Notes de premsa

L’Ajuntament de Reus impulsa el projecte «Esperit Olímpic», per treballar a les escoles els valors de l’esport i l’olimpisme

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dijous, 17/05/2012
Els regidors Sebastià Domènech i Dolors Sardà en conferència de premsa

t centres d’educació primària i un centre d’educació especial participen aquest any en el projecte impulsat per l’Àrea d’Esports «Esperit Olímpic». Els centres educatius reflexionaran i treballaran els valors i els ideals de l’Esport i l’Olimpisme, a través d’activitat esportiva i acadèmica.

Així, l’activitat es desenvolupa en dos àmbits:

· l’educatiu, mitjançant qualsevol de les matèries curriculars, que utilitzaran l’esport i els Jocs Olímpics com a vehicles de l’assignatura.
· el segon àmbit serà el de l’intercanvi i la participació en activitats esportives sense competició, adreçades a alumnes de sisè de primària entre el dimarts 12 de juny i el diumenge, 17 de juny, en diversos escenaris.

Aquesta proposta s’inspira tant en el manual d’educació olímpica «Ensenyar els valors», publicat pel Comitè Internacional Olímpic, com en aspectes de les antigues olimpíades escolars de Reus. L’Àrea d’Esports no té la pretensió de recuperar ni el format ni els continguts de l’Olimpíada Escolar, però sí que vol recuperar l’esperit dels valors i dels ideals de l’esport.

L’organització pretèn que l’esport, per la seva àmplia repercussió mediàtica, ajudi a potenciar el respecte dels uns cap els altres, del joc net, de l’excel·lència, de la satisfacció per l’esforç i el treball i de l’equilibri entre cos i esperit. Per aquest motiu el projecte de l’esperit olímpic a les escoles vol, amb estreta col·laboració amb els equips docents dels centres educatius, impulsar un marc de reflexió i treball per explorar l’oportunitat d’utilitzar l’esport com una potent eina educativa. Un cop finalitzada aquesta edició, s’obrirà un període d’avaluació, intercanvi i propostes per tal d’oferir aquesta iniciativa com un nou recurs als centres educatius de la ciutat.

Activitats esportives de participació
El programa d’activitats està orientat a treballar els valors en les trobades amb un protocol de joc net i de respecte, amb la pràctica de l’esport participatiu, on tothom juga, de manera mixta. Així mateix, els esportistes tenen la responsabilitat d’organitzar l’equip durant el joc i d’arbritra-se. No hi ha resultat en els partits i tots són guanyadors.

• Dimarts, 12 de juny
Handbol i Jocs esportius. Es realitzarà al Pavelló Olímpic Municipal amb la participació de 208 nois i noies.
Bàsquet i Jocs esportius, al Pavelló Olímpic, amb la participació de 360 nois i noies.

• Dimecres, 13 de juny
Atletisme. Diverses proves de cursa, salts, relleus, llançament...al CN Reus Ploms amb la participació de 338 nois i noies.

• Dijous 14 de juny
Futbol i Jocs esportius, a l’Estadi Municipal. Hi articiparan 416 nois i noies.

• Divendres 15 de juny
Caminada i acte simbòlic a la plaça Llibertat amb la participació de 832 nois i noies.
Exposició de panells de treballs realitzats pels alumnes de les escoles participants.
Recorregut de la torxa que simbolitza l’esperit olímpic i lectura dels principals valors i ideals a partir de les reflexions dels alumnes. L’acte finalitzarà amb llançament de globus i la representació d’una coreografia multitudinària on participaran tots els nens i nenes.
En aquesta sessió matinal, prop de 400 estudiants francesos d’entre 10 i 12 anys que participen en un intercanvi d’organitzacions esportives escolars europees amb el Consell Esportiu del Baix Camp i, en concret, procedents de les regions de Midi-Pyrenees, Rhone-Alpes i Languedoc-Roussillon també seran protagonistes d’aquesta activitat.
A la tarda hi haurà una trobada de Ritmes i Balls a la plaça Llibertat amb una participació aproximada de 300 noies que representaran una coreografia musical.

Algunes de les activitats realitzades als centres educatius
• Les Escoles Rosa Sensat, Sant Josep i Prat de la Riba han entrevistat esportistes Olímpics de Reus i han fet una reflexió sobre valors.
• L’Escola Montsant prepara, per a la seva festa escolar, una representació que reflexiona sobre l’olimpíada i els seus símbols.
• L’escola Pare Manyanet ha treballat els hàbits de l’esport a l’escola amb els valors Olímpics.
• L’escola Puigcerver, aprofitant que és any de Jocs Olímpics a Londres, ha fet immersió d’anglès i treballa diferents aspectes de les olimpíades.
• La Salle ha elaborat material didàctic relacionat amb les Olimpíades en diferents cursos i assignatures, com plàstica, medi o matemàtiques, per resoldre problemes o conèixer banderes de països, entre d’altres exemples.
• Altres centres han centrat la seva setmana cultural en els valors olímpics, com ha fet l’escola Rosa Sensat.
• L’escola Presentació ha fet dibuixos per reflexionar sobre el significat del símbols olímpics.
• L’escola Joan Rebull ha fet murals dedicats a diferents aspectes olímpics i per reflexionar-hi al respecte.
• L’11 de juny, l’Escola Alba organitza unes miniolimpíades en les quals hi participarà tota l’escola. La setmana prèvia treballaran les olimpíades: què són, quan es celebren, que s’hi practica, els valors de l’olimpisme ...
• A l’Escola Arce tots els cursos de primària fan una jornada interna de minibàsquet per potenciar els valors olímpics. Paral·lelament, l’escola treballa els Jocs Olímpics, els símbols i l’esperit olímpic.
• L’escola Prat de la Riba, entre d’altres coses, ha realitzat tallers d’alimentació equilibrada, amb receptes, han fet tallers de dieta mediterrànea amb la col·laboració d’alguns avis i han visitat el Mercat Central. També han treballat els valors en l’esport (joc net) amb murals. Han fet una lectura i reflexió sobre textos, imatges i gravacions sobre les olimpíades, els esports, els símbols olímpics (bandera, mascota, lema, ritual de la torxa...). L’excursió de fi de curs és al Museu Olímpic de Barcelona.
• L’escola Aura realitzarà dibuixos sobre aspectes de l’olimpisme.
• En les darreres setmanes de curs, la major part dels centres participants treballen els temes i els valors de l’olimpisme en les tutories o en l’assignatura d’educació física amb activitats i continguts adaptats a l’edat dels alumnes.

Escoles participants
Les escoles participants en aquesta primera edició són les següents: Escola Alba, Escola Arce, Escola Cèlia Artiga, Escola Eduard Toda, Escola Joan Rebull, Escola la Presentació, Escola la Salle, Escola la Vitxeta, Escola Mare Molas, Escola Maria Cortina, Escola Montsant, Escola Mowgli, Escola Pare Manyanet, Escola Pompeu Fabra, Escola Prat de la Riba, Escola Puigcerver, Escola Rosa Sensat, Escola Sant Josep i Escola Aura.

Els regidors Sebastià Domènech i Dolors Sardà en conferència de premsa

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.