Notes de premsa

Inici de la preinscripció escolar per al curs 2011-2012

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dimarts, 8/02/2011

ríode de preinscripció escolar per al curs 2011-2012 s’obre entre els dies 14 i 25 de febrer per a l’educació infantil, l’educació primària i l’educació secundària obligatòria.

Dates de preincripció
Les dates de preinscripció del curs 2011-2012 són les següents:

- Del 14 al 25 de febrer de 2011, ambdós inclosos: Educació infantil, educació primària i educació secundària obligatòria.

- Del 2 al 13 de maig de 2011, ambdós inclosos: Llars d’infants.

- Del 9 al 20 de maig de 2011, ambdós inclosos: Batxillerat, cicles formatius de grau mitjà i cicles artístics.

- Del 23 de maig al 3 de juny de 2011, ambdós inclosos: Cicles formatius de grau superior.

Criteris i barems
Pel que fa a criteris de puntuació, es manté com a criteri general el fet que l’alumne tingui germans escolaritzats al centre (40 punts). Segons l’estudi realitzat per l’Ajuntament, el 45% dels alumnes que iniciaran l’escolarització infantil i primària tenen germans ja escolaritzats.

La proximitat de l’escola al domicili atorga 30 punts. En aquest sentit, el sistema de zonificació per a infantil i primària basat en les àrees escolars de proximitat seguirà vigent. Un sistema que garanteix que totes les famílies tinguin en la seva Àrea Escolar de Proximitat un mínim de tres centres públics i un de concertat. L’aplicatiu perquè les famílies puguin consultar la seva Àrea Escolar de Proximitat personalitzada està disponible durant el procés de preinscripció a través del web www.reus.cat/educacio.

Altres criteris a tenir en compte són:
- Que el pare, mare o tutor/a treballi al centre educatiu que es demana en primera opció: 40 punts.
- La renda familiar: si el pare o la mare o tutor són beneficiaris de l’ajut de renda mínima d’inserció o acrediten recursos totals per càpita inferiors a la tercera part d’aquesta: 10 punts.
- Discapacitat en l’alumne/a, el pare, la mare o germans: 10 punts.

Els criteris complementaris que es deriven de la normativa per al procés de preinscripció 2011-2012 del Departament d’Educació són: formar part de família nombrosa o monoparental (15 punts); malaltia crònica de l’alumne o alumna que afecti al seu sistema digestiu, endocrí o metabòlic, inclosos els celíacs (10 punts). Si el pare, la mare, el tutor o la tutora o un germà o una germana de l’alumne o l’alumna han estat escolaritzats en ensenyaments declarats actualment gratuïts i universals en el centre per al qual es presenta la sol·licitud (5 punts).

Per resoldre els empats s’aplica el número de sorteig que es farà el 15 de març de 2011.

Documentació per acreditar la proximitat al domicili
L’any 2008, per primera vegada, i per acord dels centres educatius de la ciutat, i a proposta de la comissió de primària, es va demanar una documentació més extensa per acreditar el domicili familiar habitual amb dret a 30 punts. Enguany es mantenen els mateixos criteris. Cal presentar:

- Original i fotocòpia del DNI de la persona sol·licitant o de la targeta de residència on consta el NIE en el cas de persones estrangeres.

- Certificat o volant d’empadronament del domicili de referència.

- Rebut de l’IBI o contracte d’arrendament del domicili de referència a nom de la persona sol·licitant.

- Rebut de subministrament (aigua, gas o llum) del domicili de referència a nom de la persona sol·licitant.

- Declaració jurada sobre les dades del domicili familiar habitual.

Educació infantil i primària
El període de preinscripció per a l’educació infantil i primària s’obre amb 1.350 places a P3 (el curs passat van ser les mateixes) que s’agrupen en 54 grups.

Zonificació per a infantil i primària
Des del curs 2008-2009, cada domicili té una àrea escolar personalitzada que serveix per calcular el criteri de proximitat en l’educació infantil i primària. Aquesta àrea es calcula de manera que tothom pugui escollir entre un mínim de tres centres públics i un de concertat i són, en tots els casos, els que queden més pròxims al domicili. Aquest aplicatiu s’ha millorat amb informació complementària que ajudarà les famílies a conèixer millor els centres educatius, com ara fotografies dels enllaços a la seva pàgina web i a la de les AMPA.

