Notes de premsa
Inversions en la millora de les infraestructures d’abastament d’aigua i sanejament
up d’empreses municipals responsables del Cicle Integral de l’Aigua té en marxa un paquet d’obres per desenvolupament i millora de les infraestructures d’abastament d’aigua i sanejament a la ciutat amb un pressupost total de més d’11,3 milions d’euros. D’aquesta xifra, la gran majoria, 9,1 milions, s’inverteix aquest 2009 i amb aquesta quantitat es dobla amb escreix la inversió mitjana dels últims cinc anys, que se situava en els 4 milions d’euros.
La inversió total prevista, si a més es tenen en compte totes aquelles actuacions que estan en fase de projecte amb les inversions encara no iniciades, és de 32,9 milions d’euros.
Totes aquestes actuacions tenen per objectiu fer un nou pas endavant en el camí d’actuacions relacionades amb el Cicle Integral de l’Aigua (abastament i sanejament) que impulsa Aigües de Reus. La societat també fa una aposta ferma per la implantació i l’ús d’energies renovables.
Les dues actuacions ja començades i amb major volum d’inversió són l’ampliació de l’Estació de Tractament d’Aigua Potable (ETAP) (situada al costat de l’IPere Mata), amb un pressupost de 3,2 milions d’euros, i la construcció d’un dipòsit intermig d’aigua potable de 10.000 m3 a la zona de la partida Monterols pressupostat en 2 milions d’euros.
I entre les grans actuacions previstes, amb projecte realitzat, destaca l’ampliació de l’actual Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR), que permetrà tractar fins a 35.000 m3 d’aigua al dia i millorar la qualitat de l’aigua tractada i la seva reutilització. L’actuació supera els 8 milions d’euros.
Amb 6,6 milions d’euros de pressupost, també és previst tirar endavant el projecte de col·lectors per recollir les aigües residuals generades i millorar el sanejament al voltant de l’autovia de Bellisens.
Però a aquestes grans infraestructures, s’ha de sumar prop d’una vintena més d’actuacions de diferent abast: un paquet d’obres que inclou la renovació de la xarxa d’abastament o sanejament a 22 carrers de la ciutat, la creació de les infraestructures que donaran servei al Tecnoparc, o la instal·lació d’un centre de producció d’energia solar fotovoltaica, amb capacitat per produir fins a 65.000 kwh anuals, entre d’altres.
1. Actuacions per a la millora de la xarxa
a) Infraestructures bàsiques relatives al Cicle Integral de l’Aigua:
· Ampliació de la capacitat de l’Estació de Tractament d’Aigua Potable.
L’objectiu de l’ampliació de l’Estació de Tractament d’Aigua Potable (on es tracta l’aigua procedent dels pous i minats propis així com la provinent del pantà de Riudecanyes) consisteix, d’una banda, en l’ampliació de la capacitat actual de 10.000 m3/dia a 30.000 m3/dia per fer front als increments de consum del municipi així com per poder subministrar de forma puntual, d’aigües de la pròpia conca, el total del consum de Reus en cas de necessitat.
Per altra banda, es tracta d’implementar nous processos de tractament i millora dels actualment existents per aconseguir una major qualitat de l’aigua, processos d’entre els quals cal destacar una nova etapa amb filtres de carbó actiu.
A banda de poder resoldre problemes puntuals d’abastament de Reus en cas de fallida de les fonts d’abastaments externes (Ebre), l’augment de la capacitat de tractament pot fer que aquesta Planta contribueixi de forma molt important en la gestió dels recursos hídrics del territori. Això és possible pel fet que Reus manté una població més o menys estable durant tot l’any, cosa que permet, en condicions normals, una certa previsió en el repartiment del recursos. També cal tenir en compte que la ciutat disposa en l’actualitat de fonts de subministrament diversificades, com son el Consorci d’Aigües de Tarragona, el pantà de Riudecanyes-Siurana i els minats i pous propis. Tot això fa que Reus disposi d’un marc que ofereix la possibilitat de gestionar de forma òptima aquests fonts d’abastament per tal de garantir els subministrament de la ciutat i disposar, a la vegada de un remanent de recursos per a situacions en que es consideri necessari tant per Reus com per el seu entorn
Pressupost: 3.212.405 euros. En execució.
Finalització març de 2010.
· Construcció d’un nou dipòsit intermig d’aigua potable de 10.000 metres cúbics.
El nou dipòsit, que permetrà augmentar en la capacitat de reserva de la ciutat, s’està construint en una zona d’equipaments al costat de la línea ferroviària entre Barcelona i Flix, a la mateixa cota topogràfica que els actuals dipòsits de l’Institut Pere Mata, permetent el rebombament cap al dipòsit existent de la Barraqueta (que alimenta per gravetat a la part alta de la ciutat: Polígons Industrials Agro Reus, Mas de les Ànimes i Mas Batlle) així com la injecció directa a la xarxa de transport existent de la carretera Alcolea, mitjançant l’execució d’un nou creuament sota la línea ferroviària.
Per alimentar aquest dipòsit es disposarà d’una connexió directa del Consorci d’Aigües de Tarragona per la qual cosa es construirà un nou punt de subministrament des d’aquesta xarxa regional.
Ambdues actuacions estan finançades en un 85 % per fons de cohesió Europeus i la resta pel Pla d’Inversions d’Aigües de Reus.
Pressupost: 2.007.120 euros. En execució.
Finalització març de 2010.
· Projecte d’ampliació de l’Estació Depuradora de Reus amb un ou cicle de nitrificació-desnitrificació.
