Notes de premsa

Informació, captures, rapinyaires, sons i pinso anticonceptiu, mètodes utilitzats per controlar el nombre de coloms

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dilluns, 3/07/2017
Foto control coloms amb rapinyaires
Foto control coloms amb sons de rapinyaires

L’Ajuntament de Reus fa balanç dels primers mesos de 2017 del servei de control i prevenció de la població d’aus salvatges urbanes de la ciutat, que gestiona la regidoria de Medi Ambient i Ocupació, i que té com a objectiu principal el control del nombre de coloms de la ciutat on aquests animals poden ocasionar problemes. Les principals línies d’actuació del servei són la identificació i quantificació de la problemàtica de les aus a la ciutat; les accions de control, captura i eliminació d’individus; les actuacions per limitar els llocs de repòs i nidificació; i les actuacions adreçades als alimentadors i a les fonts d’alimentació.

Daniel Rubio, regidor de Medi Ambent i Ocupació, afirma que «des del Govern de Reus som conscients de les molèsties que els coloms i altres aus salvatges causen a la ciutadania; per aquest motiu implementem tota mena de mètodes, des de la caputura a la pedagogia, per tal de tenir-ne controlades les colònies».

Fins a l’1 de juny, el servei ha capturat unes 3.000 aus, més de 2.000 de les quals mitjançant gàbies trampa, i més de 900 mitjançant xarxades a peu de carrer en 25 punts de la ciutat. A la ciutat hi ha distribuïdes 12 gàbies de captura distribuïdes en els punts on s'ha detectat una major afectació de coloms, i una gàbia remolc que es pot traslladar segons necessitats.

Durant aquests primers mesos de 2017 també s’han retirat una vintena de nius en arbres en zones d’especial concentració d’ocells, com els passejos. I s’han portar a terme accions puntuals sistemes sonors antiestornells i treballs de foragitament amb falconeria, en espais com els passejos i la plaça de la Llibertat.

Com a novetat, el mes de gener es va fer a la zona de La Plama una prova pilot amb un dispensador d'alimentació amb pinso anticonceptiu.

En relació a la ciutadania, s'han dut a terme una vintena d’inspeccions relacionades amb coloms, per tal de donar suport i assessorament tècnic sobre com controlar i prevenir la sobrepoblació d’aus salvatges. Igualment, s´han identificat una quinzena d’alimentadors actius, que amb la seva activitat incideixen en la proliferació de colònies d’ocells. Aquesta pràctica està prohibida a Reus amb l'Ordenança de tinença d'animals, que en el seu article 5.6 diu: “Queda prohibit alimentar qualsevol tipus d'animal a la via pública”.

Finalment, la regidoria de Medi Ambient i Ocupació s'està elaborant una campanya destinada a bars i restaurants que disposin de terrassa, per tal de sensibilitzar a la ciutadania i evitar l’alimentació de les aus. Amb aquest objectiu es lliurarà material gràfic i es col·locaran enganxines en les taules.

Foto control coloms amb rapinyaires
Foto control coloms amb sons de rapinyaires

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.