Cada família pot consultar la seva àrea escolar de proximitat, amb els centres corresponents, al web www.reus.cat/educacio o bé informant-se’n a l’OME. Entre aquesta informació, les famílies poden conèixer el número de places vacants que hi ha a cada centre un cop s’han descomptat els germans dels alumnes que ja hi estan escolaritzats.

Un any més, la regidoria d’Educació ha enviat cartes personalitzades a les famílies amb documentació que inclou una carta de la regidora, el certificat d’empadronament, el calendari de jornades de portes obertes que fan els centres educatius i les guies de centres.

Educació secundària
El període de preinscripció escolar s’inicia amb una oferta de 1.230 places al primer curs de l’educació secundària obligatòria

Zonificació a secundària
Com a criteri específic es fixa el fet que, per cursar ensenyaments en el primer curs d’educació secundària obligatòria, tingui preferència l’alumnat que procedeixi de centres de primària que hi són adscrits. Cal dir que aquest curs l’adscripció dels centres de primària no ha experimentat cap modificació respecte del curs passat. Pel que fa al sistema de zonificació per a l’etapa de secundària, s’estableixen els mecanismes següents:

- L’adscripció: El criteri d’adscripció és preferent i l’Administració educativa assegura que tots els alumnes de les escoles adscrites tenen plaça a l’institut o als dos instituts als quals estan adscrits.

- La proximitat: El criteri de proximitat dóna punts per ordenar les_sol·licituds adscrites en el supòsit que no puguin ser ateses totes per un determinat institut. Quan l’escola té dos instituts adscrits, la puntuació per proximitat es concedeixen a l’institut adscrit més proper al domicili de l’alumne/a.

Si se sol·licita un institut no adscrit a l’escola, la puntuació per proximitat es concedeix a l’institut més proper al domicili. En aquest cas, s’atendrà la sol·licitud un cop resoltes les sol·licituds adscrites, atès que tenen prioritat.

Les famílies podran consultar l’adscripció per proximitat, amb els centres que li pertoquen, a través de l’aplicatiu corresponent del web www.reus.cat/educacio o a través de l’OME. L’OME, per la seva part, ha enviat una carta personalitzada a les famílies perquè tinguin tota la informació sobre la zonificació de secundària que els correspon.

L’Oficina Municipal d’Escolarització
L’OME és l’instrument de col·laboració entre l’Ajuntament i el Departament d’Educació en el procés d’escolarització de l’alumnat als centres docents finançats amb fons públics. Ofereix atenció personal i individualitzada; informació i assessorament sobre el procés de preinscripció i matrícula de les llars d’infants, educació infantil, primària i ESO; gestió de la preinscripció de les llars d’infants; informació i assessorament en la tramitació de la sol·licitud de plaça escolar; informació sobre la zonificació escolar i adscripcions de les escoles als instituts; informació sobre els nous equipaments educatius; informació sobre l’oferta educativa; i gestió amb el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya de l’escolarització al llarg del curs.

L’OME es troba al carrer de Rosselló 2-8, entre la plaça del Baluard i la plaça del Teatre. Per contactar-hi també es pot fer per telèfon, al número 010 per trucar des de Reus o al 977 010 046 per trucar des de fora; per correu electrònic, a l’adreça [email protected], o per internet, des de www.reus.cat/educacio. Es recomana demanar cita prèvia a l’OME.

Durant el període de preinscripció l’Oficina Municipal d’Escolarització reforça l’atenció al públic amb horaris de matí i tarda. L’horari és de dilluns a divendres de 9 a 13 h i també, de febrer a maig, les tardes de dilluns i dimecres de 15,30 a 18 h.

www.reus.cat/educacio
En aquesta adreça d’Internet es pot consultar la normativa aplicable al procés de preinscripció i matriculació (entre la qual, barems i terminis).

Les famílies amb infants que han de cursar l’educació infantil i primària, també hi trobaran un aplicatiu que calcula l’àrea escolar de proximitat, personalitzada d’acord amb l’illa de cases on es troba ubicat el domicili. També s’hi pot trobar l’aplicatiu per consultar la zonificació corresponent a secundària i tota la informació sobre els centres educatius de la ciutat.

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.