Notes de premsa
La 19a Fira de l’Oli, divendres i dissabte a la plaça de la Llibertat
L’alcalde de Reus, Carles Pellicer, i la regidora de Projecció de Ciutat, Montserrat Caelles, acompanyen aquest divendres 13 de desembre a les 19:00h al conseller de del conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Jordi Ciuraneta, en la inauguració de la 19ª Fira de l’Oli Siurana que fins dissabte estarà instal·lada a la plaça de la Llibertat. La fira està organitzada per l’Agència de Promoció de Ciutat, el Consell Regulador de la DOP Siurana i la Unió Corporació Alimentària de Reus, en el que són presents els productors més importants de la DOP Siurana, els quals, presenten de forma col·lectiva el seu oli nou. En l’organització de la Fira també participa el Gremi de Forners de Reus i Comarca i la Unió de Botiguers de Reus.
Reus continua sent la primera Fira de Catalunya on es presenta l’oli nou de la temporada, i el primer lloc on els assistents tenen la possibilitat de tastar i comprar 21 olis nous diferents de la denominació d’origen protegida Siurana abans que enlloc.
La festa de l’oli nou: l’esmorzar degustació
L’acte més popular de la Fira es realitza el dissabte al matí, a partir de les 10 h, en que té lloc la “Festa de l’oli nou”, que consisteix en un esmorzar degustació de l’oli nou per a tots els assistents. Està previst que es serveixin 3.000 racions d’esmorzar. Com ja és tradicional, l’establiment Casa Borrull de Reus serà l’encarregat d’elaborar la llonganissa especial que es servirà únicament en aquest esmorzar popular, i que aquest any serà de “foie i poma». A l’esmorzar es servirà pa artesà de forner, acompanyat de tomacons, embotit de ca’l Borrull, avellanes i coca dolça, tot regat amb l’oli nou DOP Siurana. En el decurs de l’esmorzar es comptarà amb l’actuació musical del grup d’havaneres Balandra.
Berenar de pa amb oli i xocolata per als nens i nenes de 6 a 8 anys
Amb l’objectiu de divulgar el coneixement i el consum d’oli d’oliva verge extra des de la infància, com a producte saludable i de gran qualitat, aquest any s’ha organitzat com a novetat un berenar de pa amb oli i xocolata, que tindrà lloc el divendres de 17 a 19 h. D’aquesta manera es recupera un berenar tradicional i saludable per als més petits. A aquest acte es convida a tots els nens i nenes del cicle infantil de primària de les escoles de Reus (de 6 a 8 anys), així com de les escoles dels municipis que pertanyen a la DOP Siurana. Les invitacions es distribuiran directament als centres escolars, i també hi haurà la possibilitat d’adquirir el tiquet pel berenar al preu d’1 euro, a la mateixa Fira. Per a realitzar aquesta acció, s’ha comptat amb l’assessorament i col·laboració de la regidoria d’Ensenyament i amb Salut Pública de l’Ajuntament de Reus.
Programa
El programa de la festa és el següent:
Divendres, 13 de novembre
- 17 h. Obertura de la Fira
- De 17 a 19 h. Berenar de pa amb oli i xocolata. *Gratuït per a infants de 6 a 8 anys amb invitació de l'escola
- De 17 a 21 h. Taller infantil: «Art i Creativitat amb l'oli i l'olivera». De 3 anys a 10 anys. Activitat gratuïta.
- 18 h. Actuació de titelles «El retaurant d'en Perico», a càrrec de la companyia Titelles Vergés.
- 19 h. Inauguració de la Fira, a càrrec de l'Alcalde Reus, i el conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació
- 21 h. Tancament de la Fira
Dissabte, 14 de novembre
- 10 h. Obertura de la Fira
- A partir de les 10 h. Esmorzar degustació de l’oli d’oliva verge extra nou DOP Siurana
- D’11 a 14 h. Taller infantil: «Art i Creativitat amb l'oli i l'olivera». De 3 anys a 10 anys. Activitat gratuïta.
