Notes de premsa
L’exposició «Pau Casals i l’Exili» arriba al Museu d’Art i Història
de març, el Museu d'Art i Història de Reus (pl. de la Llibertat, 13) inaugura l’exposició «Pau Casals i l’exili”» que mostra per primera vegada una gran quantitat de documentació inèdita sobre el període que Pau Casals va passar a l’exili, entre els anys 1939-1973. El muntatge museogràfic i documental es podrà veure a Reus fins al 30 de juny. Durant la inauguració, prevista a les 19:30 h, una alumna de violoncel del Conservatori de Música de la Diputació, Gal·la Silva, interpretarà el Cant dels Ocells i un fragment d’una de les suites de Bach per a l’instrument en què tant va excel·lir Casals.
L’exposició és un projecte realitzat per la Fundació Pau Casals, conjuntament amb l’Oficina de Promoció de la Pau i dels Drets Humans i la Direcció General de la Memòria Democràtica, del Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat de Catalunya.
L’exposició, de caràcter itinerant, vol donar a conèixer Pau Casals com a exemple de gran figura a l’exili, mostrant el seu vessant d'exiliat actiu i el seu compromís amb la causa de la llibertat i la democràcia. A través de nombrosos documents, es fa un recorregut pel període de l'exili de Pau Casals (1939-1973), des de l'esclat de la Guerra Civil fins al retorn de les seves despulles, el 1979, passant per l'ajuda als refugiats, la lluita i la posició constant en contra de les dictadures, la implicació amb l'exili català, la defensa de Catalunya i el combat per les causes de la pau i la llibertat.
La documentació prové dels arxius de Pau Casals que la vídua del Mestre va donar recentment a la Fundació Pau Casals. Així mateix, s’ha complementat amb altres arxius i fons documentals, com l’Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià o la Biblioteca de Catalunya, que alberga el fons del doctor Trueta, exiliat a Anglaterra, amb qui Casals va tenir una gran amistat. L’exposició presenta també documentació de la Hans and Rosaleen Moldenhauer Collection, de la Library of Congress. Concretament, es tracta d’una carta molt interessant que Pau Casals va escriure a Boaz Piller, director de l’Orquestra Simfònica de Boston, que mai abans no havia estat publicada ni exposada, on Pau Casals parla de la Maternitat d’Elna, dels camps de concentració i on defineix el nazisme com la «bèstia que està amenaçant tot el món».
S'ha elaborat un dossier didàctic perquè les escoles, especialment el segon cicle d'ESO i Batxillerat puguin realitzar visites guiades gratuïtes a l'exposició i aprofundir en el coneixement d'aquest període de la nostra història, que va afectar molts catalans, entre ells Pau Casals. Els grups interessats a fer reserves i obtenir el material pedagògic poden adreçar-se a [email protected] o bé al 977 010 660. L’horari de visites del Museu és de dimarts a dissabte de 10:30 a 13:30 h i de 17 a 19 h.