el paper que les empreses municipals té en el desenvolupament de la ciutat, com a instrument al servei del territori.
Ciutat oberta al món i compromesa amb el territori
La redacció i aprovació del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) i del Pla de Mobilitat haurà de concretar accions encaminades a una ordenació territorial que preservi el patrimoni i el paisatge, i que prevegi un creixement compacte i una mobilitat ordenada, segons es desprèn de les accions proposades en els tallers de participació. Així mateix, es veu cabdal l’impuls dels serveis socials i sanitaris, l’accés l’habitatge, la integració social i la participació.
Ciutat integradora i al servei de les persones
En aquest sentit, destaca, fruit dels tallers participatius, la proposta d’adequar els serveis a la gent gran segons el seu creixement, consolidar el model de gestió propi dels serveis sanitaris de la ciutat i impulsar les noves tecnologies en aquest sector, convertir la ciutat en un model lingüístic per a la integració de la immigració, realitzar operacions de rehabilitació d’habitatges i habilitar espais. En matèria educativa, també inclòs en aquest mateix eix, es proposa promoure l’aprenentatge d’una tercera llengua i de les TIC i especialitzar els centres de secundària en determinades línies d’ensenyament.
Ciutat equilibrada i respectuosa amb el medi
Reus Demà unifica en un únic document el pla estratègic i l’Agenda 21, per la qual cosa recull accions encaminades a millorar li gestió dels residus, l’estalvi energètic i d’aigua, l’augment de les energies renovables i la reducció de la contaminació atmosfèrica (emissions, sorolls i enllumenat).
Es tracten d’accions en els àmbits socials, culturals, educatius, sanitaris, mediambientals,… que han de redundar en l’objectiu final d’aquest pla estratègic, que no és un altre que millorar la vida dels ciutadans de Reus. Durant el procés de participació, també s’ha suscitat el debat territorial, que el document final recull en forma de propostes. Així, es proposa obrir el debat per a la creació d’un àrea metropolitana i crear un organisme de planejament i gestió de polítiques urbanes i territorials a nivell supramunicipal.