Notes de premsa
Intens cap de setmana d'activitats culturals en el marc de Reus Capital de la Cultura Catalana
Des d'aquest divendres i fins diumenge es preveuen diferents activitats culturals en el marc de la programació de Reus Capital de la Cultura Catalana. Aquest divendres a les 21:30 h a l'església Prioral de Sant Pere es representa l'espectacle “Misericòrdia: de Reus al Cel”, a càrrec de l'Orfeó Reusenc. Dissabte arriba el “Rumba Reus”, primer Festival de Rumba Catalana, al parc de Mas Iglesias (19:00 h) i també a Cal Massó la sessió “Jam de la Tardor”, a càrrec del col·lectiu Terrabastall Poètic (20:00 h). Els dos dies (16 i 17 de setembre) es porta a terme la tercera edició del cicle “Reus Ocult”, amb visites comentades a una dotzena d'espais patrimonials de la ciutat i també els dos dies es realitza el cicle “Música als Barris” amb la Banda Simfònica de Reus.
"Misericòrdia: de Reus al Cel" explica la llegenda de l’Aparició de la Mare de Déu de Misericòrdia a la pastoreta Isabel Basora. Tot plegat durant una epidèmia de pesta a la ciutat de Reus que, segons narra la història, va cessar gràcies a la intervenció divina de la Verge. A més, també hi apareixen nous personatges fins ara desconeguts en noves trames secundàries.
L'espectacle ha estat creat i dirigit per Albert Bermúdez i amb la direcció musical del mestre Albert Galcerà, qui també és el compositor de la banda sonora. L’obra inclou la participació de més de 100 persones, entre actors, cantaires, músics, dansaires, assistents i tècnics.
Rumba Reus
El “Rumba Reus. I Festival de Rumba Catalana” serà presentat pel conegut cantant de boleros Moncho i es podrà gaudir dels concerts dels grups “Ai, ai, ai”, Miliu Calabuch i Arrels de Gràcia.
El festival és una proposta de l'Associació El Triangle, encapçalada per Israel Batista i inclou la col·laboració de Carles Pitarch, de la productora Juandesafinado Produccions.
L'objectiu del festival és donar a conèixer i fer gaudir els reusencs de la bellesa de la Rumba Catalana, coneguda internacionalment gràcies sobretot al cantant ja desaparegut Peret.
Aquesta serà la primera edició del festival, que té vocació d'esdevenir un referent d'aquest estil musical a la ciutat de Reus i al conjunt del país. El cartell d'aquesta primera edició l'integren els artistes següents:
- Arrels de Gràcia. Destaca la figura de Jonathan Giménez. Aquest grup lidera la nova generació rumbera. Fills de membres d'Estrelles de Gràcia (conjunt predilecte de Gato Pérez) recullen l'herència de la plaça del Raspall, epicentre gitano gracienc.
- Miliu Calabuch. El seu tiet, Peret, poc abans de morir, va dir en una entrevista que, si tenia un hereu musical, aquest era ell. Valedor del gènere en les seves formes més genuïnes.
- Ai, ai ai. Després de la mort de Gato Pérez, el 18 d'Octubre de 1990, dos dels seus músics, Rafalito Salazar i Pep Lladó, van crear el grup “Ai, ai, ai” per mantenir viva la flama rumbera i incorporar de manera estable la llengua catalana en l'imaginari líric del gènere. Ara, 25 anys després, el grup prepara un disc d'aniversari.
- Moncho. El seu nom real és Ramon Calabuch Batista. Des de nen va mostrar la seva inclinació cap a la cançó romàntica i somniava amb ser cantant. Prové de família de gitanos catalans, que cantaven flamenc o rumbetes catalanes, sorprenia per cantar temes romàntics i específicament boleros, fet que la seva família no entenia gaire. Moncho ha passejat el bolero per Estats Units i Llatinoamèrica i és considerat amb Lucho Gatica i Olga Guillot un dels grans del bolero.
Cicle Música als Barris
Aquesta proposta de la Capital de la Cultura Catalana 2017 inclou tres concerts de la Banda Simfònica de Reus als barris de Mas Vilanova, Horts d'en Simó i Fortuny. La banda dirigida per Joan Ramon Reverté fou creada el 2007 amb l'esperit de ser un punt de trobada en què alumnes i exalumnes del Conservatori de la ciutat i músics d'altres entitats i poblacions veïnes mostressin la seva destresa amb els diferents instruments de la banda. El seu és un repertori molt divers i en aquesta ocasiió oferiran bandes sonores de pel·lícules. Aquests seran els seus primers concerts després d'assolir el tercer lloc en la seva categoria en el concurs mundial WMC 2017, realitzat a terres holandeses (Kerkrade) el passat mes de juliol. Els concerts previstos en aquest cicle són els següents:
- 15 de setembre, 20:00 h. Carrer de l'Àliga de Reus (Mas Vilanova)
- 16 de setembre, 19:00 h. Plaça de la Sardana (Horts de Simó)
- 22 de setembre, 20:00 h. Plaça de Gabriel Ferrater (barri Fortuny)
“Reus Ocult”
Aquest cicle és organitzat per l'entitat Espais Ocults, que ofereix les visites guiades de manera gratuïta els dies 16 i 17 de 10:00 a 13:30 h i de 16:00 a 19:30 h.
El conjunt de la programació i horaris concrets, així com els espais que es poden visitar, es poden trobar al web d'Espais Ocults, on també s'informa d'aquelles activitats que requereixen inscripció prèvia. Els espais patrimonials que s'obriran al públic aquest cap de setmana (consulteu horaris) són els següents:
- Institut Pere Mata
- El Molí de la Vila
- Barri Gaudí
- Xalet Serra
- Casa Gasull
- Estació Enològica
- Església Prioral de Sant Pere
- Parròquia de Sant Bernat Calbó
- Biblioteca Pere Anguera
- Institut Roseta Mauri
- Bòbila Sugranyes
- Mas Tallapedra
Jam de la Tardor a Cal Massó
Sessió organitzada pel col·lectiu Terrabastall Poètic que arriba aquest dissabte 16 de setembre a les 20:00 h a Cal Massó (carrer de Pròsper de Bofarull, 7). Presentada per Joana Garcia, inclou la participació de Rosina Ballester, Glòria Coll, Àngels Moreno i Isabel Ortega.
L'app de Misericòrdia 2017, a punt
L’app de Misericòrdia 2017 està disponible des d’aquest divendres a través de l’aplicació de ciutat Reus City, de l’Ajuntament de Reus.
L'eina ofereix la programació, les informacions de darrera hora, accés a xarxes socials, la previsió meteorològica, l’oferta de restaurants, els aparcaments i els principals serveis de ciutat. Tot plegat, amb utilitats adicionals vinculades al geoposicioament dels usuaris.
Una altra funcionalitat és la que permet saber on són els elements del seguici. El botó ‘Seguici, on ets’ ubica al mapa els principals elements festius mentre fan les seves actuacions o situa el principi o el final d'una cercavila mentre està avançant en el seu recorregut. La geolocalització s’activa quan comença la cercavila. Aquesta opció és especialment interessant en aquelles sortides que no tenen un itinerari prefixat com la del Seguici festiu de Reus i altres elements del dia 24 de setembre.
Des de la seva creació, l’app Reus City ha ofert als seus usuaris aplicacions específiques vinculades a les principals activitats culturals i de promoció com han estat les festes majors, el festival Trapezi o la campanya de Nadal.