Notes de premsa
Jornada d'avaluació dels millors vermuts presentats als Premis Vinari
L'Estació Enològica acull aquest divendres al matí la jornada d'avaluació dels millors vermuts dels Premis Vinari que, un any més, tindran premi. La regidora de Projecció de Ciutat, Noemí Llauradó, ha donat la benvinguda a la ciutat la vintena de someliers que analitzen els vermuts i els ha acompanyat en la seva estada.
Fa deu anys que va néixer la iniciativa de dedicar un concurs únicament als vermuts fets a Catalunya. Fer-los competir amb l’objectiu de reforçar la qualitat i promocionar-los, cantar-la als quatre vents. Naixien aleshores els Premis Vinari dels vermuts com a certamen independent i complementari d’aquell de vins que s’estrenava l’any 2013 per a prestigiar la producció vinícola de les diferents regions del territori català.
Enguany, els Vinari de vermuts fan deu anys. Deu edicions molt enriquidores i plenes de sorpreses, any rere any. Catalunya no té tan sols una profunda tradició de sortir a fer el vermut, sinó que també la té en produir-ne, i com a resultat, ens trobem davant productes de gran qualitat que cada cop més fan forat a les prestatgeries dels bars i restaurants, o que fins i tot esdevenen el motiu principal d’atracció pel client que ja busca les vermuteries per a prendre l’aperitiu abans de dinar.
Tornada a Reus, la capital del vermut
Sigui com sigui, la producció d’enguany està a punt de posar-se sobre la balança. Aquest divendres primer de març, un jurat professional analitza totes i cadascuna de les mostres que enguany competeixen a certamen. N’avaluaran l’aspecte, les característiques i intensitats aromàtiques i gustatives, així com l’equilibri i la complexitat. I serà, de nou, des de Reus, capital del vermut per excel·lència, i en un espai únic com és l’espai del vermut de la centenària Estació Enològica de la capital del Baix Camp.
Els productes competeixen per categories, en funció de si són blancs, negres o vermells, reserva i innovadors, categoria aquesta última, on es donen cabuda a begudes taronges, rosades o amb alguna característica que s’escapa dels estàndards més tradicionals. I de cada categoria, es premiaran els vermuts millors puntuats amb medalla d’or, plata i bronze i com a cirereta del pastís, el Gran Or destacarà aquell producte amb la millor puntuació global del certamen.
Acompanyant els premis a productes, també hi haurà mencions especials a la millor vermuteria, una tria que, en aquest cas, es fa a través de les propostes i votacions populars. En l’edició passada, aquest premi se’n va anar cap a La Ràpita, a un local emblemàtic que s’anomena Lo Racó del Vemutenc. Lo Racó repeteix, enguany, entre les cinc finalistes, que són:
- Cal Pere Tarrida, el Prat de Llobregat
- El Cúmul, Montblanc
- La Malabarista Vermuteria, Girona
- La Tafanera del Pàmpol, Rubí
- Lo Racó del Vermutenc, La Ràpita.
Tots els resultats es donaran a conèixer en un acte de lliurament de premis que es farà a l'espai La Llotja el proper dia 14 de març a les 12:00 h. El certamen, des de la jornada de tast a la gala final, compta amb el suport de l’Agència de Promoció de Ciutat de Reus.