- 11 h. Actuació musical a càrrec del grup d’havaneres “Balandra”
- 14 h. Tancament de la Fira
- 17 h. Obertura de la Fira
- De 17 a 21h. Taller infantil: «Art i Creativitat amb l'oli i l'olivera». De 3 anys a 10 anys. Activitat gratuïta.
- 21 h. Tancament de la Fira
El programa es completa amb altres activitats:
- Jornada tècnica: «Recuperació i conservació de varietats locals i els seus olis verges extres monovarietals». Dissabte 14, de 10:30 h a 13:30 h, a la Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Reus (carrer Boule, 2) Jornada adreçada a professionals i públic en general. Organitza: Departament d‘Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural i Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Catalunya, demarcació de Tarragona. Col·labora Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Reus. Activitat gratuïta.
- Tast d’olis comentats guanyadors dels premis CDO. Divendres 13 i Dissabte 14, a les 19'30 h, a l’estand del Centre de Desenvolupament de l’Oli, tast d’olis comentat a càrrec de professionals del Panell Oficial de Tasts d’olis extra verge de Catalunya. Podeu confirmar assistència al telèfon 977 010 061 o enviant un e-mail a [email protected]. Activitat gratuïta.
- Visites guiades a l’exposició “L’elixir daurat”. Dissabte dia 14, a les 12 h, el Centre de Desenvolupament de l’Oli realitzarà visites guiades gratuïtes a l’exposició “L’elixir daurat” del Museu d’Art i Història (plaça de la Llibertat). Cal confirmar assistència al telèfon 977 010 061. Activitat gratuïta.
- 4rt Ral-li “Fira de l’oli Siurana”. Dissabte 14, de 10 a 14h. Exposició de motos i vehicles clàssics a l’entrada de la Fira. Organitza: Grup de motos clàssiques de Reus.
Accions de promoció
D’altra banda, la fira compta amb les accions de promoció següent:
- Jornades Gastronòmiques. El sector de la restauració es torna a sumar a la festa amb la 9a edició de les Jornades Gastronòmiques de l’Oli Siurana, una iniciativa en la que participen 16 restaurants de la ciutat, que ofereixen a les seves cartes un plat especial en el que el gran protagonista serà l’oli Siurana nou. Amb la participació d’Aigüesverds restaurant, Arrels-Espai Prioral, Capsa Gaudí, Casa Coder, El Círcol, la Glorita del Castell, l’Estel, Lo Bon Profit, Masia Crusells, Restaurant NH Ciutat de Reus, Restaurant Vermut Rofes, Xivarri, Bar la Manigua, Cal Marc, Joan Urgellés i La Piamontesa.
- Oferta especial de cap de setmana als hotels de Reus. Els hotels de Reus també han volgut aprofitar la gran afluència de visitants a la Fira de l’Oli Siurana per realitzar una oferta especial de cap de setmana a la ciutat. El paquet especial que ofereixen 6 hotels de la ciutat inclou: 30 % de descompte a l’hotel escollit, botella d’oli nou DOP Siurana, tiquet per l’esmorzar degustació de l’oli nou, i tiquet cultural, què inclou l’entrada al Gaudí Centre Reus, al “pavelló dels distingits” de l’Institut Pere Mata i als Museus de Reus. Els hotels participants són els següents: Brea’s, NH Ciutat de Reus, Gaudí, Centre Reus, Sercotel Reus Park i Ollé.
- Concurs Instagram #socsiurana sobre les fires de l’oli de les entitats Siurana. L’objectiu és apropar al públic de xarxes socials a les fires, i reforçar el coneixement de la DOP Siurana, un territori molt extens que abarca 7 comarques, fins el 31 de gener. Premis una GoPro, una tablet i una càmera aquàtica, i oli DOP Siurana.
- Premis segurs per la compra d’oli. Entre els molts premis que hi hauran per la compra d’oli a la Fira, hi ha 29 visites guiades a molins de les nostres entitats i regal de 5l d’oli. Conèixer d’aprop l’elaboració i el món de l’oli de la mà dels experts.
- Unió de Botiguers. Ells aparadors d’uns 200 establiments de la ciutat s’ambientaran amb la temàtica de l’oli Siurana, per difondre l’arribada de l’oli nou a Reus. Es realitza un concurs per premiar als dos millors aparadors.