Aquesta actuació consisteix en l’ampliació de la capacitat de l’EDAR fins a 35.000 metres cúbics dia i suposarà una important millora en el procés de disminució de nutrients (nitrats i fosfats) i es podrà ampliar la reutilització d’aigües per a regs, per a ús agrícola i també per a la seva possible utilització en torres de refrigeració de les indústries químiques.
El projecte està redactat i pendent de finançament per part de l’ACA. Pressupost: 8.086.504 euros.
b) Actuacions relacionades amb diverses obres de millora de carrers.
En coordinació amb les actuacions que l’Àrea d’Urbanisme i Via Pública de l’Ajuntament de Reus executa per tal de millorar els carrers de la ciutat, Aigües de Reus procedirà a renovar les xarxes d’abastament i sanejament de 22 carrers.
El finançament d’aquestes obres va a càrrec íntegre del Pla d’Inversions Anual d’Aigües de Reus.
c) Obres incloses dins el Pla Director de Sanejament de la ciutat de Reus
El Pla Director de Sanejament, preveu entre altres, dins dels seu objectius una millora de la qualitat de les aigües abocades al medi així com una millor gestió hidràulica de la xarxa. Del conjunt d’actuacions previstes, en l’actualitat s’estan desenvolupant les següents:
· Construcció d’un dipòsit Anti-DSU a la zona el Camí dels Morts (inclòs dins del Pla d’Inversions d’Aigües de Reus)
· Construcció d’un col·lector-sobreixidor a l’Avda Pere el Ceremoniós (inclòs conveni amb Ajuntament de Reus)
· Construcció d’un col·lector en alta per la millora del sistema de Sanejament de Reus, Castellvell i Almoster (inclòs conveni col·laboració promoció obres hidràuliques amb l’ACA)
· Redacció del projecte constructiu per un dipòsit de laminació i anti-DSU a capçalera de l’EDAR de Reus (inclòs conveni col·laboració promoció obres hidràuliques amb l’ACA)
d) Projectes relacionats amb serveis afectats d’abastament per obres externes a Aigües de Reus.
En algunes actuacions/reformes de vials o noves infraestructures poden quedar afectats serveis de la companyia. Donat que hi ha abonats en servei cal que aquestes actuacions les realitzi Aigües de Reus, amb càrrec a l’afecció. En aquests moments s’estan realitzant:
· Modificació instal·lacions pous Bellisens i reilmpulsió a Reus per nou viaducte Línea Alta Velocitat.
· Modificació Canonada transport zona Aeroport de Reus per nou terraplè plataforma Línea Alta Velocitat.
e) Col.laboració amb urbanitzacions privades i/o públiques.
En la nova àrea nomenada Tecnoparc es va preveure per al reg la utilització d’aigües de Mines i comunitats de regants. A banda havia de disposar un bombament d’aigües residuals propi i un nou dipòsit de recollida de les aigües del primer rentat de pluja. Totes les instal.lacions s’han integrat i incorporat en una nova zona de serveis.
· Construcció zona d’equipaments a l’àrea A-12 per a donar servei al Tecnoparc ( Sector A-12, “La Roureda” i H-11).
El finançament va a càrrec dels promotors sector A-12, H-11 i d’Aigües de Reus amb subvenció de l’Agència Catalana de l’Aigua (recuperació Mina Gilet))
f) Millora del sanejament de la zona de Bellisens.
Per tal de resoldre la històrica mancança de sanejament de la zona de la crta de Bellisens així com integrar polígons com l’H-6, l’H-12 i Molins de Vent es va plantejar un projecte de recollida de les aigües residuals generades, per a poder-les tractar.
Redacció del projecte constructiu per al tractament de les aigües residuals del polígons de Bellisens i sector molins de vent cap a l’EDAR de Reus. El finançament el projecte va ser a càrrec de l’ACA. El finançament de l’actuació està pendent de definició amb els organismes afectats.
g) Actuacions pla de reposicions i millores EDAR de Reus
L’EDAR de Reus està en constant procés de revisió de les seves instal.lacions fruit del continu procés de millora i adaptació de les noves tecnologies i normatives vigents. Actualment s’estan duent a terme:
· Construcció d’un sistema de dipòsits de descàrrega de cisternes a l’EDAR (inclòs conveni col·laboració promoció obres hidràuliques amb l’ACA).
· Substitució dels Intercanviadors de temperatura del procés de digestió de fangs de l’EDAR. (Finançament de les dues actuacions a càrrec de l’ACA, inclòs dins del Pla de Reposicions i Millores Sistema Sanejament de Reus)
2) L’aposta ferma en l’aportació que, des d’Aigües de Reus (i altres), es pot portar a terme en la implantació i ús d’energies renovables.
a) Adequació del Centre de Transformació Elèctrica de mitja tensió per a la connexió amb la Planta de Cogeneració de l’Estació Depuradora d’Aigües de Reus.
Un cop realitzada l’obra es podrà procedir a la venda d’energia elèctrica a partir dels biogàs produït en la digestió dels fangs.
Cost: 207.578 euros, finançats per l’Agència Catalana de l’Aigua.
Adjudicat a l’empresa Cobra. A realitzar el proper mes d’octubre.
b) Instal·lació de centres de producció d’energia solar fotovoltaica amb seguidors solars al dipòsit de La Barraqueta i al dipòsit Intermig.
Una iniciativa que un cop estigui construïda, tindrà una producció anual estimada d’entre 48.000 i 65.000 quilowats (equivalent al consum d’unes 35 famílies). La tecnologia utilitzada serà la dels seguidors solars azimutals, la qual cosa suposa un rendiment superior al 30% al de les instal·lacions fixes.